Elin og Arnt Olav Vullum 2

En innføring i geocaching

Elin Randahl Vullum og Arnt Olav Vullum har en spennede hobby. De er geocachere. Og de ser gjerne at mange flere kommer seg ut på tur, med mobilen i handa.


Lite utstyr

Det er ikke mye utstyr du trenger for å prøve geocahing. Det enkleste er vel å bruke en mobiltelefon med GPS, og laste ned appen "Geocaching", som for tida koster 95 kroner. Mandag fikk Trollheimsportens utsendte prøve seg på en av cachene som Elin nylig har lagt ut på Rindalsskogen. Denne cachen er lett tilgjengelig, nær veien, og er passe vanskelig å finne for en nybegynner.
 

"Hemmelig"

- Geocaching er litt "hemmelig", forteller Elin og Arnt Olav - Man skal helst ikke vise fram hva man driver med når man leter etter cacher. Så hvis man ser en person som "snoker rundt", så kan dette faktisk være forklaringen...

De som holder på med dette registerer seg med til dels fantasifulle brukernavn, så det er ikke lett å finne ut hvem de er. Elin og Arnt Olav vet om noen få andre som driver med geocaching i Rindal, og de skjønner at det er flere ut fra hvilke brukernavn som registreres på cachene i området. Nå håper de at enda flere fatter interesse for hobbyen. Jo flere som holder på, jo flere utfordinger for alle.


En enkel innføring

Trollheimsportens utsendte registrerte seg med brukernavn og passord på www.geocaching.com, og lastet ned appen "Geocaching premium" på sin Iphone. Så var det klart for å møte Elin og Arnt Olav på avtalt sted.

Du logger deg inn på appen og klikker "Finn geocacher i nærheten". Da kan du velge "Kart" og se hvilken cache som er nærmest. Så velger du "Liste" og klikker deg inn på den cachen du har bestemt deg for å finne. Der kan du finne en beskrivelse av cachen, og eventuelle hint til hvor/hvordan den er gjemt. Vanskelighetsgraden kan du også se der. Appen viser i hvilken retning cachen ligger, og omtrent hvor mange meter unna. Du kan følge med på hvordan avstanden endrer seg når du går.

Når du finner cachen, i dette tilfellet en metallboks, åpner du den og finner ei lita bok der du skriver datoen og brukernavnet ditt. Du kan ta en av de små "skattene" i boksen, men da MÅ du legge igjen en annen liten ting som erstatning. Så klikker du "Fant den" i appen på telefonen og skriver gjerne en liten melding om opplevelsen og avslutter med "Takk for cachen". Så klikker du "Send nå". Oppdraget er fullført - og cachen blir markert med et smilefjes på kartet ditt.

Du registrerer altså funnet på to måter - ved å skrive navnet i boka i cachen, og ved å registrere funnet i appen.

Geocache.jpg
Her er cachen vi fant - prøv selv

En familieaktivitet

Elin begynte med geocaching i januar 2012, og har funnet 216 cacher så langt. Hun er skikkelig bitt av basillen, sier hun selv. Arnt Olav hengte seg på i juni 2013. Han har funnet 204 cacher til nå, helt fra Storlien til Drammen. Geocaching har blitt en familieaktivitet for dem. Og hunden Alvin kan også være med.

- Hvis vi skal ut på biltur sjekker vi ofte om det er noen cacher å finne underveis, sier Arnt Olav. - Hvis vi har god tid kan vi stoppe og ta en pause, trekke frisk luft og lete. Da får man oppleve mange spennede steder som man ellers ikke hadde visst om. Og man kan også lære litt om stedets historie.

Det varierer veldig hvor tilgjengelige cachene er, og hvor vanskelige de er å finne.

- En gang måtte Arnt Olav klatre opp i et tre for å finne en cache, forteller Elin. - En annen gang klartet han opp i mønet på et tak over en informasjonstavle ved veien. Det var så høyt opp at jeg måtte hatt stige for å komme meg opp, sier hun.

Vi forstår hvorfor man får en advarsel når man tar Geocaching-appen i bruk: "Geocaching kan være farlig". Men det gjelder vel her som med alt annet; man kommer langt med sunn fornuft.

- Noen cacher er veldig små, forteller Arnt Olav. Cachen kan være en liten svart dings som er noen få cm bred. De kan ha magnet, og kan være festet på baksiden av et skilt e.l. Da er det en smal stripe med papir inni, så man kan skrive navnet sitt. Hvis det er en slik liten cache man skal lete etter så skal det stå "mikrocache" i beskrivelsen.


Å legge ut cacher selv

Elin og Arnt Olav har begynt å legge ut cacher selv. Dette finnes det regler for, og cachene må godkjennes før de tas i bruk. Den som legger ut cachen har også ansvar for å holde tilsyn med den, og følge med at innholdet er intakt. Elin forteller at hun har lagt ned mye arbeid i hver cache, og skrevet en del om historien til de valgte stedene i beskrivelsen av cachen.

- Det er for eksempel ikke lov å legge ut en cache ved en kirkegård, sier hun. - Og hvis man legger ut en på privat grunn må man selvsagt spørre grunneieren først.

En annen av cachene de har lagt ut på Rindalsskogen er markert med et spørsmålstegn i appen. Der må du finne svarene på noen spørsmål for å kalkulere deg fram til en kode som åpner boksen. Selve boksen er ikke så veldig vanskelig å finne, og for å finne svarene på spørsmålene kan du nok ta Google til hjelp. Dette blir neste utfordring for Trollheimsportens nybegynner.

Elin og Arnt Olav har lagt ut seks cacher til nå, og har minst fem nye under planlegging. De synes dette er en morsom hobby, og har ingen planer om å trappe ned på aktiviteten. De håper at mange flere blir med på geocaching, og bidrar med nye utfordinger i området etter hvert.


Geocaching er verdensomspennende. Det er over 6 millioner geocachere i verden, og overkant av 2,6 millioner cacher å lete opp.

 

Les mer om geocahing på www.geocaching.com
 

Det finnes også mange andre nettsider og nettsamfunn der du kan lære mer.