Et aktivt skytterlag

På skytebanen i Lomundal er det mye aktivitet nå i sommerhalvåret. Da Trollheimsporten var innom i forrige uke var det dugnad for å gjøre banen klar for sesongen. Torsdag kveld kl. 18 blir det jegertrening for både erfarne og nybegynnere.

Lomundal Skytterlag er et aktivt lag, med rundt 100 medlemmer fra tre kommuner. Medlemsområdet er hovedsaklig Lomundal i Rindal, Laksøybygda i Meldal og Hoston i Orkdal. De fleste av medlemmene er jegere, men laget har også noen aktive konkurranseskyttere.

IMG_4320.jpg
Leder Ole Kristian Brønstad, Hilde Staveli Solli og Even Sinnes på dugnad på skytebanen.
 

Ole Kristian Brønstad er leder og primus motor i skytterlaget. Han har god støtte av Ingebrigt Høgholt og av Even Sinnes, som har vært leder i en årrekke tidligere, og som nå er nestleder i laget.

Lomundal skytterlag ble stiftet i 1891. Skytterbanen i Lomundal ble bygget tidlig på 1950-tallet, og standplassen som brukes i dag er fra 1997. Her er det bane med 100 og 200 meters hold.

IMG_4317.jpg


Stor aktivitet i laget

Laget arrangerer seks kvelder med jegertrening og skyteprøver for storviltjegere i perioden juni - august hver år.

I tillegg har de vært med og arrangert stevner sammen med andre lag. Hvert år er de med og arrangerer feltskyting i Romunstadbygda sammen med Rindal skytterlag og Øvre Surnadal skytterlag. Det er svært godt samarbeid mellom disse tre lagene.

- For to år siden var vi med og arrangerte Midtnorsk mesterskap sammen med Rindal skytterlag, Øvre Surnadal skytterlag og Surnadal skytterlag, forteller Brønstad. - Der var det over 300 deltakere. Det er nok det hittil største arrangementet der vi har vært med som arrangør. Det blir nok ikke noe større heller.

Ole Kristian Brønstad er selv jeger og konkurranseskytter. I tillegg har laget tre andre aktive konkurranseskyttere for tida. Det er Ingebrigt Høgholt, Maren Høgholt og Hilde Staveli Solli, som begynte med sporten bare for et par år siden. 


Tradisjoner med gode skyttere

Lomundal Skytterlag har hatt skyttere i landstoppen flere ganger. Den beste plasseringen var Juul Oskar Aspli Harviken sin andreplass på landsskytterstevnet for en del år siden. Gunnhild Brønstad og Maren Høgholt har begge vært i landstoppen, med gode plasseringer i sine klasser fra landsskytterstevnet da de var i alderen 14 - 17 år. Men som med all annen idrett kreves det jevnlig trening.

For tida er det Ole Kristian Brønstad, Ingebrigt Høgholt og Maren Høgholt som konkurrerer om å være den beste skytteren i laget. Konkurranseskytterne har trening på skytebanen hver onsdagskveld i sommerhalvåret. I vinterhalvåret trener de på skytebanen i Rindalshuset hver mandagskveld.

- Vi har også fire interne skytinger i laget i løpet av året. Der konkurrerer vi om fire vandrepokaler som har vært i laget siden tidenes morgen, forteller Brønstad. 

I disse interne konkurransene er det mulighet for flere enn de mest aktive å være med og delta.


Godt tilbud til nye skyttere

Lomundal Skytterlag har banegevær til utlån for nye skyttere som har lyst til å prøve seg. Det trenger altså ikke å være dyrt å begynne med skyting. Ammunisjonen blir den eneste utgiften, og ammunisjon til banegeværene koster mindre enn en krone pr skudd. Geværene kan brukes av alle fra 10 år og oppover, og skytterlaget kan stille med instruktører. Det er ingenting i veien for å begynne å skyte om man er godt voksen. Dersom man blir bitt av basillen og trener mye kan man bli en god skytter, også om man begynner sent.

Ole Kristian Brønstad sier at det er en stor fordel å få hjelp fra erfarne skyttere i starten, dersom man vurderer å begynne med konkurranseskyting. Det vil også være nyttig for den som skal begynne med jakt. Det vet han av egen erfaring.

- Vi har et veldig godt tilbud her, med gevær til utlån, instruktører og bane med 100 og 200 meters hold. Alle fra 10 år og oppover er velkomne for å prøve. Det er bare å ta kontakt, sier han.

Barn som vil lære å skyte må ha med seg foreldre i starten, til de blir store nok til å klare seg sjøl. Dette er selvsagt av sikkerhetsmessige grunner.

IMG_4314.jpg
Banen med 100 og 200 meters hold. Rundballene i bakgrunnen er kulefang.



Torsdag 9. juni kl 18 blir det jegertrening på skytebanen. Den første halvtimen blir det en kjapp gjennomgang av skytestillinger og skyteteknikk for jegere. Det blir lagt vekt på avtrekk og bruk av jegerreim.


Jegertrening og skyteprøve blir følgende tirsdager kl 18: 14.06, 21.06, 07.07, 09.08 og 18.08.

 

Lomundal skytterlag sin informasjonsside på Trollheimsporten