tp_leserinnlegg

Misforståelser og manglende- feil informasjon om Skimuseum

Engasjement = interesse?

Det er flott med engasjement, og er det noe vi som politikere har savnet til tider, - så er det engasjement i saker som vi har ment er viktige og samfunnsinngripende. Det har ikke hjulpet hvor mange folkemøter, infomøter eller skriv som har blitt arrangert eller sendt ut. Stort sett har det vært de få interesserte eller kjernen av politikere eller kommunal administrasjon som har møtt opp. Det skriver Hanne Tove Nerbu Baalsrud (til venstre) i denne leserinnlegget:

Nå registrerer jeg at prosjekt ”skimuseum” har fått medieomtale og underskriftskampanje i den hensikt å få stoppet prosjektet og legge planene på is. Engasjement er flott, engasjement er helt på sin plass, og en kan godt være uenig i bruk av penger. Men da må innspillene komme tidligere, - og så er det nå slik i et demokrati at flertallet bestemmer. Dessverre så viser det seg også at noe av bakgrunnen for engasjementet her, er basert på en del misforståelser og manglende- feil informasjon.

Jeg vil derfor prøve å forklare en del ting, siden det nå oppfattes slik at det bare er vi politikerne i Rindal som er ”ivrige” med museum.
Det må ikke fremstilles slik at ”skimuseet” er noe som plutselig har dukket opp i våre økonomiplaner og skal puttes inn i budsjettet for neste år. Dette prosjektet har ligget i kommunens økonomiplan i de siste 5 årene, og er derfor et godt gjennomarbeidet og planlagt investering. Det har ingen innvirkning på neste års budsjett, og det har heller ikke påvirkning på ”rammebetingelsene” vi har som kommune. På sikt kan det derimot få en positiv innvirkning, da vi kan få tilflyttere som igjen gir oss bedre ”ramme”.

Det må heller ikke forstås dit hen at vi ”tar” penger fra skole, helse og omsorg for å finansiere et ”skimuseum”. Prosjektet blir delvis finansiert med lån, hvor også renter og avdrag er lagt inn i økonomiplana vår. Argumentasjonen med at vi kunne brukt pengene ”på noe annet” holder ikke, fordi vi låner ikke penger til drift av skole, helse/omsorg.

Vi har vel heller aldri hatt et prosjekt i Rindal som har generert så mye ekstern finansiering, og med dette så er ”skimuseet” så nær fullfinansiert før det er startet opp. Det er det jammen meg ikke mange slike prosjekt som kan vise til!

Bekymringen for drift stiller jeg meg også litt undrene til, siden vi allerede har en stilling på museet i samarbeide med Nordmøre museum, og deltidsansatte som drifter dette gjennom hele sommerhalvåret Dette er også faste poster innenfor museum/kulturområde i budsjettet allerede, og målet er at driften skal sysselsette enda flere.

Dette museet er tenkt å presentere Skimakertradisjonen i Rindal. Altså en industri og næring som store deler av bygda var helt avhengig av i mange år. Det må derfor ikke forstås slik at dette blir nok et museum som stiller ut ski, staver og smurning. Selvsagt er det tenkt å ta med historien til alle de gode skiløperne fra Rindal, men det blir bare en del av museet.

Så kunne jeg ha sagt mye om hva jeg mener er positivt med et slikt prosjekt og at jeg tror det kommer til å heve interessen for bygda. Men jeg velger heller å oppfordre alle som er interessert i rindalsbygda og framtida til den, om å stille seg til rådighet for partilistene til neste års kommunestyrevalg. Der har dere en gyllen mulighet til å vise interesse og være med på å bestemme hva vi skal bruke penger på og hvordan de skal brukes i rindalsamfunnet.

Hanne Tove Baalsrud
Repr. Senterpartiet
Rindal kommunestyre