Henning Sommerro Edda[1]

Ny utgivelse Henning Sommerro:

Edda

Henning Sommero kommer med en ny utgivelse, "Edda", den 13. november. Helt siden 70-tallet har Sommerro latt seg fasinere og inspirere av Eddadiktninga sine visdomsord. Medvikende på plata er Trondheimsolistene, Trondheim blåsekvintett og skuespiller Chris Herstad Carney.

Dette skriver Øra studio om nyutgivelsen:

Komponisten Henning Sommerro har helt tilbake til 1970-tallet latt seg fasinere og inspirere av Eddadiktninga sine visdomsord. Det er særlig Håvamål fra Eddadiktinga som har fenget han. Ordtak og praktisk livsvisdom som også har mye å tilføre vår egen tid skildres på en mesterlig måte. Alle verkene på denne CD’ en er på ulike måter relatert til disse diktene. Flere av diktene er brukt på plata og fremføres av Chris Herstad Carney som er skuespiller, bosatt i Liverpool.

Stykket RUNER var en bestilling fra De Unges Orkesterforbund og ble første gang framført i forbindelse med Trondheim by sin 1000-årsfeiring i 1997.

EDDA skriver seg tilbake til 1978 (rev. 2015) og er et godt eksempel på mye av Sommerro sin musikk. Korte, stevjeliknende motiv som etterstreber direkte og umiddelbart uttrykk. Tonene e d d a spiller en viktig rolle. THE DAY DAWN ble skrevet i 1995 til Aly Bain og The Scottish Ensemble og bygger på et nyttårsvers fra Shetland som kan spores tilbake til 1400-tallet. Den tiden Shetland tilhørte Norge.

VIB. AD LIB. ble bestilt av Kristiansand Kammerorkester og deres leder Stephen Barratt Due i 1995. Hardingfeletradisjonen med sine korte motiv (her lydiske) er stykkets inspirasjonskilde.

Trondheim Blåsekvintett bestilte HÅ VA HÅ HÅ VA i 1993. Alle satsene, Fire
Vigilant, Drink, Speech and Silence og Hå va hå hå va er inspirert av vers fra Håvamål. Og innimellom satsene leses vers fra Håvamål.

For de som har opplevd Sommerro som spontanimprovisator på konsert er WHEN TO KEEP SILENT et godt eksempel. På sin karakteriske måte griper han øyeblikket og kaster seg ut i det. Stevtradisjonen er fundamentet for improvisasjonen. En impro som er et rop også til vår egen urolige tid. 

Plata slippes i resten av Europa april 2016.

Henning Sommerro: Komponist, organist/pianist, sanger og professor ved NTNU.
Komponist/musiker som har skrevet viser, (Vårsøg) kammermusikk, kor- og orkestermusikk, opera, film- og teatermusikk. Hans opera Olav Engelbrektsson er trolig Norges mest fremførte opera.
Han er også en viktig bidragsyter og brobygger innen improvisasjonsmusikk, samt formidler og arrangør av folkemusikk.
Henning Sommerro har mottatt komposisjonsbestillinger fra en rekke land i Europa , Russland og USA, medvirket på utallige CD'er og mottatt mange priser. Han ble i 2013 utnevnt til Kommandør av St.Olavsordenen.

Trondheimsolistene er norges mest internasjonalt aktive kammerorkester. Orkesteret ble etablert i 1988 og dagens kunstneriske leder Øyvind Gimse, har siden 2002 videreført utviklingen av Trondheimsolistene som et topp profesjonelt ensemble med stor programbredde og musikalsk vidsyn.

Chris Herstad Carney er skuespiller, DJ og festivalprodusent fra Liverpool, England. Hans karriere inkluderer både film og scene og han har medvirket på flere store prosjekter bl.a for BBC og Edinburgh Fringe Festival. 

Trondheim blåsekvintett ble stiftet i 1972. Kvintetten har gjennomført svært mange konserter både i Norge og utlandet. De har gitt ut 2 CDer som har mottatt strålende anmeldelser.

Cover Edda.jpg
Coverbilde: Håkon Gullvåg