Picasa

Du er en samfunnsbygger

Foreldre og foresatte i Rindal fikk tirsdag kveld et friskt og engasjerende foredrag om «MOT som samfunnsbygger» av Bjørg-Elin Moen fra MOT. Foredraget var disponert omkring tre temaer: Godfølelsen, Bakgrunnsforståelse og Tøff kjærlighet.

 

Godfølelsen, «People don't care how much you know until they know how much you care» (Roosevelt)

Publikum fekk prøve seg på oppgaven: Hvordan viser du barna dine at du bryr deg om dem?

 

Bjørg-Elin Moen_690x378.jpg

Bjørg-Elin Moen fikk raskt igang et summende engasjement. Konklusjonen som ble ført opp på flipoveren var uttrykka TID – ORD – FYSISK KONTAKT – GAVER – TJENESTER.

 

Både par og barn/foreldre kommuniserer ulikt. Noen vil ha ord, noen tid, noen gir klemmer, andre gaver, men har mottakeren ønske om det samme? Vi må jobbe med å klargjøre forventningene.

 

Foreldremøte glade hilsener_690x336.jpg

Kroppsspråket vårt fikk også sin behandling. Hvordan hilser du på folk? (over) Her ble hele forsamlinga med på demonstrasjon. Vi må bli bevisst på kroppsspråket vårt. Det styrker selvbildet vårt og gjør oss tryggere.

 

Foreldremøre Glad forsamling_690x368.jpg
Fysisk engasjement!

Tese: Vi har alltid en effekt på andre mennesker.

Nøytralitet er umulig, - det blir oppfatta negativt. Det finns barn som blir møtt negativt hver dag. Vi må i stedet få fram godfølelsen.

 

Vi er alle født med higen etter å lære. Tenk hvor mye en baby må lære det første året! Denne higen må vi ta vare på. Vi har et veldig utviklingspotensiale!

 

Så kommer forventninger og krav, og de har lett for å knuse lærdomslysten. DU kan bli god i engelsk sjøl om mora di ikke er det!

 

Foreldre har store muligheter til å påvirke holdningene til barna.

Eksempel: Lukeparkeringa gikk helt skeis med ei lita skramme foran og ørlite bulk bak.

Mor: Uff, jeg er alltid slik kløne ...

Far: Uff, så uheldig jeg var! Neste gang skal dette bli perfekt!

 

Så fikk vi lære bruk av ordet «ennu», eller enda, som vi sier. Dette klarer/forstår jeg ikke – enda! Dette kan jeg ikke – enda!

 

Vi fikk så lagt fra for oss tre ting vi alle kan gjøre:

  • innse at vekst er mulig (det er vitenskaplig støtta)

  • lær til andre

  • hør etter fikserte tankesett, snakk tilbake med vekstorientert tankesett

Bakgrunnsforståelse – Sokrates: Det er av stor betydning å behandle ethvert menneske etter dets natur og temperament.

 

Moen gav oss et lite innblikk av sin hjerneforskning og hvilke muligheter den byr på.

  • Jeg har gjort en feil! Det er noe jeg kan lære! Det er ikke farlig å feile.

 

Tøff kjærlighet ble illustrert med historia om familien som hadde mange barn, men bare ett soverom. Som rimelig var, hadde ikke alle samme soverytme. For å få fred lørdag morgen lovet mor at hvis de var helt rolige til klokka åtte, skulle de få fløyelsgrøt til frokost!

- Gjorde de det?

- Som oftest, men hvis de ikke gjorde det, ble det ikke fløyelsgrøt den morgenen.

 

Moen antydet at det nå var mange som fikk føyelsgrøt uansett!

 

Det må være rammer og konsekvenser både heime og i skolen. Det gir trygghet. Mangel på konsekvenser gjør mange ungdommer handikappa.

 

Bakgrunnen for foredraget er at Rindal kommune har, sammen med to andre kommuner, inngått en avtale med stiftelsen MOT om å være med i et pilotprosjekt som kalles «MOT som samfunnsbygger».

 

Tidligere på dagen hadde Moen foredrag for lærerne, og der var også ordføreren. Rådmann Birgith Reisch var på kveldsforedraget.

 

Informasjon om foredragsholder Bjørg-Elin Moen, PhD: Bjørg-Elin har doktorgrad og har sammen med professor Edvard Befring skrevet boka "Ungdom, læring og forebygging", som ble utgitt av Cappelen Akademiske i 2011. 

Hun har vært ansatt i MOT siden 2007 og er kjent som en inspirerende og modig foredragsholder. Hun vil blande forskning, historier og erfaringer slik at du går ut derfra og vet mer om hva du kan gjøre for å bidra til et varmere og tryggere samfunn.

 

Jon Brønstad, Bjørg-Elin Moen, Birgit Reisch og Jo Trønsdal Bævre 2_690x401.jpg
Rektor Jon Brønstad, foredragsholder Bjørg-Elin Moen, rådmann Birgit Reisch og regionleder i MOT Jo Trønsdal Bævre