Søndag
Søndag Regn
19°
Regn
Svak vind
Mandag
Mandag Delvis skyet
19°
Delvis skyet
Lett bris
Suldano Birgit Ola T Mali Gro Magnhild Abdisamad og Mustafe

En ny start i Rindal

Tre flyktninger fra Somalia kom til Rindal i forrige uke. Ordfører Ola T Heggem inviterte dem på kontoret i dag, for å ønske dem velkommen til Rindal. De tre er enige om at de har blitt godt mottatt, og de trives godt i Rindal.

De nye innbyggerne i Rindal er Suldano (45), Abdisamad (19) og Mustafe (24). Trollheimsporten var med da de tre var invitert til ordførerens kontor i dag, for å hilse på ordfører Ola T Heggem og rådmann Birgit Reisch. Flere andre fra bosettingsgruppa i kommunen deltok også. Mali Nerbu Løfald er fadder for flyktningene, og skal hjelpe dem med praktiske ting. Unni og Jostein Grytbakk er også faddere.

Mustafe og Abdisamad kom begge til Norge sommeren 2013, etter å ha reist gjennom flere andre land. De havnet på asylmottak i Grong, der de ble kjent med hverandre. Nå bor de sammen på Hov i Rindal sentrum. 

Suldano kom også til Norge via flere andre land. Blant annet var hun ett år i Hellas, forteller hun. I desember 2012 kom hun til Norge, og har vært på asylmottak i Sunndal til nå. Der var det mange høye fjell og lite sol, synes hun. I Rindal har vi litt åpnere landskap. Men her er det mye mer snø, og det er kaldt i disse dager, både ute og inne, synes Suldano.

Alle tre snakker litt norsk. De har fått norskundervisning før de kom til Rindal. De snakker også ganske bra engelsk: De lærte engelsk i Somalia, forteller Mustafe. Nå er han opptatt av å lære mer norsk. Men så langt er det enklere å forstå bokmål enn rindaling. Mali har allerede begynt å lære dem litt rindalsdialekt. Det er selvsagt viktig at de lærer å si "itj" før de får for mye påvirkning fra Surnadal...

De tre har alledere vært i Surnadal og blitt litt kjent med lokalene der voksenopplæringen foregår. Der møtte alle tre noen som de kjente fra før, som har vært på samme asylmottak tidligere. Fordelen med å delta på undervisning i Surnadal er selvsagt at de får et større miljø rundt seg. Men de er positive til at undervisningen kan bli flyttet til Rindal etter hvert som det kommer flere flyktinger hit. Torsdag denne uka blir første skoledag i Surnadal. Da skal de ta skolebussen nedover et par dager i uka. Nå jobbes det med å finne arbeidsplasser til de tre et par dager i uka, slik at de kan få språkpraksis.

De to unge mennene ser for seg å delta i idrett, både fotball og løping. Det er de veldig klar for, sier de. Mali vil prøve å skaffe dem innesko, slik at de kan delta på fotballtrening på onsdag. De har også lyst til å prøve seg på ski. Det har de såvidt prøvd før også.

Suldano ønsker å lære seg å svømme, og håper at det kommer flere kvinner etter hvert slik at det blir mulighet for svømmetrening for damer. Ellers har hun interesse for matlaging. De liker norsk mat, både fisk, kjøtt og grønnsaker, forteller Mustafe. Han vil også prøve seg på å lage norsk mat, sier han.

Så langt har de TV hjemme, men ikke egen PC. De har mulighet til å bruke PC'en som står til offentlig bruk på biblioteket. De vil få hjelp til å skaffe seg PC etter hvert, sier Mali Nerbu Løfald. Det er nok også viktig for å gjøre seg kjent i lokalmiljøet, og følge med på det som skjer.

Rindal kommune har sagt ja til å ta imot ca 10 flyktninger pr år i tre år. Snart kommer to eller tre flyktinger til. Men tidspunktet er ikke bestemt enda.

De tre nye rindalingene er blide og positive, og de har alle sans for humor. De har bare godt å si om Rindal så langt. Forhåpentligvis vil de snart få arbeidsplasser for språkpraksis, og finne fritidsaktiviteter som de kan trives med. Det er ikke farlig å slå av en prat med de nye sambygdingene! Om du snakker sakte og tydelig, og legger om litt til bokmål, så forstår de det meste.


Bildet over: f.v. Suldano Hussen Mohamed, Birgit Reisch, Ola T Heggem, Mali Nerbu Løfald, Gro Magnhild Brønstad, Abdisamad Gelle Favah og Mustafe Sharmarke.

 

Tips en venn Skriv ut