ståle refstie lilly gunn nyheim

Feiret fruktbart samarbeid

For fire år siden ble samarbeidsprosjektet SuSu etablert med tanke på å styrke samarbeidet mellom Surnadal og Sunndal. Prosjektet er nå inne i sitt siste år, og det ble markert med en storstilt festarrangement i Surnadal idrettshall lørdag. 

I 2013 vedtok kommunestyrene i Sunndal og Surnadal en avtale for samarbeid om næringsutvikling for perioden 2014-17 gjennom det såkalte SuSu-programmet. Målet for SuSu har vært å etablere gode strukturer og en god kultur for samarbeid om næringsutvikling mellom Surnadal og Sunndal. Todalsfjordprosjektet har vært et av satsingsområdene. 

Lørdag inviterte SuSu til feiring av det som trygt kan kalles for et vellykket prosjekt - med visjon om et fortsatt godt og fruktbart naboskap. På programmet stod kulturinnslag, bedriftspresentasjoner, servering av lokal mat og annen messeaktivitet. Selvsagt med aktører fra både Surnadal og Sunndal kommune. 

Per Helge Malvik i Sunndal Næringsselskap og administrativ leder for Susu-prosjektet, Karin Halle, fikk æren av å ønske velkommen til "Sirkus Susus" i idrettshallen lørdag. 

- Nedgang i folketall og sysselsetting, få ungdommene tilbake til bygdene og et Todalsfjordprosjektet som en våt drøm i det fjerne. Det var noen av utfordringene vi stod ovenfor i 2014. Nå, fire år etter, har Susu delt ut over 7 millioner til bedrifter i begge kommuner, og Todalsfjordprosjektet har blitt førsteprioritet i Møre og Romsdal. Det er vi stolte av, sier Malvik til applaus fra publikum.

susu per helge malvik og karin halle.jpg
Per Helge Malvik og Karin Halle ønsket velkommen til "sirkus"

Mange av bedriftene som har fått støtte av SuSu fikk lørdag vist seg frem via bedriftpresentasjon fra scenen og på stand rundt omkring på parketten i idrettshallen. I tillegg var over 150 ungdommer fra Surnadal og Sunndal i aksjon i løpet av de fire timene "sirkuset" var åpent. Elever fra Kulturskulen på indre Nordmøre, kor fra Nordmøre Folkehøgskule, en smakebit fra den kommende russerevyen til Surnadal vidaregåande skole og avgangsrevyen til Sunndal vidaregåande skole var noe av det som stod på programmet. 

susu dansere kin.jpg
Dansere fra Kulturskulen på indre Nordmøre

-Sammen er vi store nok
Ordfører i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim (Ap) og ordfører i Sunndal, Ståle Refstie (Ap), var begge til stede under lørdagens festarrangement. Begge er enige om at de kan se tilbake på fire gode år i SuSu-sammenheng.

- Det har gått overraskende bra. Et næringsretta og målretta samarbeid vi ser konkrete resultater av, sier Nyheim.

Partikollega Refstie sier seg enig med Nyheim og legger til at følgende faktorer har vært viktig for suksessen. 

- Næringslivet på begge sidene av fjorden jobber sammen og etablerer gode nettverk, som videre skaper et robust og samkjørt utviklingsmiljø. En av suksessfaktorene til SuSu er at næringslivet setter premissene. Det er de som styrer og tar kloke avgjørelser, sier Refstie, som er særlig fornøyd med utviklingen av Todalsfjordprosjektet.

- Gjennom samkjøring mellom kommunene har vi fått et helt annet trykk på Todalsfjordprosjektet, og det er det vi ser resultatet av i dag. Vi har jobbet for en døgnåpen region og folkevekst. Dette viser at sammen er vi store nok, sier han.

Nyheim og Refstie er begge med i programstyret, og ønsker at prosjektet videreføres i fire nye år. Tirsdag møtes kommunene til et felles formannskapsmøte.

- Ordførere og rådmenn i begge kommuner er positivt innstilt til en viderføring av prosjektet. Det samme kan vi si om næringslivet og fylkeskommunen, sier Nyheim og Refstie som skryter av lørdagens festdag i Surnadal idrettshall.

- Dette var utrolig artig. Skikkelig god stemning - akkurat slik vi ønsket og håpet på, avslutter ordførerne. 

susu russen.jpg
Revyinnslag fra russerevyen til Surnadal vidaregåande skole som har premiere i mars

idrettshallen pyntet.jpg
En festpyntet idrettshall