Fredag
Fredag Lettskyet
14°
Lettskyet
Svak vind
Lørdag
Lørdag Klarvær
20°
Klarvær
Svak vind

Feiret seg selv med jubileumsfest i ungdomshuset

Under mottoet "Todalen.no – kvar einaste dag", har nettportalen Todalen.no blitt en viktig informasjonskanal for todalinger og andre med tilknytning til bygda. I år er det 10 år siden portalen så dagens lys, og det ble lørdag feiret med jubileumsfest i Todalen ungdomshus. 

Godt over hundre personer møtte opp til bursdagefesten i ungdomshuset. På programmet stod servering av grillmat fra Sylte Gårdsslakteri, inspirasjonsforedrag fra Kortnebbgåsas ve & vel, taler og ikke minst en minikonsert med Tone Søyset Døving som hadde skrevet en sang til ære for Todalen.no. 

Konferansier og styreleder i Todalen.no, Stig Husby, loset et fullsatt ungdomshus trygt gjennom kvelden. 

- Vi er samlet her i kveld for å feire en sprek 10-åring som har en lys fremtid. Nettportalen Todalen.no fungerer som en lokalavis for todalingene, og alle andre som har en tilknytning til Todalen. I tillegg til å være en nyhetskanal er det også en digital informasjonstavle om stort og smått som skjer i bygda. I løpet av de ti årene vi har holdt på har nettportalen hatt 3,2 millioner besøk. Det er vi stolte av, sier Husby.

Todalen.no så dagens lys 24. august 2009 og var en del av bygdemobiliseringsprosjektet Godt Mot, Todalen. Målet var å utvikle et livskraftig lokalsamfunn hvor folk trives og hvor ungdom finner ei attraktiv fremtid. Videre ble det opprettet ei synlighetsgruppe som hadde som mål å arbeide med å profilere Todalen og Todalssamfunnet på ein best mulig måte.

I 2010 ble nettsiden selvstendig og en juridisk frivillig organisasasjon registrert i Brønnøysundregisteret. Nettportalen er finansiert via medlemskap fra bedrifter, foreninger og privatpersoner både i og utenfor Todalen. 

Nettportalen kan vise til nesten 7 millioner sidevisninger i løpet av ti år, og hadde i fjor godt over 400 000 besøkende.

Todalen.no består av en redaksjon med fire faste redaktører som har ansvaret for å skrive om små og store ting som kan være av interesse for alle som følger med på det som skjer i bygda. Redaksjonen består av Jon Olav Ørsal, Elinor Bolme, Mari Redalen og Dordi Jorunn Halle. 

- Todalen.no hadde ikke vært mulig uten våre flinke redaktører. De jobber sent og tidlig, og gjør en formidabel innsats, sier Husby. 

redaktørene todalen no_690x475.jpg
Dordi Jorunn Halle, Mari Redalen, Elinor Bolme og Jon Olav Ørsal sørger for det redaksjonelle innholdet på Todalen.no 

Jon Olav Ørsal har vært med fra starten, og fikk velfortjent heder og ære under lørdagens bursdagsfest.

- Jeg må bare si at det har vært utrolig artig å være med på denne reisen. jeg er veldig stolt over at vi har rundt 12-1300 lesere hver eneste dag. Det er stort med tanke på at bygda har rundt 300 innbyggere. Jeg vil takke for at jeg har fått være en del av Todalen.no, sier Ørsal. 

jon olav ørsal.jpg
Jon Olav Ørsal fikk fortjent skryt etter ti år i redaksjonen

Flere ønsket å overlevere en hilsen til jubilanten i løpet av kvelden. Deriblant ordfører Lilly Gunn Nyheim som hadde med seg en gavesjekk på 2500 kroner fra Surnadal kommune. Todalen Historielag, Todalen Idrettslag og Todalen Sanitetsforening stilte seg også i rekken av gratulanter. 

Nils Ove Bruset fikk æren av å holde jubileumstale, hvor han oppsummerte "10 år på 10 minutter" med en humoristisk vri i ekte Bruset-stil. Latteren satt løst i salen da han presenterte statistikk fra nettportalen.

- Sammen med Terje Nordvik er nok jeg den personen i bygda som er nevnt flest ganger på Todalen.no. Det er jeg kry av, smiler han. 

nils ove bruset.jpg
Nils Ove Bruset holdt en artig jubileumstale

Gjess, we can!
Håvard Haugan og Jo Kristian Kvernland er herrene bak Kortnebbgåsas ve & vel. Lørdag var Kverneland på plass i Todalen ungdomshus med foredraget "Gjess, we can! – historien om hvordan en fugl og to gutter snudde bygda på hodet!". De er begge fra den lille bygda Beitstad i Steinkjer kommune i Trøndelag - ei bygd som blant annnet er kjent for trekkfuglen kortnebbgåsa. Fuglen er et kjent fenomen på Beitstad. Tidlig på våren invaderer titusenvis av fugler bygda, og er i løpet av noen intense uker til pest og plage for innbyggerne. De to positive Beitstad-ambassadørene bruker kortnebbgåsa som et humoristisk virkemiddel i foredraget sitt, og forteller hvordan noe negativt ble snudd til noe positivt for bygda ved Trondheimsfjorden. 

Kortnebbgåsas ve & vel jobber for fremsnakking av bygda de er så glade i, og sørger for liv og røre i bygda året rundt. Det er bare rundt 900 innbyggere i Beitstad, men det hindrer ikke Haugan og Kvernland til å tenke stort. Kortnebbgåsfestivalen har blitt en tradisjon, hvor blant annet artister som Karpe Diem og DDE har stått på den lille scenen i forsamlingshuset. De besøker samtlige som flytter til bygda, og deler ut t-skjorter og gratis abonnement på lokalavisen. 

- Både smått og stort skal markeres. Når vi hørte at bensinstasjonen i bygda la ned bedriften, sørget vi for gravøl og minnestund. Noen uker senere startet de opp igjen, og da ble det åpningsfest på taket på stasjonen. De solgte så mange hamburgere at hele neste års drift var sikret, smiler han. 

I fjor ble "Årets hækker" lansert i forbindelse med Kortnebbgåsfestivalen i mai.

- Babyen som ble født nærmest festivalen fikk ett års forbruk av bleier og tre måneder gratis barnehage. Dette var et populært tiltak, så vi ser ikke bort i fra at det blir en tradisjon, sier Kvernland. 

Med slike "stunt" sørger Kortnebbgåsas ve & vel for mediedekning og folkesnakk, og Beitstad blir satt på kartet. 

gjess vi can.jpg
Jo Kristian Kvernland med et inspirerende og god foredrag

Kaffekopp på kloppa
Jubileumsfestens høydepunkt var utvilsomt da Tone Søyset Døving fremførte egenskrevet låt til ære for Todalen.no. Låten har fått tittelen "Kaffekopp på kloppa".

- Jeg ble så glad da jeg fikk forespørsel om å synge på jubileumet til todalen.no, og kjente på at jeg ønsket å skrive en sang. Som utflyttet todaling setter jeg stor pris på nettportalen, og jeg er innom hver eneste dag. Jeg har valgt å kalle sangen for "Kaffekopp på kloppa" - det er Todalen for meg. 

Søyset Døving fremførte også "E Slåttåtæja" og "Nordmørsminne" av Hans Hyldbakk, og barnesangen "Lykkeliten". Sistnevnte fremførte hun sammen med John Husby på trekkspill. I bandet spilte Gudmund Husby og Jan Peter Husby.

tone søyset døving gudmund husby jan peter husby.jpg
Et gledelig gjenhør med Tone Søyset Døving

tone søyset døving john husby gudmund husby.jpg

tone søyset døving og john husby.jpg
Tone Søyset Døving og John Husby fremførte "Lykkeliten" 

Trollheimsporten benytter anledningen til å gratulere Todalen.no med 10-årsdagen!