Magnar Heggset Surnadal Alpinsenter

Et anlegg det er grunn til å være stolt av

Styreleder i Surnadal Alpinsenter, Magnar Heggset, la torsdag frem status fra sesongen i Sæterlia for kommunestyret. Uten snøkanonene hadde det ikke vært en eneste driftsdag denne sesongen, mener styrelederen, som samtidig ser med en viss bekymring på fremtidig økonomi.

- Det er grunn til å være stolt av anlegget, så takk til dere som har bidratt til hvor vi er i dag, åpnet Heggset ovenfor anleggets eiere.

Surnadal Alpinsenter fikk nytt styre i fjor, et styre som har godt engasjement og vil mye, mener Heggset. Selskapet har dessuten en daglig leder og mange dyktige medarbeidere og frivillige som gjør alt som lar seg gjøre for å holde anlegget åpent og i gang. I tillegg produserer anlegget driftsikker kunstsnø som tåler mildvær over all forventning. Styrelederen ser også mer positivitet i holdningene til folk flest.

- Trenden med det som tidligere har vært et frynsete omdømme har snudd. Mange vil oss vel nå, fastslår Heggset.

Blant disse finner vi de mange lokale brukerne, hyttefolk, turister, barnehagebarn og såkalte jibbere, en gruppe unge som driver med frikjøring på ski. I tillegg har man Surnadal IL Alpin som sørger for god rekruttering og engasjerer hele 40-50 unge, noe som er et betydelig antall. Dette er også takket være snøkanonanlegget, mener styrelederen.

 

Økonomiske utfordringer

- Surnadal Alpinsenter har vært gjennom en revitalisering, og pr. i dag er selskapet er OK, sier Heggset.

Anleggsmidlene ligger i Surnadal Alpineiendom AS, og Surnadal Alpinsenter leier disse av eiendomsselskapet. Foreløpige hovedtrekk fra regnskapet for 2016 viser rundt 3,5 millioner i driftsinntekter og 2,7 millioner i kostnader, så det ligger an til et overskudd på rundt 700.000. Budsjettet for 2017 viser derimot et knapt overskudd på nærmere 40.000, blant annet fordi det må kjøpes inn anleggsmidler som er modne for utskiftning. Sesongen er representativ for kostnadene og viser blant annet at økonomiske grep som ble tatt i 2016 hadde god effekt, men som ikke løser de langsiktige problemene. Han og resten av styret konkluderer med at man har et selskap som har det tøft på sikt, men anser det som bærekraftig hvis kortsalget økes, investeringsmidler tilføres og man reduserer kostnadene.

 

Avhengig av snøkanonene

Blant de fysiske utfordringene finner man en utdatert og slitt varmestue, behov for nye anleggsmidler, et ønske om økt trasébredde og mangel på snø i øvre del av anlegget. At anlegget er fullstendig avhengig av snøkanonene, er det ingen tvil om.

- Uten snøkanonene har det ikke vært noen driftsdager i år.

Man ser at særlig de dagene det er åpent helt opp har enormt stor betydning. Disse har det ikke vært mange av denne sesongen, men ei helg i januar var det mulig, og da var kortsalget oppe i 65.000 på én helg, forteller Heggset.

For veien videre er det ønskelig med tett og god samhandling med eiendomsselskapet, fokus på investeringer og fornyelser, og det å utvikle et mer helhetlig anlegg som også kan brukes hele året. Anlegget har nemlig potensial for å bli en aktivitetsarena i framtida, ikke «bare» en rennbakke og en heis.

- Bør Surnadal Alpinsenter inn i Surnadal kommunes plan for idrett og friluftsliv, spør Heggset, som avslutter med et ønske om et tettere samspill med kommunen.