Fokus på samhold

Det var ungdommen som inntok talerstolen under årets 17.mai-feiring i Surnadal. Hovedtaler Audun Moen Skei (20) og russepresident Johanne Grande Sæter (19) la begge vekt på viktigheten av samhold og vennskap. 

Til tross på kaldt og surt vær, ble det en tradisjonell og flott feiring av nasjonaldagen i nedre Surnadal. Etter at hovedtoget hadde tatt turen fra Øye stadion, via sykehjemmet og til torgplassen ved Surnadal kulturhus, var det klart for to taler fra balkongen. I år hadde hovedkomiteen satt sin lit til ungdommen. Først ut var russepresident Johanne Grande Sæter, som nettopp hadde avsluttet en 17 dager lang feiring sammen med sine rundt 70 medruss. 

Grande Sæter fortalte om hvordan hun feiret nasjonaldagen som liten jente.

- Jeg husker at hovedtoget på Skei var det store høydepunktet, og spesielt det å møte russen var stort. Nå står jeg utrolig nok her som russ selv, seier Grande Sæter som var stolt over sine medruss.

- Jeg er veldig stolt over det vi har fått til sammen, og tenker da spesielt på Demensaksjonen og kreftaksjonen vi samlet inn penger til. Vi har utviklet et godt samhold og sitter igjen med mange gode minner, sier russepresidenten som benyttet anledningen til å takke politiet, Surnadal Sparebank og gjengen i Sagatun for et utmerket samarbeid. 

audun moen skei johanne grande sæter_690x508.jpg
Fortjent blomster til to unge talere

Årets hovedtaler var 20 år gamle Audun Moen Skei. Han tok oss med tilbake i norgeshistorien, fra Eidsvoll i 1814, via 2. verdenskrig og til det vi i dag kjenner som det frie Norge. 

- 17. mai er en dag som samler oss som nasjon. Vi kan være stolte over Norge, men vi skal ikke glemme at ikke alle har det så bra som oss. Hver dag i nyhetene hører vi om menensker som sliter med krig, matmangel og vassmangel. Verden i dag er dessverre ikke en solskinnshistorie, sier Moen Skei som også nevnte utidig bruk av sosiale medier i sin tale.

- Det er trist å se fremmedfrykten som råder på sosiale medier. Det er lett å komme med ytringer bak tastaturet. Jeg synes det er trist å se, og ønsker å benytte anledningen til å oppfordre samtlige til å ta godt vare på alle og enhver. Alltid. 

Istid
8 grader og kald vind la ingen hinder på feiringen av nasjonaldagen. Køa ved isdisken var uendelig lang, og tre som hadde sikret seg dagens første is var Ane Moen Fiske, Lars Moen Fiske og Sindre Fiske. De hadde store planer om å spise seg kvalme på is i dag.

- Rekorden min er 20 is. Den skal jeg slå, smiler Sindre.

Se bildeserie fra hovedtoget her

sindre ane lars.jpg
Ane Moen Fiske, Sindre Fiske og Lars Moen Fiske nyter dagens første, men definitivt ikke siste, iskrem

17. mai-feiringen fortsetter rundt omkring i grendene utover dagen. Har du bilder du ønsker å dele med oss? Bruk #trollheimsporten på Instagram, eller send på e-post til redaktor@trollheimsporten.no