Lilly Gunn Nyheim og Ola T Heggem

Får ikke møte samferdselsministeren

I september ba Lilly Gunn Nyheim og Ola T Heggem om et møte med samferdseldepartementet, angående arbeidet med omklassifisering av fv65. Denne uka fikk de blankt avslag. Samferdselsministeren ønsker ikke å møte dem. Begge ordførerne er overrasket og skuffet over svaret, men de gir seg ikke så lett.

Tidlig møte med Bård Hoksrud

Lilly Gunn Nyheim og Ola T Heggem sitter begge i arbeidsgruppa for fv65. Heggem er leder og Nyheim er nestleder. Lilly Gunn Nyheim sitter i samferdelsutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune. De to ordførerne har i den siste tida jobba for å få til et møte med politisk ledelse i samferdselsdepartementet, med bakgrunn i omklassifiseringa av fv65.

- Vi hadde et møte på et tidlig tidspunkt i prosessen, med Bård Hoksrud, som da var statssekretær. Den gangen ble vi henvist til prosessen med Nasjonal transportplan, sier Ola T Heggem. - Nå har arbeidet med Nasjonal transportplan kommet til departementet. De bruker fylkeskommunene for å få innspill på aktuelle strekninger for omklassifisering.

Heggem mener at den sittende regjeringen nok kan tenke seg å gjøre om litt av den reformen som de rødgrønne gjennomførte, da de omdefinerte mange riksveger til fylkesveger. Dette skyldes nok at de to regjeringene har ulikt syn på fylkeskommunene. 


Ønsker fortsatt å jobbe for omklassifisering

Arbeidsgruppa for fv65 har flere ganger vurdert om omklassifisering er løsningen for opprusting av fv65. De har hatt flere runder på dette, og hver gang har de konkludert med at de skal fullføre dette løpet. Heggem forteller at dette var litt krevende sist vinter, da fylkeskommunene ikke var særlig villige til å følge opp. Men det endte med vedtak i begge fylkesting, om at begge fylker sendte høringsuttalelser der fv65 var en av de aktuelle vegene for omklassifisering. I Møre og Romsdal var det fire aktuelle veger, og i Sør-Trøndelag var det tre. Fv65 krysser fylkesgrensa, og var derfor med blant de aktuelle vegene i begge fylkene.

- Ut fra det vi hørte i møtet med daværende statssekretær Bård Hoksrud var dette med fylkeskryssende veger et svært viktig kriterium, som de ville legge mye vekt på når noen veger skulle omklassifiseres, sier Ola T Heggem.


Kun én veg ble foreslått omklassifisert

- Derfor ble vi litt overrasket da vi fikk svaret fra fagetatene, sier Lilly Gunn Nyheim. - Der var det innstilt på at det var kun fv64 i Møre og Romsdal som var foreslått omklassifisert. Den vegen går fra Averøya til Åndalsnes, og dette er den eneste vegen som ikke er fylkeskryssende av dem vi foreslo. Ingen av de tre fylkeskryssende vegene var foreslått omklassifisert, sier hun.


Bør vurderes sammen med Orkdalspakken

Arbeidsgruppa for fv65 har tatt saken opp med Statens Vegvesen, region Midt. Svaret fra Statens Vegvesen er at dette ikke betyr at de ikke mener at fv65 skal omklassifiseres. De ønsker derimot at fv65 blir vurdert sammen med Orkdalspakken, og blir med i konseptvalgutredningen som Statens Vegvesen skal gjøre i forbindelse med Orkdalspakken.

Ola T Heggem forteller at arbeidsgruppa hadde et møte 19. september. Der ble blant annet arbeidet i forhold til Orkdalspakken diskutert, siden fv65 er en del av Orkdalspakken. Arbeidet med omklassifisering av fv65 ble også diskutert på nytt. Konklusjonen ble, som før, at man skal holde trykket oppe og fortsette å arbeidet for omklassifisering. Det ble også bestemt at Heggem skulle ta kontakt med samferdselsdepartementet for å prøve å få til et møte med dem så fort som mulig.

- Min erfaring med politisk arbeid og politisk lobby er at det er veldig lurt å arbeide opp imot der saka ligger til enhver tid. Nå ligger den i departementet, sier Heggem. - Departementet skal komme med en ny Nasjonal transportplan som skal presenteres for Stortinget i løpet av vinteren, og den skal vedtas til våren.


Samferdselsministeren møtte bare sunnmøringene

Så skrev Heggem et brev til departementet, der han henviste til møtet de hadde hatt med Bård Hoksrud, og ba om et møte med den politiske ledelsen. Etter lang ventetid og purring for å få svar kom det denne uka et avslag på spørsmålet om et møte.

De to ordførerne reagerer sterkt både på avslaget, og ikke minst på begrunnelsen.

- I mitt hode er det litt uvanlig å få avslag på et slikt spørsmål om et møte. Men vi reagerer også på begrunnelsen. Noe av begrunnelsen er nemlig at politisk ledelse har vært ute og møtt næringsliv, lokalpolitikere og regionpolitikere rundt omkring i de ulike fylkene, sier Ola T Heggem.

- Men det møtet de har hatt i Møre og Romsdal, det var kun på Sunnmøre, sier Lilly Gunn Nyheim. - Og jeg sitter i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal og visste ikke noe om det møtet før jeg leste om det i media etterpå. Så vi som sitter i arbeidsgruppa føler at vi ikke har hatt noen mulighet til å påvirke samferdselsminister Solvik-Olsen via regionale møter.
 

Har ikke fått anledning til å presentere vårt prosjekt

Ola T Heggem forteller at han sendte en ny epost til departementet fredag. Der skriver han at han tar svaret til etterretning, men at han er både overrasket og skuffet over at de ikke får møte den politiske ledelsen i departementet.

- Dette begrunner jeg med oppfordringen fra Bård Hoksrud om å komme tilbake til saken i forbindelse med arbeidet med Nasjonal transportplan, og det faktum at vi ikke har fått anledning til å presentere vårt prosjekt for politisk ledelse, sier Heggem. 

- Det var Bård Hoksrud og Helge Orten som møtte oss da vi var der. De tok oss med på råd, og vi ble hørt, sier Lilly Gunn Nyheim. - De ba oss blant annet om å komme med forslag til kriterier for omklassifisering. Så jeg føler at de åpent dører for oss. Men Ketil Solvik-Olsen har desidert slått dørene igjen, uten engang å ville snakke med oss. Jeg går så langt som til å si at jeg føler at når det ikke gjelder E6 og E18, så er han lite interessert i det som foregår i resten av landet.


- Vi gir oss ikke så lett!

Heggem forteller at han ga samferdselsministeren en ny mulighet ved å avslutte med at "Vi hører gjerne fra dere igjen".

- Vi gir oss ikke enda, tilføyer Lilly Gunn Nyheim.

Svarbrevet fra Ola T Heggem og arbeidsgruppa for fv65 er også sendt til Helge Orten (H), stortingsrepresentanten fra Møre og Romsdal som sitter i samferdselskomiteen.