føll mor første kontakt

Et føll blir født

Trollheimsporten fikk være med som tilskuer da et nydelig føll kom til verden natt til søndag. Den 11 år gamle varmblodsmerra Sarzaparilla fødte raskt og ukomplisert, og til verden kom ei velskapt hoppe. 

Det har vært noen spennende dager for Ronny Gussiås som er eieren av Sarzaparilla. I flere dager har hesten blitt overvåket via webkamera, og lørdag kom tegnene på at fødselen vart nært forestående. Det dryppet melk av jurene og hun ble mer urolig i boksen. 

Ronny kunne fortelle at hesten opplevde en komplisert fødsel under sitt første føll, og at hun for to år siden ble drektig med tvillinger som måtte fjernes. Derfor ble dyrlege Anders Moen varslet for å være i bakhånd om fødselen skulle bli ei stri tørn. 

Det skulle vise seg å bli unødvendig. 

Hele lørdag kveld satt undertegnede og Ronny på hver sin plass og fulgte nøye med på webkameraet. Klokken 00.25 natt til søndag 30. april oppdaget vi at Sarzaparilla la seg ned i boksen. Da var det bare å rykke ut til stallen i full fart.

Da vi ankom pustet hun seg gjennom pressriene, men lå slik til at det var vanskelig å se åpningen. Plutselig bestemte hesten seg for å reise seg opp, og snur seg andre veien. 

- Oi! Føttene er allerede ute, sier Ronny. 

Sarzaparilla legger seg ned igjen, og det kan utrolig nok virke som at det er en bevisst handling av hesten for at Ronny skal kunne gi henne den hjelpen hun trengte. Med god hjelp av en rolig og fattet jordfar, presset hun ut føllet på neste rie. En frisk og våken hoppe kom til verden 00.35 i stallen på Syltbakken.

føll på tur ut.jpg
Ronny tar tak i en fot og hjelper ​føllet til verden 

føll nyfødt ronny.jpg
Et velskapt føll kom til verden

Utålmodig liten frøken
Den nybakte mammaen virket rolig og fornøyd etter fødselen, og etterbyrden kom uten problemer. Føllet var bare noen minutter gammel da hun forsøkte å reise seg for første gang. Merra var tydelig veldig enig i at det var på tide at føllet reiste seg, og sparket forsiktig på bakenden flere ganger i håp om at det skulle hjelpe. Fem kvarter gammel reiste det seg av egen hjelp - vaklende på lange, tynne bein. Hun smattet ivrig fra første sekund - på stadig leting etter melk. 

Det tok noen timer før føllet knekte koden med å suge til seg melk fra mor, men da vi kom på besøk søndag formiddag ble vi møtt av et glupsk føll som stadig forsynte seg av matfatet. 

En stolt hesteeier kan dermed puste lettet ut, og lykkelig konstantere at alt står bra til med mor og barn! 

Her er en bildeserie som viser fødselen og timene etter: 

føll nyfødt3.jpg
Føllet rett etter fødselen

føll mor første konstakt2.jpg
Den aller første kontakten 

føll arnhild tørk.jpg
Arnhild Fiske hjelper til med å tørke føllet

føll nyfødt.jpg
Nyfødt og fin - 10 minutter gammel

føll nyfødt2.jpg
Trygt å ligge tett inntil mamma

føll ronny gussiås_690x460.jpg
Stolt "jordfar" og "matfar"

føll på føtter.jpg
Oppe og står på vaklende bein for første gang

føll melk.jpg
Søndag morgen er det rene idyllen i stallen 

føll dagen etter.jpg
12 timer gammel prinsesse