ORKide og Orkdalsregionen

Fellesmøte i Rindal

Fredag var det fellesmøte mellom ORKide og Orkdalsregionen på Saga Trollheimen Hotel i Rindal. Viktige saker i regionen var oppe til diskusjon, blant annen samferdsel, og ikke minst kommunereformen.

Ole L Haugen Ola T Heggem og Ingunn Golmen.jpg
Leder i Orkdalsregionen Ole L Haugen, ordfører i Rindal Ola T Heggem og leder i ORKide Ingunn Golmen på dagens møte.
 

Ordfører i Rindal Ola T Heggem åpnet møtet med å ønske alle velkommen til Rindal. Fra dagens program nevnte han spesielt samferdsel som en viktig sak. Samferdsel er viktig, den knytter oss sammen, sa Ola T. Heggem.


Innledningsvis i programmet hadde man satt av tid til et lite kulturinnslag. Jo Sverre Sande underholdt forsamlingen med egne sanger på rindalsdialekt og "E slåttatæja" fra Surnadal.

IMG_5209.JPG
En del av deltakerne på dagens møte


Trollheimsporten var ikke tilstede på hele møtet i dag, men vi var der da temaet samferdsel ble diskutert.


Karin Bjørkhaug fra Sør-Trøndelag fylkeskommune snakket om utfordringene der. Omleggingen av E39 er sentralt. Rundkjøringene på Orkanger ble nevt som en av utfordringene framover. Trafikksikkerhet er et svært viktig fokus framover, sa Bjørkhaug.Vi har en regional transportplan som omfatter både bil, båt, tog og fly, sa hun. Det er viktig med felles prioriteringer inn mot nasjonal transportplan, og det er viktig å sette fokus på flaskehalsene, sa Bjørkhaug.


Iver Nordseth fra Møre og Romsdal fylkeskommune snakket om felles utfordringer innen samferdsel sett fra Møre og Romsdal. Her nevnte han Kystekspressen, med moderne fartøy. Mørelinjen er et viktig tema for vårt distrikt, da bussene går gjennom Surnadal og Rindal. Her pågår diskusjon om et prøveprosjekt via E39, sa Nordseth. Ferjefri E39 jobbes det med, og selvsagt FV65, som er viktig for Surnadal og Rindal. "Asfaltlukta" - Hvor blir den av? spurte Nordseth. Vi ser at det er kun riksveiene som blir prioritert når det gjelder vedlikehold, sa han. På fylkeveiene går standarden ned år for år. Vi har alt for lite midler til rådighet til vedlikehold på fylkeveiene, sa Nordseth. Trafkkøkninga har også vært mye større enn det myndighetene har regnet med, poengterte han. For å ivareta felles utfordringe framover er det viktig at vi kommer med felles innspill og påtrykk mot staten, sa Iver Nordseth.
 

IMG_5242.JPG
Karin Bjørkhaug fra Sør-Trøndelag fylkeskommune, Iver Nordseth fra Møre og Romsdal fylkeskommune, og ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim.


Ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim påpekte blant annet at det ligger to ulike prosjekter inne i forhold til Holte bru på FV65 i Rindal. Det ene er utbedring av selve brua, det andre er gang- og sykkelvei. Når det gjelder FV65 er det et problem at den er fylkeskryssende, sa Nyheim. Storåsbakken ligger i Sør-Trøndelag, men det bor svært få sør-trøndere mellom Storåsbakken og fylkegrensa. Derfor er ikke Storåsbakken viktig for sør-trønderne, sa Lilly Gunn Nyheim.


Når det gjelder Holte bru mente Ola T Heggem at det er viktigst å få ny bru, og det bør prioriteres høyere enn gang- og sykkelvei på den strekningen. Det er en kjent sak at det skjer en del biluhell på og ved Holte bru, særlig om vinteren, så dette er en viktig sak, også trafikksikkerhetsmessig. Storåsbakken er viktig for oss, men vi ser samtidig at vi har mye å gjøre med FV65 også på vår siden av fylkesgrensa, sa Ola T Heggem. Toppdekke på vegen mangler fortsatt, sa han.


Direktør i Pipelife Norge AS, Kjell Larsen, fikk ordet under diskusjonen, og snakket om betydningen av FV65 for næringslivet og tungtransporten. Les mer om dette hos Tidens krav: Pipelife-Larsen kuppet fellesmøtet


Leder i Orkdalsregionen, Ole L. Haugen, mente at man bruker mye penger på nye veiprosjekter, mens eksisterende veier forfaller. Han satte spørsmålstegn ved den prioriteringen.


Iver Nordseth minnet om at prioriteringen mellom store prosjekter og vedlikehold kommer an på hvilket ståsted man har. Men det er viktig å ha en diskusjon rundt det, sa han. Det er viktig å se store vegstrekninger som en helhet, sa han. Oppgraderingen av FV65 er en liten sak i den store sammenhengen, sa han. Her er det ikke snakk om de helt store summene for å få utført de planlagte forbedringene.


Tidens Krav og Driva var tilstede på møtet, og har mer stoff derfra.