tp_leserinnlegg

Endring i eiendomskatteloven- En mulighet til å angre?

Den norske sosiologen og forfatteren Nils – Fredrik Nielsen har noe han har kalt «Tristesser i utvalg». Et utsagn er som følger : «Det er aldri for tidlig å angre».

Regjeringa foreslår i samband med revidert Statsbudsjett 2 endringer i Eiendomsskatteloven : (1) Fritidsboliger kan fritas for eiendomsskatt selv om en har slik skatt på boliger, verker og bruk, og (2) Startsatsen skal være 2 promille når eiendomsskatt innføres for første gang. For Rindal sitt vedkommende var en akkurat for tidlig ute til å komme inn under endringen i pkt. 2. Muligheten som gis til å frita fritidseiendommer for eiendomsskatt, må være interessant for mange kommuner, også Rindal. Avisa Sør – Trøndelag har i så måte den 13.05. et interessant oppslag og intervju om saken.

Rindal har sammen med f.eks. Meldal og Rennebu satset stort på å legge til rette for hytteutbygging. Faktisk kan en si at alle disse 3 kommunene har lykkes med sin strategi på dette området ettersom disse kommunene har mellom 4.000 og 5.000 hytter til sammen. Mange av de som har investert stort i hytter her i Rindal de siste årene, har derfor både gjennom media og ellers uttrykt både skuffelse og forundring over hvor godt kommunen tar seg betalt gjennom eiendomsskatt på fritidsboliger uten at de leverer så mye kommunale tjenester direkte til den enkelte hytteeier. Tvert i mot må en betale ekstra for det aller meste.

I diskusjonen rundt innføring av eiendomsskatt, ble det fra mange uttrykt en klar bekymring for hvordan dette skulle bli oppfattet opp mot strategien for å bli en hyttekommune. Disse bekymringene ble ikke vektlagt. Nå kan det dukke opp en mulighet til å vurdere dette på nytt og ev. angre seg ?

Hvis politikerne viser mot og evne til bare litt selvkritikk, jfr. tidligere leserbrev fra flere politiske partier, kan en få en anledning til å snu på noe som ble en negativ faktor til faktisk å bli det    motsatte ! Hvis en eksempelvis sier at : «Ok, vi fant nye penger på «bok», ok vi fikk ikke det budsjettunderskuddet vi trodde vi skulle få i 2015. Nå går vi offensivt til verks og avvikler eiendomsskatten på fritidsboliger ! Vi har den siste tiden fått mange eksempler på at vi gjennom gode og effektive driftstiltak kan klare oss godt uten !» Det siste er vel godt dokumentert i kommunestyret sin behandling og debatt om årsmeldinger og årsregnskap til glede både for administrasjonen og politikerne ?!

Et slikt vedtak tror jeg vil bli svært positivt oppfattet og gi både politikere og Rindal som hyttekommune mye goodwill! Og faktisk kan det være verdt å tenke gjennom om noen forslag kan være gode, selv om de kommer fra en regjering en ikke liker. I første omgang får en håpe at det i det minste kunne føre til at forslaget blir vedtatt.

 

14.05.16

Odd Inge Løfald