DSC_0796

En god løsning for Øye

Onsdag var det møte i plan- og byggenemnda for Øye skuleområde. Flere av medlemmene i nemnda ga uttrykk for at alternativet som blir lagt fram i forprosjektrapporten er en god løsning for skolen. Alle hadde gjerne sett at man hadde fått et nybygg for hele barneskolen, men dette er det ikke lenger realistisk å håpe på.


Momsforvirring

Rådmann Knut Haugen startet med å forklare momsspørsmålet som har vært omtalt i media. Hele prosjektet ble kostnadsberegnet til 156,7 millioner kroner i forprosjektrapporten.

- Jeg må bare innrømme at vi hele tiden har snakket om beløp eksklusive moms, slik som det er vanlig, sa Knut Haugen. - Jeg har levd i den tro at kostnadsberegningen var eksklusive moms. Så det var en stor overraskelse for meg da vi ble oppmerksom på at det beregnede beløpet faktisk var inkludert moms. Jeg innrømmer at saken er pinling. Det er et eksempel på dårlig kommunikasjon mellom de involverte partene, sa han.

Byggekostnaden beregnes nå til kr 125.400.000, altså det samme beløpet eksklusive moms. Dette er godt innenfor finansieringsramma på 130 millioner kroner, som er vedtatt av kommunestyret.


En god løsning

Anna Ervik Johnsen fra Norconsult gikk igjennom forprosjektrapporten. Arbeidet med rapporten ble startet i september, og har pågått i samarbeid med Skylstad arkitektur og Surnadal kommune.

Det er det såkalte alternativ D1 som er utredet i forprosjektrapporten. Det er gjort en del justeringer i forhold til den opprinnelige skissen. Brukermedvirkning har vært sentralt i arbeidet. Ønsker og innspill fra elever og ansatte er i stor grad tatt hensyn til. Det er gjort en del forbedringer i forhold til den opprinnelige skissen. Anna Ervik Johnsen mente at man har fått til en svært god løsning ut fra forutsetningene.

Alternativ D1 innebærer at ungdomsskolen samles i 2. etasje i ungdomsskolebygget. Der blir det nytt inngangsparti med trappeamfi. 5. - 7. trinn skal inn i 1. etasje på ungdomsskolebygget. 1. - 4. skal inn i nytt bygg. Eksisterende gymsal med scene bevares, i tillegg kommer en helt ny gymsal. Det blir dermed to fullverdige gymsaler på skolen. Det blir også audtorium som rommer 72 personer.

I den opprinnelige skissen var det ikke gjort særlige endringer på ungdomsskolen. I forprosjektet er det langt inn en del endringer også på ungdomsskolen. Det blir også gjort endringer som vil bedre brannsikkerheten i bygget.

Byggeperioden er planlagt slik at nybygget bygges først. Når det står klart flytter ungdomsskoleelevene midlertidig inn i nybygget mens ungdomsskolen bygges om. Når ungdomsskolen er ferdig ombygd kan alle klassene flytte inn i sine nye klasserom. Da gjenstår riving av gul- og blåbygget og en del utendørs arbeid.


Økonomien setter begrensninger

Flere uttalte at de ønsker at barne- og ungdomsskolen skal være adskilt, og at de har fått mange tilbakemeldinger på nettopp dette. Andre tok til orde for at alternativ D1 er det beste man kan få ut fra forutsetningene. Man hadde gjerne sett at man kunne bruke 100 millioner mer og få en ny barneskole for 1. - 7. trinn. Men det er ikke realistisk.

Nå har denne prosessen vart så lenge, og man ønsker ikke å utsette den lenger. Det er klart at økonomien setter begrensninger. Selv om løsningen ikke har blitt helt optimal uttalte både ansatte- og elevrepresentanter at løsningen som legges fram nå ser bra ut. Det er mange kommuner som har 1. - 10. - skole i dag. Det er også mange fordeler med en felles barne- og ungdomsskole, ikke bare ulemper.


Ønsker å ha mulighet til å bygge på en etasje til

Det kom fram en del spørsmål om grunnforholdene på Øye. Det er behov for undersøkelser av grunnen. Ut fra rapporten framgår det hvilke grunnundersøkelser som må gjøres. Plan- og byggenemnda ber administrasjonen om å sette i gang med grunnundersøkelser så fort som mulig.

Plan- og byggenemnda diskuterte muligheter for endringer i forhold til den framlagte skissen, bl.a. med hensyn til inngangsparti og antall grupperom. Det ble gjort vedtak om at å be om beregning av kostnaden ved å fundamentere nybygget for 1. - 4. trinn slik at det evt. kan utvides med en etasje til om det skulle bli behov for det en gang i framtida.

Kommunestyret vil diskutere saken på et eget møte om Øye 3. april. Etter dette vil plan- og byggenemnda møtes igjen for å vurdere alle synspunkter og innspill.

DSC_0800 x.JPG
I plan- og byggenemnda er det også med elevrepresentanter fra Øye skule.