Skimuseet nedafrå

Rindal skimuseum

Foreslått til europeisk museumspris

Rindal skimuseum er som eneste norske museum foreslått til The European Museum of the Year Award 2017, Europas mest prestisjefylte og lengstlevende museumspris.

EMYA-prisen ble etablert i 1977 og har 40-årsjubileum i 2017. Dette er den lengstlevende og mest prestisjefylte museumsprisen i Europa.emotya_logo-600x400.png
Det var leder i Norsk museumsforbund, Liv Ramskjær, som kom med sterke oppfordringer om at Rindal skimuseum måtte sende inn søknad for 2017. Kriteriene for å søke er at museet enten er nyetablert eller har vært vesentlig modernisert i løpet av de to siste årene.

Hva er EMYA?

Prisen Årets museum, eller The European Museum of the Year Award, ble opprettet i 1977 for å oppmuntre til innovative prosesser i en museumsverden som inntil da hadde vært preget av et tradisjonelt syn med ensidig fokus på gjenstandssamlinger.

EMYA har vist seg å ha hatt en positiv innvirkning på livene til en rekke museumsansatte og har trukket fram i lyset mange små museer med svært nytenkende innhold som ellers ikke ville ha fått anerkjennelse på europeisk nivå. Innenfor EMYA blir alle museer vurdert likt, store eller små, private eller offentlige. Tidligere vinnere har slik også vært både små og store museer, men det de har hatt felles, er at de har utviklet noe spesielt og har endret standarder for kvalitet i museer i Europa.

Prosessen

Men det er langt fram til å vinne en slik pris. Første skritt i prosessen er å skrive og sende inn en søknad, som i seg selv er ganske omfattende, og alt skal skrives på engelsk. Deretter får søkerne besøk av et jurymedlem. For Rindal skimuseums vedkommende skjedde dette fredag 19. august. Da kom det finske jurymedlemmet i EMYA, Kimmo Antila, direktør for Det finske postmuseet i Tempere, på besøk. Været var det aller beste og både skimuseet og Rindalsbygda viste fram pensida denne dagen. Det gjorde også museets venneforening som stilte opp og laget aktiviteter i alle hus, og museumsvenn Inga Dalsegg stilte opp som supplerende tolk.
 

Inga, Kari-Elin og Kimmo Antila[1].jpg
Innleid tolk og museumsvenn Inga Dalsegg, jurymedlem Kimmo Antila og avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli

Kaffelag.jpg
Kaffelag i Bjørnåsstøggu. Venneforeninga serverte nysteikte bakels og nyrørte blåbær, noe som absolutt falt i smak hos det finske jurymedlemmet.

Neste steg
er at noen av søkerne blir nominert. Dette foregår i november. Om Rindal skimuseum blir nominert vil tida vise. De nominerte blir så i sin tur invitert til prisutdeling og får 3 minutter til å presentere sitt museum og ta med seg en spesiell gjenstand fra sin samling.

Dette er en svært høythengende pris, og tidligere har bare ett norsk museum fått EMYA-prisen. Dette skjedde i 1993 da Alta museum ble kåret til Årets museum i Europa.
Men flere norske museum har blitt nominert. I 2012 var Rockheim ett av 46 nominerte, og i 2013 var Lofotr Vikingemuseum nominert sammen med 28 andre museer. Og nå i 2016 ble Odderøya museumshavn nominert.
Les om da de var i San Sebastian i Spania og presenterte sitt museum.

Årets Museum of the Year i 2016 ble POLIN: Museum of the History of Polish Jews i Warsawa.

I tillegg til denne hovedprisen blir det også utdelt priser I flere kategorier, og noen museer får såkalt hederlig omtale.

Rindal skimuseum ble i 2015 nominert til Statens byggeskikkpris.
Om museet når opp til å bli nominert til EMYA-prisen 2017 gjenstår å se, men at Norsk museumsforbund mener Rindal skimuseum er en kandidat til denne priser er jo i seg selv en anerkjennelse.

Hyllkaksteiking.jpg
Ann Elin steiker hyllkaker i Stokke (husmannsplassen på museet)

Klesvask.jpg

Ingrid og Kristin vasker klær

Tinda riv.jpg

"-Tri-fir, tinda riv". Magne setter i stand ei gammel trerive

Ugraslykkjing.jpg

Ugraslykkjing: Inger og Ragnhild