bille 1

Lær alt om gullbassen

Et praktfullt småkryp

Leserne av Trollheimsporten har store kunnskaper om det som rører seg i naturen omkring oss. Derfor spør jeg nå, vet noen navnet på billen jeg tok bilde av denne helga? Den var ganske iøyenfallende, da den glinset med metallglans i det fine og sterke solskinnet som var denne fine dagen, skreiv Edgar Kattem på Trollheimsporten 4. juni 2007 - og han fikk svar:

Dekkvingene glinset, som kopper - men med litt mer grønt/gult i fargene. Størrelsen var omtrent som en vanlig tordivel, kanksje litt mindre - omkring 2 cm lang og 1,5 cm bred. Det var tydeligvis en som ernærte seg på plantekost, for den satt og sugde honning fra nyutsprungen blåbærblomst. Fotolyset var ikke ideelt, skarp sol midt på dagen ga "steinharde kontraster" - og før jeg fikk tid til å gjøre noen tiltak mot det så var billen borte. Men er bildene såpass gode at noen kan identifisere denne billen?

- Svar kan sendes redaktor@trollheimsporten.no. Det går det an å gjøre også i 2010. Bare send kommentarer.
-----
Og Ola Eirik Bolme svarte: - Edgar har fotografert en gullbasse.
-----
Vebjørn Knarrum føyde til:
- Gullbasse, eller også gulltordivel, er i familie med den "Den hellige skarabé" som prydet amuletter som bla. ble viklet inn i bandasjene rundt mumier. I Norge finnes den i to varianter der den ene legger larver i råtnestubber, mens den andre i tuer med skogmaur! Hvordan larven overlever i maurtuen er fortsatt et mysterium.

Klikk på bildene og sjå de større:

bille 1
Foto: Edgar Kattem
Bille%201-jpg