Isgang 1982

Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten

Flom og isgang (1982) - 31. mars 2007

Isgang og tilhørende oversvømmelser hører vårparten til i elvene våre. Edgar Kattem har vært i fotoarkivet sitt og funnet fram fire bilder fra 1982 som viser dette:

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.
 


 


Is og flomvatn flommer over brua som går over Gryta. Vi ser at den nærmeste stolpen er i ferd med å bikke over, og snart reiste heile brua.

Flom og isgang
På slutten av mars for 25 år sida var distriktet vårt preget av kraftig mildver, flom og isgang. Det var både vegsperringer og andre store flomskader mange plasser omkring Surna og andre elver og bekker. Det startet torsdag 25. mars 1982, og nede i Bolme kom både Gryta og Surna med mye is, og det ble en solid isdam i elva. Seinere kom Surna med enda mer is, og på grunn av isdammen kom den nye isen oppover Gryta! Beboerne på nordsida av Gryta "møtte isen i døra" og fikk vatn og is inn i både garasjer og inngangsparti på huset. Da ismassene løsnet, tok de med seg brua over Gryta, og beboerne på nordsida var ei tid uten vegforbindelse.
 
 
 
Lenger nede i dalføret var det også problemer, riksvegen nede ved Sagatun var stengt på grunn av flommen, og i Bæverdalen var vegen stengt - ifølge arbeidsdagboka mi fra 1982.

Brua er borte, og Odd Bolme (til venstre) og Bjarne Bjørnstad betrakter skadene.

Ekrene og vegen på nordsida av elva nede ved Børset og Aune var helt dekket av ismasser. Slik såg det ut et par dager etterpå, med et lite lag med nysnø oppå all isen.

Tor Bjørnstad (til venstre) og Asbjørn Skjølsvold arbeidet med å rydde bort ismassene fra vegen slik at den ble farbar att
.