IMG_4833

Flertall for Orkdalsalternativet i formannskapet

Sluttbehandlingen av kommunereformen kommer opp i kommunestyret i Rindal i neste uke. Formannskapet diskuterte saken onsdag. Senterpartiet fremmet forslag om å velge nullalternativet. Dette ble nedstemt av Arbeiderpartiet og Høyre, som støttet rådmannens innstilling.

Rindal kommunes sluttbehandling av kommunereformen sto på saklista til formannskapet i Rindal onsdag. Rådmannen råder kommunestyret til å velge sammenslåing gjennom Orkdalsalternativet. Saken skal endelig avgjøres av kommunestyret onsdag 22. juni. 

Rådmann Birgit Reisch og plansjef Sivert Dombu la fram saken for formannskapet i møtet onsdag.

Administrasjonen og politikerne har brukt mye tid på denne saken de siste par åra. I saksframlegget er de ulike alternativene vurdert opp mot måla som er satt for prosessen. Det er en slik framstilling Fylkesmannen har bestilt.


Fra debatten:

Magnar Dalsegg (H) synes at saksframlegget er godt og grundig. Han støtter rådmannens innstilling. Han sier at han føler seg usikker på inntektsgrunnlaget for kommunene fram i tid, og mener at om vi blir en del av en større kommune nå har vi mulighet til å være med å påvirke utviklingen.

Det verste scenarioet er tvangssammenslåing. Hva skjer om Rindal, Surnadal og Halsa alle blir stående alene? 

Dalsegg mener at tilknytningen til St.Olavs hospital er et viktig moment. Han er også klar på at hans andre alternativ er å bestå som egen kommune.

Line Flåtten (Ap) støtter Magnar Dalsegg i det han sier. Resultatene av folkeavstemmingen og innbyggerhøringen viser jo at flertallet av folket er for sammenslåing.

Kirsti Landsem (Sp) er uenig i rådmannens konklusjon i saksframlegget. Det er for mye som er usikkert. Folkeavstemmingene rundt om i landet viser jo også at svært mange kommuner ønsker å stå alene, så Rindal blir ikke alene som egen kommune.

Landsem ser selvsagt mange fordeler med sammenslåing, men sier at i vektskåla hennes veier fordelene med å bestå som egen kommune tyngre. Det er jo også flere måter å se resultatene av folkeavstemmingen og innbyggerhøringen på. Hun synes ikke det er riktig at kommunestyret skal legge ned Rindal kommune. Om det blir sammenslåing vet vi for eksempel ikke om vi får nytt sykehjem i Rindal om noen år.

Åge Jonli (Ap) forteller at han har diskutert kommunereformen, folkeavstemmingen og innbyggerhøringen med mange. Flere har sagt at  om det ikke blir sammenslåing i det retningen de ønsker så vil de helst stå alene.

Jonli sier at han personlig ikke er villig til å ta sjansen på å stå igjen alene, da er han redd at man risikerer tvangssammenslåing. Han er også enig i rådmannens innstilling.

Line Flåtten påpeker at om mange kommuner står igjen alene så hjelper ikke det Rindal, hvis de andre kommunene rundt oss slår seg sammen. Ellers tror hun at mange har stemt nei til sammenslåing i protest mot selve reformen, som har gått alt for fort.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) er uenig i rådmannens innstilling. Han synes at framstillingen i saksframlegget er unødig tendensiøs og bygger opp mot konklusjonen. Her mener han at svartmaling er brukt som et politisk redskap, og det er han motstander av. 

Han synes at kommunereformen er en unødig reform, en hastverksreform, og det er i ferd med å bli en mislykket reform.

Ellers tror han at upopulære vedtak som rindalspolitikerne har måttet fatte har vært med å påvirke resultatet av folkeavstemmingen.

Heggem sier at han er glad for at trøndelagssøknaden er sendt, og at den ble sendt akkurat til rett tid. Han har også diskutert saken om kommunereformen med Fylkesmannen. Hvis Rindal kommune er veldig tydelig på retningsvalg så vil ikke Fylkesmannen innstille på sammenslåing i den andre retningen. 

Heggem mener at regjeringen ikke har nok støtte fra de andre partiene på Stortinget til å bruke inntektssystemet som virkemiddel.

Rådmannen påpeker at sentraliseringen vil fortsette, men det betyr ikke at Rindal skal være med og forsterke sentraliseringen. Det vil ikke ordføreren være med på.

Ellers er Heggem kritisk til rådmannens presentasjon av innbyggerhøringen. I framstillingen ble det lagt for stor vekt på at flertallet var for sammenslåing, når nullalternativet fikk større oppslutning enn hvert av sammenslåingsalternativene. Resultatet av folkeavstemmingen, derimot, er i følge ordføreren udiskutabelt.

Han fastslår likevel at han er tryggere enn noen gang på sin egen konklusjon om at nullalternativet er det beste for Rindal. Han ønsker heller ikke å være med på å legge ned Rindal kommune.

Åge Jonli påpekte at det har vært mye misnøye med innbyggerhøringen. Folk har gitt uttrykk for at de har mistet tråden gjennom spørsmålsstillingen. Jonli lurer på om dette er en undersøkelse som er laget spesielt for Rindal, eller om det samme er brukt i mange kommuner.

Ola T Heggem sa seg enig i at innbyggerundersøkelsen ikke var så god som den kunne ha vært. Selv er han skuffet over spørsmålene og måten undersøkelsen var utformet på. Det burde vært mulig å få mer ut av den undersøkelsen, mener han.

Rådmann Birgit Reisch påpekte at innbyggerundersøkelsen er laget av profesjonelle folk. Litt variasjon vil det nok være fra kommune til kommune, men det meste er nok laget over samme lest.

Kirsti Landsem sier at hun synes folkeavstemmingen og innbyggerundersøkelsen har vært gitt så jevne resultater at det ikke gir politikerne noe klart signal. 

Om man er i tvil så mener hun at det er tryggest å fortsette som egen kommune. Når man først har slått seg sammen med flere så er det for sent å snu, påpeker hun. Hun er overbevist om at utviklingen av rindalssamfunnet ikke kommer til å fortsette som før i en større kommune.

Line Flåtten tror ikke at lokaldemokratiet blir dårligere i en større kommune. Hun tror ikke at folk i Orkdal eller Trondheim er misfornøyd med lokaldemokratiet. Hun understreker at hun ser mange muligheter i en sammenslåing.

Magnar Dalsegg biter seg merke i at politikerne kan bruke all informasjon til å konkludere slik de selv ønsker. Og det gjør de også.

Ellers påpeker Dalsegg at det ikke automatisk blir 14,1% arbeidsgiveravgift i Rindal ved sammenslåing med Orkdal.

Han er ikke sikker på at det går an å komme ruslende i etterkant  og få til gode avtaler. Og kanskje skal man ikke snakke om å legge ned kommunen, men heller fokusere på at man skal være med å bygge opp en ny kommune? 

Ola T Heggem sier at alle kan være enig om at det handler om å legge ned én kommune og bygge opp en ny.

Han mener ellers at tolkningen av innbyggerhøringen ikke er avgjørende for saken. 

Ordføreren påpeker også at arbeidsplasser i Surnadal fortsatt er, og vil være, viktig for rindalingene. Og det skal man ikke kimse av.

Heggem viser til at Arbeiderpartiet har sagt gang på gang at gulrøttene ikke forsvinner som man ikke velger sammenslåing i denne omgang. Intensjonsavtaler er vel og bra, men hvor lenge gjelder de? Heggem frykter at disse avtalene er lite verdt under et nytt kommunestyre. Ordføreren slår fast at hans tvil kommer Rindalssamfunnet og lokalsamfunnet til gode.

Åge Jonli mener at fagmiljøet innenfor kommunen er svært viktig. Han har også fått signaler på at større kommuner og større fagmiljø er ønsket også innenfor landbruket og næringslivet for øvrig.


Senterpartiet fremmet forslag om å råde kommunestyret til å gå for nullalternativet, dvs. å bestå som egen kommune. Dessuten skal Orkdalsalternativet fremheves som et klart valg dersom kommunesammenslåing blir nødvendig.


Senterpartiets forslag fikk 2 av 5 stemmer, og falt. Rådmannens innstilling ble vedtatt.