tervis 350p

Reisebrev fra gamle til nye Trollheimsporten

En annerledes ferie

(5.06.07) Fredag 11. mai gikk turen fra Trondheim med retning Estland. Vi (min mor og jeg) hadde meldt oss på busstur hos Torstein Gustad i T-Gustad Tour-liner, og skulle dra på spaferie til Pärnu, som er en middels stor by med ca. 40 000 innbyggere, forteller Elin Randahl Vullum i sitt reisebrev til Trollheimsporten - som sto på gamle Trollheimsporten 5. juni 2007. Les i dag også om Juanita i Honolulu, fra New Zealand, Australia og Skottland:

Fra før er reisebreva for 2004 og 2005 kommet på plass fra gamle til nye Trollheimsporten. Klikk på linkene! Dette stoffet finne du under Reisebrev når du klikke På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida. Framover nå oppdaterer vi 2006 og 2007 med nye reisebrev og så følger resten av årene.

Har du kommentarer eller noe å melde om til dette - er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no. Skal du ut og reise - send oss gjerne et reisebrev: redaktor@trollheimsporten.no.



Vi kjørte via Østersund, og plukket underveis opp en gjeng med svensker. Det kan ikke sies annet enn at Torstein ytet god service da han troppet opp hjemme hos enkelte slik at de skulle slippe å dra langt for å vente på bussen midt på natta.
 
Med seg på turen hadde han ekstrasjåfør Rolv Grønset, som for øvrig er bror til den kanskje litt mer kjente Arne, og eks-rindaling Lillian Lilleløkken som var med som reisevert. Vi var en livått gjeng nordmenn og svensker, som fort ble kjent med hverandre.
 
Av de ca. 15 nordmennene som var med, så viste det seg at om lag 7 av dem som hadde tilknytning til Rindal på en eller annen måte. Så alle har vel et "sysjenbånn i Rindal". :-)
 
Turen var lang gjennom Sverige, men den gikk forholdsvis fort likevel, siden vi hadde flere stopp og en lang frokost i Tönnebro i Sverige. Etter frokosten gikk turen videre til Stockholm, hvor vi hadde et par timer til rådighet før vi skulle ta båten over til Tallinn.

Stockholm slott.

Vel framme i Tallinn på lørdag, hadde vi igjen et par timer som vi kunne bruke til å utforske byen. Og du verden for en flott by det var. Kjempefine bygninger, og masse historie i veggene. En del av oss dro opp til gamlebyen, og der fikk vi se smale smug, gamle hus og koselige puber.

Gate i Tallinn.

Tallinnporten.
 
Vi var blant annet innom en russisk-ortodoks kirke, noe som var en helt ny opplevelse for undertegnede. Der fikk vi overvære en messe, noe som var helt ulikt vår form for preken.

Utenfor kirken sto det noen statsløse, russiske eldre damer og tagg.
 
Dette gjorde et umåtelig inntrykk på oss nordboere, som er vant til mange sosiale goder. Disse kvinnene hadde ikke rett på slike goder, siden de ikke tilhørte noen stat.Etter sightseeing i Tallin gikk turen videre til Pärnu, hvor vi innlosjerte oss på Hotell Tervis (bildet øverst).
 
Der skulle vi tilbringe de neste dagene. Det var noen flotte rom, men ellers gav ikke hotellet oss noen typisk hotellfølelse. Men så var det kanskje fordi det ikke var noe typisk hotell også, men et sanatorium, hvor de utførte alle former for spa- og velværebehandlinger. Men hotellet var absolutt flott det, på sin særegne måte. Det første vi fikk, som var inkludert i prisen på turen, var en legekonsultasjon. Dette for at vi skulle få mest mulig riktig behandlinger. De neste dagene fikk vi 3 behandlinger hver dag (som også var inkludert), av type vannmassasje, gytjebad,
boblebad med urter, massasje, magnetbehandling og masse mer. Det var bare å velge og vrake. Om alt hadde like bra virkning kan vel diskuteres, men godt var det! Og helt klart å anbefale både til unge og gamle, menn og kvinner. Det var faktisk overraskende mange menn der, og det kan jo tyde på at også menn kommer etter med ønske om litt egenpleie og velvære. For å lese litt mer om hotellet kan du gå inn på http://www.sanatooriumtervis.com/swe/?p=2&sd=

Fra Pärnu.

Pärnu.
 
De neste dagene i Pärnu var preget av spabehandlinger,  17. mai-feiring (se tidligere reportasje) og sightseeing. Her var det mange gode, billige restauranter, flotte kirker, gamle hus, nudiststrand for de som måtte ønske det, kjærlighetsmolo og en drøss med butikker.
 
Kjærlighetspiren.

Minnesmerket over Estonia-forliset.
 
Det anbefales å kjøpe lin eller krystall når du er i Estland, for det er billig! Vi hadde også en guidet tur rundt om i byen, og hadde da omvisning på en linbutikk og et keramikkverksted.
 
Torstein Gustad driver også med hjelpesending til blant annet barnehjem, og hadde også på denne turen med seg klær og utstyr til ett barnehjem like utenfor Pärnu. Dit fikk noen av oss bli med, og det var flott å se hva hjelpearbeid kan bidra til hos folk som ikke har så mye å hjelpe seg med.

Barnehjemmet.

Barnehjemsbarn.
 
Dessverre er ikke alle barnehjem i Estland like bra som det vi var på denne gangen. I nabohuset til barnehjemmet bodde det en russisk småbarnsfamilie, hvor mor på 38 år gikk høygravid med sitt 13. barn! Denne familien fikk midlertidig leie den nedlagte russiske skolen de bodde i, men usikkert hvor lenge. De fikk kun 60 kroner måneden for hvert barn i barnetrygd. Så denne familien pleier Torstein også å ha med gaver til. Og for noen vennlige barn de hadde! Søte små jenter og gutter, som satte umåtelig pris på det de fikk av oss. Som takk hadde de tegnet noen flotte tegninger som vi fikk av dem. Dette arbeidet som Torstein, og mange med han driver med, ser vi er veldig viktig også i framtiden, og det gir i hvert fall meg inspirasjon til å samle gamle klær og leker i en sekk i stedet for å kaste det. For selv om vi ikke trenger det, så er det garantert en fattig familie et annet sted som setter stor pris på våre brukte klær. For de som er interessert i å hjelpe kan ta kontakt med Torstein. Se også hans hjemmeside http://www.turbuss.com/
 
Kort oppsummert var dette en kjempeflott tur, som jeg VET jeg vil gjenta om ikke så alt for lenge! Ble kjent med masse flotte mennesker, og hadde massevis med flotte opplevelser. Vel verd pengene med andre ord! :-)
 
Takk til Torstein, Rolv og Lillian for en flott reise!
 
Med vennlig hilsen
Elin Randahl Vullum