flyktningfamilien

En eritreisk familie i Rindal

Onsdag besøkte ordfører Ola T Heggem en flyktningfamilie fra Eritrea, som kom til Rindal rett etter påske. Akberet og Yonatan har bodd på asylmottak i Ulsteinvik i nesten to år, så lille Delina er født i Norge.

Ordfører Ola T Heggem besøker den lille familien for å ønske dem velkommen til Rindal. De har bodd i Rindal sentrum i en måned, og Yonatan (27) har begynt på skole i Surnadal. Akberet (34) er hjemme med lille Delina, som er 1 år og 5 mnd. De har fått barnehageplass fra høsten, og da skal Akberet også begynne på skole. Delina er svært tillitsfull, og får fort god kontakt med ordføreren.

Yonatan har lært en del norsk også mens han bodde i Ulsteinvik, og ble nylig flyttet opp en klasse i undervisningen i Surnadal fordi han klarte seg svært bra. Han forteller at han gikk 12 år på skole i Eritrea, og ramser opp flere fag som engelsk, matematikk og biologi. Akberet kan ikke engelsk, og heller ikke så mye norsk enda. Men Yonatan har lært henne litt norsk, så hun forstår litt.

Flyktningkonsulent Odd Are Moe forteller at alle flyktningene som har kommet til Rindal har søkt grunnskoleopplæring. De trenger å komme seg gjennom ungdomsskolepensum for å komme inn på videregående opplæring. Grunnskoleopplæringen blir tilpasset flyktingene, og når de begynner med dette må de gå på skole fem dager i uka. Da kan de ikke ha språkpraksisplass samtidig. Men opplegget må tilrettelegges for hver enkelt, forklarer Odd Are Moe.

Familien har en del kontakt med to andre eritreiske flyktninger som kom til Rindal før dem. Det er to menn, som bor sammen i en leilighet i Skolegata. Rundt månedsskiftet kommer tre damer fra Eritrea til Rindal. De tre skal bo sammen i et hus som kommunen kjøpte i fjor.

Odd Are Moe forteller at alle de eritreiske flyktingene har familie, og en del har alledere søkt om familiegjenforening. De første vil få svar på sin søknad ved årsskiftet.

Noen av flyktingene har planer om å ta norsk førerkort. Yonatan og Mustafe har allerede klart teorieprøven. Det er imponerende, synes flyktningkonsulenten. Mange av spørsmålene på teoriprøven kan være vanskelige å forstå for de fleste. En trafikkskole på Orkanger har et eget opplegg med føreropplæring for flyktninger.

Ordføreren spør om de har funnet noen fritidsaktiviteter som de har interesse for. En gruppe elever fra Rindal skole har startet opp flyktningkafe ved Frivilligsentralen en kveld i uka i en periode, og de fleste flyktingene har vært med der.

Yonatan forteller at han og de andre fra Eritrea liker å spille volleyball. Somalierne liker fotball best. De deltar på oldboystrening. Odd Are Moe forteller at alle trener på Bakken Helse. Rindal sanitetsforening har planer om å starte opp med damesvømming når det kommer flere damer til bygda.

Jostein Grytbakk er fadder for flyktingene, og etterlyste nylig sykler til dem gjennom Trollheimsporten. De fikk respons på det. Flyktningene har fått fem sykler, så det er nesten en sykkel til hver nå.

Odd Are Moe forteller at Unni og Jostein Grytbakk har gjort en stor innsats som faddere til flyktningene. Men nå som det har kommet så mange er det behov for flere faddere. Så hvis du har tid og lyst til å være fadder - ta kontakt med Odd Are Moe!


Bildet over: Akberet, Yonatan med Delina på fanget, Odd Are Moe og Ola T Heggem.