VidarRyghingress

Fellesskap og presteskap på Nordmøre

Den siste tiden har det blåst rundt prestene på Nordmøre, og det er ikke bare på grunn av høstens ankomst. Trollheimsporten har snakket med sogneprest i Surnadal, Vidar Wilhelmsen Rygh, som her deler sine tanker om saken.

Mandag skrev Tidens Krav om en aktuell høring angående nedbemanning på prestesida i Indre Nordmøre prosti, som berører blant annet sogneprestene i Surnadal og i Rindal. Det innebærer at prestene vil få en endring i hverdagen sin, hvor de fleste vil få utvidet tjenesteområdet sitt.

 

Hvis høringen bunner ut i det foreslåtte vedtaket vil det blant annet si at Mo kirke, som nå ligger under Surnadal, vil falle under Rindal sogn. Det vil altså si at Vidars arbeidsområde og arbeidsoppgaver minker mens de hos presten i Rindal, Lene Gåsvatn, vil øke. Fra bispedømmets side er tanken å utjevne arbeidsfordelingen, en tanke som kan se ut til at kun baserer seg på geografi og ingenting annet, bemerker Vidar. Han legger til at det er en tankegang som ikke er forenlig med det arbeidet som foregår på «grasrota», som han kaller seg selv og sine kolleger. Vidar har kun vært sogneprest i Surnadal i tre år, men har fort blitt glad i sitt sogn. Som prest blir man veldig knyttet til stedet man arbeider, og det er ikke bare å «røskes opp med røttene». Vidar føler ikke bare nærhet til sognet men han snakker også om solidariteten og fellesskapet mellom prestene, spesielt i slike situasjoner som den de er oppe i nå.

Vidar tenker at høringsforslaget muligens kan sees i sammenheng med en endring i presterollen som har utviklet seg over tid. Andre kirkelige ansatte med sine respektive spesialfelt har i dag overtatt flere av det som tidligere var prestens oppgaver. Vidar tenker at man nå må se langsiktig, på den fremtidige organiseringen av kirken. Hvilke ressurser har man totalt sett, og hvordan kan de best brukes? Kanskje presterollen bør gjeninnsettes slik den tradisjonelt har eksistert?

 

Onsdag hadde prestene i Indre Nordmøre prosti samling på Tingvoll, hvor saken utvilsomt ble grundig diskutert. En slik sak setter sterke følelser i sving hos mange. Prestene har sitt taleorgan via soknerådet og Fellesrådet i Surnadal og Rindal, og Vidar håper selvsagt at «grasrota» blir hørt før eventuelle vedtak skal fattes når høsten går mot slutten.