vår

Lær alt om vårkålen her

En "ny" vårblomst

Sjøl om vårværet (som vanlig?) ikke er så godt som vi kunne ønske, så er vårblomstene omtrent i rute, blomstene er på plass både ute i naturen og i form av mange fine bilder på "porten". Jeg sender et bilde av en blomst som jeg har gått og undret meg litt på noen vårer, skreiv Edgar Kattem til Trollheimsporten 15. mai 2007. Sjå større bilder og svar fikk han:

Redaktør Gunnar Bureid kunne bidra med dette til å begynne med: Det er den knallgule vårkålen, av soleiefamilien. Det ser ut til at den tar over mer og mer av vårblomstringen. Jeg flyttet inn i huset der vi nå bor forsommeren 1981, og etter noen år så begynte det å dukke opp noen knallgule blomster hist og her sammen med kvitveisen (også av soleiefamilien). Det var vårkål. Siden har den spredt seg, fortere og fortere, og på mange plasser er de kvite flatene med kvitveis no blandet med gule blomster av vårkål. Og på andre sida av Gryta ser jeg at vårkålen har tatt over noen av plassene der kvitveisen rådde grunnen aleine før.

Er det slik andre plasser i bygda? Er det noen av leserne som så bevandret i botanikk at de vet hvordan vårkålen sprer seg? Er det ved frø, eller rotskudd? Kvitveisen har vel såkalt "vandrerot", er det slik med alle plantene i soleiefamilien? - Kommentarer kan sendes til redaktor@trollheimsporten.no. Og det er bare å sende kommentarer også i 2010. Du finner denne på Naturmagasinet under Trollheimen for dette året også. Vårkålen til Edgar til høyre.

19. mai 2007 gjorde Gunnar denne oppdagelsen: For første gang har jeg sett vårkål også i Løften (180 m o.h., 1 km rett øst for Rindal sentrum): 4-5 eksemplarer står litt spredt mellom dyrkamarka og huset vårt, tett inntil, østsida. Men den har ikke fordrevet hvitveisen langs bekken østom her, der er det hvite tepper uten innslag av vårkål.
Apropos tepper, det er et gult vårkålteppe på Naturmagasinet 2006 (ved Furuhaugen på Rindalsskogen, ca. 230 m o.h., i et fuktig sig fra ei ekre/ beite).
I Almbergsliene fotograferte jeg vårkål i 2003.

Trøndelagsavdelingen av Norsk Botanisk Forening (v/ Egil I. Aune) kartla i 2006 mange voksesteder i Møre og Romsdal, deriblant Surnadal (og trolig Rindal, ifølge et nytt utbredelseskart som står i medlemsbladet "Orebladet" nr. 2 - 2006).
Om vårkål, se også Nynorsk Wikipedia.

Vårkål formeres ved yngleknopper, som detter ned på bakken om sommeren og spirer alt om høsten. Blir til nye planter neste vår.

Vårkål kan bli et skikkelig hage-ugras...

Under: Vårkål, Løften, 18.5.2007 (foto: Gunnar Bureid)

vår
Foto: Ola Eirik Bolme. Klikk på bildet og sjå det større.