Folkefest i Surnadal

Små og store festfine surnadalinger strålte om kapp med sola under feiringen av nasjonaldagen. Etter at hovedtoget hadde svingt seg fra Øye skule til torgplassen ved kulturhuset var det klart for taler, og det hele ble kronet med "flash mob" fra kulturskoleelevene. 

Hovedtoget i nedre Surnadal var lengre enn på mange år, og svært mange var samlet på torgplassen for å høre talene fra varaordfører Helge Røv og russepresident Åslaug Sørvik Grimsmo.

Det var i utgangspunktet ordfører Lilly Gunn Nyheim som skulle være hovedtaler, men hun er for tiden sykmeldt. Derfor tok Helge Røv utfordringen, og benyttet blant annet anledningen til å takke Surnadal kommune, NAV, lokalt næringsliv, idrettslaget, kirken og Folkeakademiet for måten de har tatt i mot og inkludert bygdas flyktninger. 

- De fortjener alle ros for å ha tatt godt i mot flyktningene i kommunen. Det gir oss muligheter til å bli kjent med nye kulturer, og de som vokser opp blir mer forberedt på å møte det flerkulturelle samfunnet vi finner både her i landet og verden forøvrig

Røv roste også de ansatte i barnehagene og skolene i Surnadal for jobben de gjør for å videreføre tradisjonene rundt 17. mai. 

- De lærer barna å gå i tog, og til å feire nasjonaldagen vår. På den måten blir den oppvoksende generasjonen lært opp til holde på feiringen av denne viktige tradisjonen vår, sier han.

Neste på talerstolen var russepresident Åslaug Sørvik Grimsmo. En tre uker lang feiring går mot slutten, og det samme gjør 13 års skolegang. Grimsmo takket sine medruss for ei flott tid.

- Vi har hatt det veldig gøy sammen i russetida, og vi kan feire fordi vi bor i Norge. Vi er heldige, og det må vi ikke glemme selv om vi i russetida først og fremst feirer oss selv. Vi har gjort mye positivt for andre, og har blant annet gitt penger til Røde Kors, vært med på kirkedugnad og stilt opp med russekort i barnebursdager. Nå gjenstår bare eksamen, og jeg ønsker alle mine medruss lykke til, sier Grimsmo.

helge røv ålaug grimsmo_690x446.jpg
Helge Røv og Åslaug Sørvik Grimsmo

Dans og is satte prikken over i`en
Danseelevene på kulturskolen på indre Nordmøre overrasket alle med en "flash mob" på torgplassen. En "flash mob" kan forklares som en gruppe mennesker som plutselig samles på et offentlig sted hvor de utfører en innøvd handling, som i denne sammenhengen var dans. Anført av danselærer Stine Valde ble plutselig torgplassen forvandlet til en stor dansescene. Et sprekt og artig innslag!

Tradisjon tro avsluttet Surnadal skolekorps og Surnadal hornmusikk arrangementet med å spille "Ja, vi elsker". 

Se stor bildeserie her

11.jpg
Flash mob på torgplassen

Ingen 17. mai uten masse is! Eirin Svendsen Fiske og Alexandra Drøpping er to bunadskledde seksåringer som koste seg med is i solsteken ved kulturhuset. Begge var klare på at dette ikke var dagens siste is.

- Jeg har spist to tidligere i dag, men har planer om å tømme fryseren, smiler Eirin.

Alexandra sier hun har spist èn tidligere i dag, men skal spise mange, mange flere.

- Det er saftis som er favoritten, gliser Alexandra.

eirin svendsen fiske alexandra drøpping_690x524.jpg
Eirin Svendsen Fiske og Alexandra Drøpping koste seg med is i sola