DSC_0126

Fagdag for helsearbeidere

Helsearbeidere fra Surnadal, Rindal og Aure var samlet til fagdag onsdag og torsdag denne uken, med temaet "Samhandling på siste vakt - samhandling med brukere og pårørende". Fagdagen er et samarbeid mellom Surnadal kommune og Den norske kirke. Blant foredragsholderne var Heidrun Solstad, geriatrisk sykepleier i Surnadal, som snakket om brukermedvirkning og prosjektet "Sustain".

Målgruppen for fagdagen var ansatte i helse- og omsorgstjenestene som ivaretar alvorlig syke og døende pasienter, samt ansatte i Den norske kirke.

Solstad snakket om brukermedvirkning, hva det er og hvordan man skal bruke det i arbeidet sitt.
- Brukermedvirkning skal sette brukeren i fokus, og man skal finne ut hva pasienten vil. Det skal være mer innflytelse til pasienten, og vedkommende skal oppleve egenverdi ved å motta hjelp på egne premisser. Denne metoden har også en terapeutisk effekt, da pasienten blir mer motivert for å nå et mål hvis vedkommende får være med og bestemme selv, sier Solstad.

Som en av to kommuner i Norge er Surnadal med på prosjektet "Sustain" ("Sustainable tailored integrated care for older people in Europe"), et EU-finansiert utviklingsprosjekt med flere europeiske land. "Sustain" bruker en 3-trinnsmodell for brukermedvirkning:

Trinn 1: Presentere valg for pasienten
 - gi tilpasset, god og nødvendig informasjon til pasienten.

Trinn 2: Vurdere valgene
- Hva vet pasienten fra før, og er dette korrekt?
- Veie for og i mot
- Hente inn mer informasjon
- Hva er viktig for pasienten?

Trinn 3: Avgjørelse
- er det et realistisk mål?
- gi hjelp til å ta avgjørelser
- støtte og respektere pasientens valg

 

Treffpunkt

Tora Waag hadde også et innlegg om Treffpunkt, som er et tilbud til barn og unge i alderen 6 - 16 år som har alvorlig sykdom i familien, eller som har opplevd at noen som står dem nær er død. Waag er en av flere frivillige som er blitt kurset av kreftforeningen til å være med på dette.
Her treffer barna andre i samme situasjon, i tillegg til voksne som har tid til å lytte.

Treffpunkt har kommet godt i gang etter oppstarten på januar 2017, og har 8 - 10 besøkende hver gang. De treffes ca. en gang i måneden, og neste treff er tirsdag 6. juni kl. 17.30 - 19.30 på Surnadal ungdomsskole.

 

Les mer om Treffpunkt på Surnadal kommunes hjemmesider.

 

Bildet over: F.v: Kirsti Hjørnevik, diakon i Surnadal. Annett Ranes, prosjektleder for fagdagen og oversykepleier i hjemmetjenesten i Surnadal. Heidrun Solstad, geriatrisk sykepleier i Surnadal. Ole Kristian Gundersen, kreftsykepleier i Kristiansund, som også hadde innlegget "Samhandling på siste vakt, sammen med de pårørende" under fagdagen. Håvard Ervik, sykehusprest i Molde. Ervik hadde foredrag om sorg og sorgreaksjoner hos pårørende.

 

I tillegg til disse var Asbjørg Betten fra Nav til stede og snakket om pleiepenger og rettigheter når du er pårørende til noen som er alvorlig syke.
Liv Ågot Hågensen, kreftkoordinator, snakket om kommunal kreftomsorg.