Disputerte for doktorgrad

28. april disputerte advokat Ola Johan Settem fra Surnadal for doktorgraden ved Universitetet i Bergen. Individets rett til rettferdig høring ved rettergang er temaet Settem har forsket på. Dordi Skuggevik satt i salen, og har sendt oss en rapport fra begivenheten.

Rapport fra Dordi Skuggevik:

Doktordisputas i Bergen:
Advokat Ola Johan Settem fra Surnadal

Kreative folk fra indre Nordmøre har vært i farta rundt siste helg i april: prof. Jon Arne Mogstad og hans studenter åpnet utstilling i Østersund, prof. Henning Sommerro er på turné med kor i USA, sopranen Sigrid Vetleseter Bøe fra Bøfjorden briljerte med «Harmonien» i Grieghallen – og sist, men ikke minst: 28.april disputerte Advokat Ola Johan Settem fra Surnadal for doktorgraden ved Universitetet i Bergen. Avhandlingen er for en stor del skrevet på Syltørå, og teller 647 sider! (Kofferten ble tung på hjemveien!)
Etter avgjørelsen om å forflytte seg til Bergen for å høre Sigrid, kom meldingen om doktordisputas, og retur fra Bergen ble utsatt for å få med seg begivenheten.

Ofte foregår prøveforelesningen den ene dagen, og selve «grillingen» - disputasen, forsvaret av doktoravhandlingen - foregår neste dag, men Ola Johan Settem måtte ta begge deler med kort pause imellom. (Opponentene hadde kanskje lite tid å avse?)

Prøveforelesningen tok 45 min. og etter pausen ble nok noen som ikke har overvært en disputas før, noe overrasket over høytideligheten når den akademiske prosesjon kommer inn, med dekanen i dertil henhørende kappe, og alle reiser seg. Nå er tavlen forsvunnet bak et forheng, og blomster er satt frem mellom de to talerstolene. Kommiteen var svært tallrik ved dette høve.

Individets rett til rettferdig høring ved rettergang – er temaet Ola Johan Settem har forsket på - normen for dette, i den europeiske konvensjonen for menneskerettigheter og grunnleggende friheter, slik det fremgår av § 6 (1), anvendt i sivile saker. Analysen hans går på balansen mellom forsvarlig høring i forhold til effektiv fremdrift i saken for retten. Forskningsgrunnlaget har vært et utall rettssaker og dommer ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. 1.opponent, dommer ved Menneskerettighetsdomstolen – Erik Møse, sa bl.a.: «Arbeidet er ytterst ypperlig. Kandidaten er uhyre belest. Han har lest svært mange dommer, mere enn jeg har klart på 30 år, men jeg skal jo her gi noen vennlige tips, noen vennlige bemerkninger: – Avhandlingen er for stor. Det er for mange henvisninger, for mange noter, for mange ord. Noe kan drukne i fotnotene. – Vær litt forsiktig med fanfarene overfor det svære beistet i Strasbourg!»

Googler man Erik Møse, vil en se at kandidaten stod overfor en skikkelig slugger med lang fartstid, men seniorene i Akademia er ikke interessert i å ødelegge disputasen for sine nye  forskere. De er tvert imot begeistret for at unge mennesker leverer ny forskning, men en del kommentarer vil det alltid bli. Det er deres oppgave. Kandidaten gjorde en svært god figur. Alt vitnet om stor arbeidskapasitet, soliditet, grundighet og stor selvdisiplin i det maratonløpet som det er å fullføre et doktorarbeid og å forsvare det i en disputas. Men så har han vært både politiker en periode i Hordaland fylkesting, arbeidet 2 år ved Tingretten i Bergen, og fører nå saker som advokat i et advokatfirma i Stavanger. Kort sagt: Han kan tale i forsamlinger! I tillegg er han 3-barnsfar, med kone som stammer fra Engelien ved Surnadalsfjorden. Avlegger nr.3  lever fortsatt av morsmelk, så den lille damen deltok litt i disputasens første del. Han har hatt familien på parti med seg i maratonløpet. Det er det ikke alle som er så heldige at de har.

2.opponent var fra universitetet i Aarhus. I siste liten måtte han overta for en kvinnelig kollega ved København universitet. Det bar kanskje hans «grilling» av kandidaten litt preg av. Han fant jo noe å kommentere, han også, men det var mest småplukk. Det mest interessante for oss tilhørere var nok hans kommentar til den uhorvelige saksmengden som tilflyter Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og at det trolig går i den retning at denne domstolen vil bli en «konstitusjonsdomstol» - en grunnlovsdomstol, som ikke kan la seg overbelaste av enkeltsaker. Han sa forøvrig at kandidaten hadde vist både stahet og lydhørhet i en fin blanding, og det var jo en flott attest.
Ellers lekket det ut at Ola Johan Settem i sin tid gikk ut fra jusstudiet i Bergen med topp resultater, og at doktorarbeidet hans blir sett på som det mest grundige i sitt felt, ikke bare i Norge, men i Europa!

Det var mye språk i denne disputasen, noe som var veldig interessant for undertegnede som er filolog. Doktoravhandlingen er skrevet på engelsk, men det ble disputert på kultivert riksmål av dommeren fra Strasbourg, dansk av opponenten fra Aarhus, og en surnadalsdialekt som var normert i retning Molde av kandidaten. Det er ikke lett å dra ut i verden og gjøre seg forstått med surnadalsdialekten som språkredskap, for surnadalsdialekten er veldig gammel og avansert som språk. Det oppdaget jeg da jeg studerte gammelengelsk. Det gjelder både fonetikk, grammatikk og terminologi. Folk takler dette forskjellig. Jon Skogstad tråkker til med uendret surnadalsdialekt hvor enn han måtte befinne seg. Henning Sommerro og undertegnede legger oss mot trøndersk målføre, som eliminerer kasusbruken og sære fonetiske egenheter. Da jeg holdt et foredrag på Nordens Hus på Færøyene i 1994, gjorde jeg det på stivt og distinkt riksmål, bare for å oppdage at færøyingenes lokalradio alltid hadde vært NRK Vigra lokalradio før de fikk Utvarp færøyar. De ville forstått surnadalsdialekten bedre enn riksmålet. Da den danske opponenten besteg talerstolen sin, lovet han å snakke sakte og klart, og oppfordret kandidaten til det samme. Jeg tror ikke de forstod alt hva den andre sa…..og i de engelske sitatene hadde de hver sin kraftige aksent på engelsken, mens de øket tempoet, noe som gjorde at mange i auditoriet falt av lasset. Det ble altså disputert på skandinavisk, noe dansken presiserte. Det var kanskje bra at opponenten fra Aarhus holdt hva han lovet da han entret sitt catedra: Å være kortfattet.

Selv om innholdet var ukjent, sofistikert og spissfindig for oss ikke-jurister i auditoriet, var det en flott forestilling og en utenom-hverdagslig opplevelse, og for en gammel akademiker var det kjekt å kjenne lukten av sagmuggen igjen. Jeg har vært på to doktordisputaser i Bergen tidligere, og bidro med «opposisjon ex auditorio» begge gangene. Denne dagen dristet ingen seg til det.
 
Ola Johan Settem må vente mens prosedyren går sin gang, men snart blir han nok - ikke dr.juris, som det het tidligere – men PhD. = Philosophiae doctor. Alle gamle særtitler er slått sammen til det etter anglifiseringen av universitetene. Den gamle doktorgraden var mer krevende enn den nye PhD – men PhD ved universitetene i Norge praktiseres, inntil videre, fremdeles like strengt som den gamle doktorgraden hvor man ble dr.scient. dr.philos. dr.juris….Språkets informasjons- og differensieringsevne kastreres.

Advokat PhD Ola Johan Settem gratuleres hermed på det mest respektfulle!
Ta nå en skikkelig sommerferie med familien din!

Glærum, 2 dager post festum: 30.april 2015
Dordi Skuggevik

Foto: Rose Iren Settem

ole johan settem.jpeg

ole johan disputas3.jpeg

ole johan settem disputas.jpeg