Jan Tore Sanner krediteres Tore Tandberg KMD[1]

Nytt om kommunereformen:

Får beholde lav arbeidsgiveravgift

Mange i vårt distrikt har stilt spørsmål rundt ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i forbindelse med kommunereformen. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner kom med beroligende nyheter rundt dette nylig. En god avklaring, også for Rindal og Surnadal.


High North News melder dette fra Jan Tore Sanners besøk i Bodø nylig:

Salten kom enda et hakk nærmere kommunesammenslåing etter at statsråd Jan Tore Sanner hadde sagt sitt.

- De bedriftene som har lav sats på arbeidsgiveravgift får beholde den, også ved en kommunesammenslåing, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Han kaller differensiert arbeidsgiveravgift det mest kraftfulle distriktspolitiske virkemiddelet vi har.

Her kan du lese hele artikkelen fra High North News.


Ordfører Ola T Heggem synes dette er en god avklaring for Rindal og nabokommunene.

- Det har vært mange ubesvarte spørsmål i forbindelse med kommunereformen, og det har jo ikke vært mulig å sette seg på gjerdet og vente til alt er 100% klart, sier Ola T Heggem. - Her besvarer kommunal- og moderniseringsministeren et viktig spørsmål som har betydning for oss og vår prosess.

I den siste tiden har ordføreren registrert mange spørsmål rundt differensiert arbeidsgiveravgift, og hvordan det vil slå ut når kommuner slås sammen. Nå kan man altså konkludere med at bedriftene i Rindal og nabokommunene som har lav sats på arbeidsgiveravgift fortsatt får beholde den, også om de slås sammen med Orkdal. Orkdal har i dag en høyere sats på arbeidsgiveravgift. Det samme har Kristiansund.

- Om Rindal kommune overflyttes til Sør-Trøndelag, og fortsatt består som egne kommune, vil heller ikke det påvirke arbeidsgiveravgiften, tilføyer Ola Heggem.


I en pressemelding fra 12. mai 2015 sier Kommunal- og moderniseringsdepartementet følgende om distriktspolitikk og differensiert arbeidsgiveravgift:

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har utarbeidet en overgangsordning for differensiert arbeidsgiveravgift og det distriktspolitiske virkeområdet som gjelder ved kommunesammenslåinger.

Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift og de ulike sonene for lavere avgift revideres jevnlig, som følge av at EU reviderer sitt regelverk for regionalstøtte. Neste revisjon er i 2021.

For sammenslåtte kommuner vil dagens grenser for støtte videreføres fra den nye kommunen er på plass til neste revisjon i 2021.

 

Bildet over: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Foto: Tore Tandberg/KMD)