ellen hegg

Flytter kunsten til Surnadal

Ellen Hegg er et kjent navn i kunstmiljøet i Norge, som nå vurderer å bli surnadaling på heltid! Trønderen, som er bosatt i Spania, tok over det ærverdige bedehuset på Surnadalsøra 1.juli, og er godt i gang med å sette opp sitt atelier. - Jeg har funnet en perle på jord, smiler Hegg.

Ellen Hegg har vært kunstner på heltid siden starten på 90-tallet, og har hele 11 års utdannelse innen faget. I 1995 flyttet hun til Spania, og har med unntak av et norgesopphold på åtte år, bodd i spanske omgivelser. De siste årene har Ellen bodd i den lille landsbyen Frigiliana utenfor Malaga, som har blitt kåret til spaniakystens vakreste.

- Jeg har reist frem og tilbake uttalige ganger, og har bodd i en koffert i lange perioder. For det er først og fremst i Norge jeg har jobbet, med blant annet store prosjekter og holdt svært mange malekurs over hele landet.

ellen hegg3.jpg

Hvordan havnet du i Surnadal?

- Det kan du sannelig spørre om, ler Hegg, som kan fortelle at det var en ren tilfeldighet. - Det hele startet med at jeg er engasjert i et langvarig kunstprosjekt, hvor jeg skal male 20 bilder som skal illustrere en bok. Behovet for et permanent lokale meldte seg fort, samtidig som jeg kjenner at jeg er lei av all reisingen. Via kjente fikk jeg et tips om at dette huset stod tomt. Jeg var egentlig på vei til Lofoten da jeg landet på Værnes, men leide meg en bil og kjørte hit for å se på bedehuset. Du kan vel si at jeg falt pladask, og det gikk fort opp for meg at jeg har funnet en perle, smiler Hegg.

Hegg leier en liten leilighet på Surnadalsøra foreløpig, men har planer om å kunne flytte inn i bedehuset etterhvert.

- Jeg ser et stort potensiale i huset, og jeg vet at jeg vil trives her. Du skal ikke se bort i fra at jeg melder flytting, og blir surnadaling på heltid. Jeg har forelsket meg i plassen. Tenk at jeg har bodd bare to timers kjøring unna Surnadalsøra i så mange år, uten å ha visst at plassen har eksistert, sier Hegg som føler seg svært godt mottatt av lokalbefolkningen.

- Folk er så utrolig hyggelige og hjelpsomme her i Surnadal, og jeg føler meg så velkommen. Jeg har fått et skikkelig godt førsteinnrykk, sier Hegg som vet hva hun må gjøre om savnet til Spania kommer trengende

- Da er det bare å rusle seg en tur gjennom Surnadalsøra. Der sitter folk utenfor husene sine, rett på gata. Det er akkurat slik man gjør i Spania, smiler kunstneren.

Hegg innrømmer at hun har gått sin egen vei i livet, og at veien frem til suksessen hun opplever i dag til tider har vært beintøff. - Jeg har tatt mange vanskelige valg underveis, og har sett skuffelser i øynene på folk på bakgrunn av mine valg. Det er klart at det har vært svært tøft til tider, men jeg angrer ikke på noe. I dag kan jeg si at jeg har det veldig bra, sier Ellen.

ellen hegg1.jpg

Malekurs for lokalbefolkningen

Hegg har samarbeidet tett med norges mest kjente kunstnere mange ganger, og mestrer de aller fleste teknikkene innen kunstfaget.

- Siden jeg driver mye med undervisning, må jeg også kunne flere teknikker. Jeg brenner skikkelig for kunsten, og det kan vel kalles for et "kall". Drivkraften pusher meg til å yte mitt beste til enhver tid.

Nå er tiden snart inne for at surnadalingene skal få gå i lære hos Ellen.

- Jeg har planer om å kjøre i gang malekurs èn kveld i uka, der folk får komme hit å male og få undervisning. Etterhvert ser jeg for meg at vi kan ha kunstutstilling, og kanskje dra på reiser sammen for å få inspirasjon. På denne måten vil jeg skape et malemiljø i bygda, sier Hegg som arrangerer første helgekurs allerede i august.

- Helga 9. - 10.august arrangerer jeg malekurs i bedehuset. Dette kurset er tilrettelagt for både nybegynnere og viderekommende. Det er begrenset med plasser, så om du er interessert så ta kontakt på telefon 450 56 518.

Det vil bli offisiell åpning av galleriet i bedehuset når alt er ferdig. Det er også mulig å få komme å se på maleriene til Ellen før den tid.

- Ta kontakt med meg på telefon før du kommer, så kan vi gjøre en avtale, sier Hegg som tror hun har kommet et godt stykke på vei i midten av august.

Det er mulig å følge Hegg på Facebook ved å søke på Atelier Ellen Hegg.

ellen hegg2.jpg

Det store gulhvite huset helt øverst er bedehuset som nå altså er blitt til et flott atelier:

surnadalsora.jpg