Gunn Søyseth Colonialhaven 1 år

Feirer ett år med Colonialhaven

Lørdag 1. oktober har Gunn Søyseth drevet Colonialhaven på Syltbakken i Surnadal i ett år. Det har vært et tøft år, men kaffe og kaker blir det.

- Vi må feire at jeg tross alt har klamret meg fast i oljekrisa, smiler Søyseth.

Dagligvarebutikken, som har spesielt fokus på økologisk, kortreist mat, og som nylig har utvidet sortimentet med et godt utvalg mikrobrygg, fikk en kjempestart. Mange var nysgjerrige på butikken, og de positive tilbakemeldingene strømmet på.

- Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger, både om konseptet og om vareutvalget, og flere mener det var bra at bygda har et slikt tilbud, sier Søyseth.

Men etter jul dabbet det av, og våren ble preget av smal økonomi og trange vilkår. Colonialhaven har i dag en fast kjerne av trofaste kunder, noen som kommer innom av og til, og fortsatt får Søyseth besøk av helt nye kunder. Men de er ikke mange nok. Nå må Søyseth jobbe hardt for å holde kostnadssiden nede, og med mathandel er det allerede spesielt smale marginer.

- Starten kan være vanskelig, det merker nok alle som prøver seg som gründere.

Nå når det første året er overstått er underskuddet et faktum, og Søyseth vurderer å redusere åpningstider, men vil heller ikke gi seg så lett.

- Jeg har planer om så mye mer, men det kan ikke realiseres, for det er ikke økonomisk rom for det.

 

Råd og veiledning om kosthold

6. oktober spiller Colonialhaven på flere strenger. Da inviteres det til foredrag om plantebasert kosthold, som holdes av Lonneke Zeijlemaker. Der vil man få informasjon om vegansk, altså ikke-animalsk kosthold, og det serveres et fullverdig smakemåltid med alle nødvendige næringsstoffer. Foredraget passer for alle som er opptatt av dyrevelferd og kjøttproduksjon, og som ønsker å lære om hvordan man kan redusere bruken av kjøtt med én eller flere kjøttfrie dager i uka.

Kunnskap om kosthold er en viktig del av det Søyseth driver med til daglig, og hun er utdannet kostholdsveileder. Flere spør om råd i butikken, noe hun mer enn gjerne gir, men Søyseth har også lekt med tanken om å tilby individuell kostholdsveiledning. For å kunne gi grundig og korrekt veiledning må man lære personen å kjenne, og det egner seg bedre i én-til-én-situasjoner – utenfor butikkens åpningstid. Søyseth ber derfor om tilbakemelding fra interesserte. Ta turen innom butikken, eller send mail til post@coloniahaven.no.

 

Nyttig og viktig samarbeid

Nylig gikk Colonialhaven og Reint Logisk på Tingvoll sammen om innkjøp av grønnsaker og ost. Dette reduserer både fraktkostnader og svinn, og Søyseth mener det er et kjempemessig samarbeid. Å spille på lag med andre aktører og arrangementer, som Norsk Vandrefestival nylig, og julemarkedet i Halsa senere i år, er helt avgjørende.

- Man må støtte opp om hverandre, fastslår Søyseth.  

Men til syvende og sist trenger butikken flere kunder. Skal de små, lokale butikkene, kaféene og tilbudene fortsette å eksistere i bygda, må man ta turen innom butikken. Og man kan ikke klage i etterkant, mener Søyseth.

- Ingen overlever på Facebook-«likes» og gode tilbakemeldinger, så lenge kundene uteblir.

Nå håper hun bursdagsfeiringa tre dager til ende – og denne oppfordringa – vil gjøre at flere tar turen til Syltbakken, helst på permanent basis. Hun har latt seg inspirere av 3 Venner i Rindal, som i fjor befant seg i en lignende situasjon og som gikk ut ba om støtte fra lokalsamfunnet. Det fikk de.

- Ta med deg en gjeng og kom! Her blir det hjemmelaget kake, kaffe og gode tilbud, sier butikkeieren.

 

Colonialhaven er medlem i Trollheimsporten.