Tirsdag
Tirsdag Lettskyet
Lettskyet
Lett bris
Onsdag
Onsdag Skyet
Skyet
Flau vind
Fiskedød 1977

Edgars Fotoarkiv fra 9. august 2008

Fiskedød i 1977 - fra gamle Porten

Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 3! Sjå også Edgars Fotoarkiv 1 og Edgars Fotoarkiv 2. Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.

Fiskedød i 1977
Tid for å begynne med litt gamle og halvgamle bilder att, etter sommerferien? Bildene denne gangen ble aktualisert på en heller tragisk måte for noen uker siden. Da kom meldingen at store mengder lakseyngel døde på grunn av liten vassføring i elva Surna. Tankene mine gikk da tilbake i tid, til høsten 1977. Da det var en stor fiskedød lenger oppe i elva. Ved et uhell ble det sluppet flytende amoniakk ut i elva, og fisken døde.
 
Har ikke datoen for hendelsen nå i farten, men tror det var omkring starten av september. Jeg arbeidet da på Landsem Skifabrikk, og vi fikk høre rykter om fiskedøden denne dagen. Etter arbeidstid dro jeg ned til elva for å fotografere. Der var det mange flere, mellom andre traff jeg min daværende arbeidskamerat Jon Lilleløkken som og var ute for å sjå på fisketragedien. Det hadde akkurat da kommet ganske bra med ørret oppover elva, og det lå død fisk på botnen av alle hølene. Folk med dykkerutstyr hjalp til med å samle opp den døde fisken så den ikke skulle ligge nede i vatnet og råtne.
 
Som med så mange andre bilder jeg har tatt gjennom tida, så dukker det opp en del minner og historier omkring dette. Jeg har ei historie om dette og. Den er kanskje på grensen til å være litt grotesk, men det får våge seg!
 
Fisken som ble plukket opp av elva var kvalt av amoniakken, og såg slett ikke så ille ut. Det gikk ord om at folk hadde plukket med seg av den døde fisken for å ta den med seg heim og bruke den som mat. Om dette var sant skal ikke jeg si noe om. Men min arbeidskamerat Jon P. advarte sterkt mot å bruke den daue fisken som "folkmat". Blant alle som var nede ved elva for å sjå på, var det en litt eldre kar. Han tok med seg en stor, fin laks på omkring ti kilo og rusla heim med den.... Og så skulle det hende, at kort tid etterpå fikk vi høre at samme karen var død. Han døde brått og uventet. Naturligvis hadde ikke dødsfallet noe med laksen han tok med heim å gjøre. Men Jon P. glømte ikke å minne om kva han hadde sagt om farene med å bruke den ammoniakk-kvalte laksen som mat da nyheten om dødsfallet ble kjent på arbeidsplassen!
 
Fra fiskedøden høsten 1977. Det fløt av død fisk på elvebotnen.
 
Død fisk samlet opp fra elva. En stor laks, og mange ørreter.
 
Jon Lilleløkken med en stor laks som ble plukket opp fra elva.
 
Dykkere plukket opp død fisk for å rense elva.

 

Tips en venn Skriv ut