monte ingress

Fartsfull montètrening

Surnadal travklubb inviterte onsdag kveld til montètrening ledet av instruktør Nina Stene fra Trondheim. I løpet av de nesten fire timer lange treningen fikk deltakerne først ei innføring i teori før de fikk prøve seg på hesteryggen. 

Monté, også kalt travritt, er travløp der hesten går med rytter istedenfor vogn og kusk. Monté-sporten kommer fra Frankrike, hvor det har vært en stor sport i lang tid og likestilt med travkjøringen. I Norge ble monté introdusert som et alternativ til vanlig travkjøring for å øke rekrutteringen til sporten og for å gi utøverne et mer variert tilbud (kilde: Wikipedia).

Initiativtakerne Stine Grytskog og Anne Line Dørum i Surnadal travklubb var svært godt fornøyd med gjennomføringen av klubbens første montètrening.

- Nesten 30 personer møtte opp i ridehallen for å få ei innføring i montèsporten. Det er vi veldig godt fornøyd med. Det viser at det er interesse for montè i distriktet vårt, sier Grytskog og Dørum som gjerne arrangerer flere kurs.

- Vi ønsker spesielt å rekruttere unge ryttere til travsporten. Mange tenker kanskje at trav er litt kjedelig, og at det er mer stas å få komme på hesteryggen. I montè får du sitte på hesten og oppleve at det går skikkelig fort. Absolutt ikke kjedelig, smiler initiativtakerne

Rytterne var i de aller beste hender onsdag kveld. Instruktør Nina Stene fra Trondheim har flere års erfaring innen montèløp, og beskriver seg selv som ildsjel og entusiast for montèsporten.

stine grytskog anneline dørum nina stene.jpg
Anne Line Dørum, Nina Stene og Stine Grytskog

Flere av rytterne som møtte opp onsdag kveld var fra andre klubber enn Surnadal. Både Orkdal, Sunndal og Åfjord var representert. Ei av jentene som hadde tatt turen helt fra Fosenhalvøya var 14 år gamle Julie Årbogen. Hun har egen hest og har litt erfaring med galoppløp, men montè var ei ny erfaring.

- Jeg har lyst til å bli montèrytter, og det er veldig lærerikt å være her i Surnadal i kveld, sier Julie som kanskje blir å se på Leangen en gang i fremtiden?

monte julie årbogen.jpg
Julie Årbogen i fint trav på Syltmoen. Hesten bestemte seg for å rekke tunge til fotografen...

Surnadal travklubb har planer om å arrangere lokalkjøring på Syltmoen travbane i september, og har også planer om å få til et eget ponniløp. Travklubben har egen facebookside som det kan lønne seg å følge med på for mer informasjon om kommende arrangementer.

monte nina stene_690x477.jpg
Nina Stene viste frem hvordan montè skal utføres

Bildene er beskyttet av opphavsrett. Kopiering og viderebruk er ikke tillatt uten avtale.

monte17
monte18
monte19
monte nina stene
monte1
monte2
monte3
monte4
monte5
monte6
monte7
monte8
monte9
monte10
monte11
monte12
monte13
monte14
monte15
monte16