vaagsfjorden_leia_mot_tromsoe

Reisebrev fra gamle Porten 2006

Det høge nord

Surnadalingen Gjermund Holsæter (søskenbarn til Tove Holsæter Bolme på Librekk) har bosatt seg i Harstad. Han deler gjerne noen bilder og inntrykk fra landsdelen med Trollheimsportens lesere. Det gjorde han 2. januar 2006 og Trollheimsporten oppdaterer Reisebrev fra gamle Porten:

Fra før er reisebreva for 2004 og 2005 kommet på plass fra gamle til nye Trollheimsporten. Klikk på linkene! Dette stoffet finne du under Reisebrev når du klikke På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida. Framover nå oppdaterer vi 2006 med nye reisebrev og så følger resten av årene.

Har du kommentarer eller noe å melde om til dette - er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no. Skal du ut og reise - send oss gjerne et reisebrev: redaktor@trollheimsporten.no.


Vågsfjorden og skipsleia mot Tromsø.

Harstad by er en middels stor norsk by med i overkant av 23.000 innbyggere, og er den nest største byen i Troms, nest etter Tromsø. Relativt kort vei til Vesterålen, Lofoten, Tromsø og alpinbyen Narvik. Flyplass: Evenes (felles med Narvik). Surnadalsk representasjon ellers: To Amfi-sentra og reklame for Amfi med surnadalinger på enkelte bybusser.
Sola forsvinner i november fra Harstad, og kommer tilbake i januar (offisiell tilbakekomst: 16. januar). Det betyr ikke at hver dag er like mørk; snø og klarvær hjelper mye på lysstyrken, og jo mer "strategisk" man ligger til, desto tidligere kommer sola tilbake. På sommeren er det tvert imot sol hele døgnet, i alle fall når det er skyfritt.



Utsikt over Harstad (bildet er fra høsten 2003).

Hurtigrutekaia.

Harstad sentrum med torg og gågate.

Vinter i Harstad.
Her kommer noen kjekke linker for Harstad:
http://www.nettfoto.no/ (flotttttte bilder!)
http://www.hih.no/index.asp (Høgskolen i Harstad, hvor jeg jobber som opptaksleder i Studieseksjonen: Høgskolen har rundt 1.600 studenter)

 

Så følger noen inntrykk fra militærtjeneste enda lenger nord, året er 1996:

Treriksrøysa: Her møtes Norge, Russland og Finland.

Fangetaking i Kirkenes, det var bare øvelse.

Grense Jakobselv: Det er plassen hvor Jakobselva renner ut i havet.
Måsen på bildet flyr rett inn i Russland.
 
Mange av de som kom flyttende til Indre Troms og Varanger kom fra Indre Østlandet og Trøndelag, et godt alternativ til Amerika. De som flyttet dit, fikk bl a frynsegoder som gratis Norsk Ukeblad… Da jeg var i Jakobsdalen, bodde det bare en gammel mann igjen der, og nå bor han ikke der lenger. Disse grenseområdene er veldig rik på historie, og det har også skjedd hendelser langs grensen som ikke er så godt kjent for pressen… Grensen mellom Norge og Russland ble dratt og vedtatt i 1826, siden har det ikke vært krig mellom rikene.