trondheimssolistene herborg kråkevik

Fabelaktig nyttårskonsert

Lørdag kveld besøkte TrondheimSolistene Surnadal Kulturhus med sin nyttårskonsert. I år samarbeider de med Herborg Kråkevik, og sammen leverte de et mesterstykke av en konsert, selv om "vår egen" Anders Larsen dessverre glimtet med sitt fråvær.

Nyttårskonsert med TrondheimSolistene har blitt en kjærkommen tradisjon i Storstuå, og publikum vet å sette pris på storfint besøk. En nesten utsolgt sal fikk med seg konsertopplevelsen lørdag kveld.

"Surnadalsprinsen" Anders Larsen, som Kråkevik sa det, var dessverre ikke en del av orkesteret denne gangen, på grunn av annet oppdrag i Trondheim. Men det la likevel ingen demper på konserten, for de gjenværende solistene gjorde virkelig jobben sin.

Stortalentet Kirsten Næss (17) fra Surnadal fikk æren av å åpne konserten med å fremføre Sparre Olsen sitt stykke "6 gamle bygdeviser fra Lom". Næss leverte en utmerket fremføring, og vi vil garantert både se og høre mer fra henne i årene som kommer. Kanskje som et medlem i TrondheimSolistene? Ikke utenkelig!

kirsten næss trondheimsolistene.jpg

kirsten næss trondheimsolistene2.jpg

Første del av konserten var viet orkesteret, og ensemblet på 19 strykere overbeviste nok en gang. Samspilte solister i verdensklasse fremførte Benjamin Brittens stykke "Variations on a Theme of Frank Bridge" på en slik måte at det er umulig og gjenfortelle. Må oppleves! Kråkevik sa det vi alle tenkte - Et makalaust orkester!

trondheimsolistene 2015.jpg

Etter pausen kom "rosinen i pølsa", Herborg Kråkevik, på scenen, og en uslåelig kombinasjon av en utrolig formidlingsevne, klokkeklar sangstemme og et unikt skuespillertalent, løftet hun konserten enda ett hakk.

Kråkevik og TrondheimSolistene har et 15 år langt samarbeid å vise til, og det er nok en av årsakene til at alt sitter som et skudd fra første tone. Den folkekjære artisten viste også frem sitt komiske talent, som vi kjenner fra TV og revyscenen, og hadde publikum i sin hule hånd. Gjennom dikt og artige historier fikk hun publikum til å le, blant annet da hun fortale om hvordan nyåret kom litt brått på etter en lang juleferie. Kråkevik ba oss også tenke på hvor heldige vi er som trygt kan si det vi mener, uten at livet står på spill.

- Jeg kan altså trygt stå her på scenen og fortelle at det nok er lurt å tenke på hva snøkanoner kan koste før byggingen starter, sa Kråkevik. Noe som naturlig nok medførte latterbrøl i salen.

herborg kråkevik2.jpg

kråkevik dikt.jpg

Kråkevik imponerte videre med sin kunnskap om mange dialekter, og hadde lært seg både "græt og bakels", "stronk og strakjin" og "fessilstut". Likevel er det sangen som imponerte mest. Hun formidler de norske tekstene på en fabelaktig måte, som ikke mange gjør etter henne. Da hun fremførte "Den fyrste song" som ekstranummer, måtte flere i publikum tørke en tåre.

En mektig konsertopplevelse som står til terningkast seks.

Daglig leder på Surnadal Kulturhus, Karstein Testad, lot seg imponere av orkester og Herborg, og hadde lenge gledet seg til klemmen!

herborg kråkevik telstad klem.jpg

herborg kråkevik karstein telstad bok.jpg