Jan Henrik Moen

Fjellidyll på Gråhaugen

Jan Henrik Moen tok over driften av Gråhaugen Fjellstue ved årsskiftet. Fjellstua har vært i familiens eie siden den ble bygd på 70-tallet. De første åra var det både middag og kaffeservering her. Nå er det først og fremst et overnattingssted som passer både for små og store grupper av fjellturister.

IMG_3239.jpg

Gråhaugen Fjellstue ligger langt inne i Folldalen, rett overfor Gråsjødammen. Herfra er det flott utsikt over både Gråsjøen og Follsjøen, og flere av toppene i Trollheimen. Sommer som vinter er dette er fint utgangspunkt for toppturer. Sandfjellet, Tindfjellet, Gråhaugfjellet, Ura, Slumpan og Snota er noen av fjellene som er innen rekkevidde for turistene. 

Gråhaugen er også et fint utgangspunkt for en dagsetappe inn til Trollheimshytta. Utover våren er det ekstra mange som kommer innover for å gå på ski. Skiføret holder seg naturlig nok mye lenger her enn nede i bygda.


Familiebedrift

Det var besteforene til Jan Henrik som bygde fjellstua på Gråhaugen. De drev det både som serveringssted og overnattingsplass. I en periode hadde de en avtale med et tysk reiseselskap. Turistene kom hit på vandrerferie, og de hadde med seg egen reiseleder. 

Reiseselskapet brukte Gråhaugen som base for fjellturer og båtturer, og også turer til Kristiansund og Trondheim. Men på et tidspunkt ble det for dyrt for utlendinger å feriere i Norge på denne måten, og aktiviteten avtok. Det var heller ikke marked for å fortsette med serveringen her oppe, men familien har fortsatt med utleie. Nå har Jan Henrik tatt over drifta, men har fortsatt god hjelp av foreldrene.


Mange aktiviteter

Jan Henrik forteller at fjellstua er mye utleid til selskaper om sommeren, som bryllup og bursdagsfeiringer. Vår og høst blir stedet brukt både av studenter og jegere. Det har bl.a. vært arrangert jaktkurs her. I tillegg brukes stedet som leirsted og til konfirmanttreff.

Gråhaugen Fjellstue har tilsammen 42 overnattingsplasser. 26 av dem er fordelt på flere rom inne i selve fjellstua, mens de resterende er fordelt på tre småhytter rett ved. I de små hyttene er det kokemuligheter, mens dusj og toalett er å finne i kjelleren på fjellstua.

I hovedetasjen er det kjøkken, spisestue og en stor peisestue. Internettforbindelse er det også, med trådløst nett fra Duvåsen.

IMG_3187.jpg
Stort kjøkken

IMG_3194.jpg
Mye snø rundt grillhytta, men den kan brukes.

IMG_3190.jpg
Overnattingplassene er fordelt på mange rom.

IMG_3192.jpg
IMG_3207.jpg
IMG_3199.jpg
Badstu

IMG_3203.jpg
Bad

IMG_3195.jpg
Eget tørkerom for våte klær

IMG_3206.jpg
Bordtennis


Jakt og fiske

- De fleste som leier hytte kommer innom hjemme hos oss på Sande og henter nøkkel, men vi er ofte her oppe og tar imot gjester også, sier Jan Henrik - Vi selger jaktkort for Sande grunneierlag, som dekker det meste av området på denne sida av Gråsjøen og Follsjøen. Gråhaugen er et fint utgangspunkt for småviltjakt.

Det er også fint å fiske i Gråsjøen og Follsjøen. Noen av gjestene har med seg egen båt, men det er også muligheter til å fiske fra land.

Om sommeren er det bilvei helt fram til Gråhaugen Fjellstue. Nå på vinters tid må man parkere bilen nedenfor dammen og gå de siste få hundre meterne opp til hyttene.

IMG_3219.jpgMot Follsjøen

IMG_3221.jpg
Ei av de mindre hyttene er oppvarma og klar til studenter fra Trondheim

IMG_3226.jpg
Her kan man ikke klage på utsikten

IMG_3233.jpg
Her skimter vi Trollhetta i det fjerne

IMG_3240.jpg
De tre småhyttene ligger tett ved Fjellstua.

IMG_3216.jpg
Det er mye snø her oppe, så det må måkes en del gjennom vinteren

IMG_3236.jpg
Follsjøen

bandvogn.jpg
Bandvogna til Rindal Røde Kors brukes til å frakte varer inn til Trollheimshytta.


Fortsatt ledig i påskeuka

Denne helga er alle småhyttene utleid. I den ene hytta bor det noen engelskmenn, og snart ventes innrykk av ti studenter fra Trondheim til de to andre hyttene. Jan Henrik forteller at de fortsatt har ledig kapasitet i påska. Hovedhytta er utleid i siste del av påska, fra onsdag i påskeuka. Men fra palmehelga til onsdag det er det fortsatt ledig.

IMG_3259.jpg
Første pulje med lærer- og lektorstudenter fra Trondheim var klare for ei helg på ski i Trollheimen. Det er godt å komme seg ut av byen litt, syntes de.


Planer om nye aktiviteter

Jan Henrik Moen arbeider til daglig som prosjektleder ved Rindalshytter. Driften av fjellstua er en bigeskjeft, i tillegg til gårdsdriften med kjøttproduksjon. Men han har vært mye på Gråhaugen i barndommen og oppveksten. Han trives her oppe, og er glad for å kunne drive familiebedriften videre. Han røper også at han har planer om helt nye aktiviteter framover. Og hva det er? - Ja, det får vi kanskje høre om til våren.


Kontaktinformasjon finner du her:

Gråhaugen Fjellstue sin facebookside

Gråhaugen Fjellstue sin hjemmeside på www.hanen.no