Picasa

Det er tid for å leve!

Det var en forrykende, fantastisk og følelsesladet konsert som fant sted i Rindal kirke lørdag 26. september! I en fullstappet kirke, med omlag 500 publikummere og hele 60 artister, var det mange som grugledet seg til en mektig og rørende konsert. En konsert som får deg til å innse at det er tid for å leve.

Det tok ikke lang tid før konsertens 500 billetter var utsolgt fra da de ble lagt ut for salg. "Tid for å leve" er en konsert der all billettinntekt og pengegaver går til arbeidet for kreftsaken, som betyr spesielt mye for Jens E. Indergård og Petter Baalsrud som arrangerte konserten. De to kameratene har delt mer enn bare gode dager. Livene til de begge endret seg fullstendig da de mistet konene sine, Hanne Tove Baalsrud (52) og Eva Indergård (44), til kreft i 2014. Kameratene bestemte seg for å få noe positivt ut av at deres koner døde, og ønsket dermed å arrangere en konsert for å spre både motivasjon og optimisme - noe de klarte med glans!





De heldige som fikk innlede kvelden var kvintetten TrondheimSolistene, bestående av Anders Larsen og Elisabeth Uddu på fiolin, Kristoffer Gjerde på bratsj, Marit Aspås på cello og Rolf Hoff Baltzersen på bass. TrondheimSolistene var med store deler av kvelden som orkester, sammen med Brage Einum på piano, Jo Sverre Sande på gitar og Simon Kongshaug på perkusjon.




Etter å ha hørt Polonese av TrondheimSolistene tok Toril Moe over scenen med sin vakre, sterke stemme. Toril fikk flere publikummere til å felle noen tårer da hun fremførte "Kärleksvisan" og "Færdi e elska de". 




"Sol i Skuggeskog" fra Oppdal, bestående av Ingrid Lian-Bjørgum og Einar Lian-Bjørgum sørget også for vakker sang med "Fjelltur", "Livet" og "Vesle ven".




Karen Hansen Brandvold sang "Klokkene kaller" og "Some die young" med sin fantastiske stemme. Vakker sang som vekket følelser hos mange.




"Alt eg såg" av Karen Hansen Brandvold, Ingrid Lian-Bjørgum og Toril Moe.




Jo Sverre Sande på gitar.




Konferansieren for kvelden, som ledet den tre timer lange konserten, var Kjersti Ramsøy-Halle fra Sunndalsøra. Hun har kjent på kreftsykdommen som pårørende, da hennes datter bare 4 år gammel fikk akutt leukemi. Kjersti forteller at Ane lever i nuet.

- Det hele handler om å eie sitt eget liv. Livet vi har nå er det eneste livet vi har. Gjør det som gjør deg lykkelig. Gjør det nå.

- Det er når kreften er ustoppelig. Det er da man virkelig skal leve, avslutter hun.


Hver dag er det 82 mennesker i Norge som får diagnosen kreft. Kjersti forteller mange historier om datteren Ane og hennes kamp, men trekker også inn andre mennesker som har vært i kamp mot kreftsykdommen, blant andre Karen Malvik fra Sunndalsøra, som fikk en meget alvorlig kreftdiagnose for omlag 2 år siden, bare 15 år gammel:



"En dag kjenner den 15 år gamle jenta prikking i fjeset sitt, rett under øyet. Karen tenker ikke på å oppsøke legen i starten, men etter at det har gått en liten stund bestemmer hun seg for å ta turen likevel. Legen gir Karen beskjed om at hun har fått bihulebetennelse, og sender henne hjem med en pakke nesespray. Men prikkingen gir seg ikke. Karen oppsøker legen igjen og blir henvist til MR. De sjekket bihule, og det ble ikke funnet noe. Hun ble sendt hjem igjen. Den store reaksjonen på at noe faktisk kunne være galt kom først når Karen begynte å skjele med det ene øyet. Hun ble henvist til MR igjen. Denne gangen sjekker de ikke bare bihulene hennes, men hele hodet. Det viser seg at Karen har en svult og blir straks operert. Operasjonen går som planlagt og svulsten blir fjernet, men dessverre viser det seg at svulsten er ondartet."





Etter en intens kamp mot kreften sier legene at Karen er ferdig behandlet. Ramsøy-Halle spurte om hun var redd under kampen. Malvik fortalte om de to gangene hun var virkelig redd. Den første gangen var da hun innså hva som foregikk da hun plutselig lå på sykehuset med fullt av ledninger i rundt seg, og den andre gangen var da hun fikk vite at gutten over gangen var død - det var da det gikk opp for henne hvor alvorlig situasjonen var.

- Men det var aldri et alternativ å gi opp, legger hun til. 




TrondheimSolistene var både stolte og smigret over å få være invitert til en slik konsert. De spilte "Sats" fra "Eine kleine nachtmusic" av Mozart og "Oblivion" av Astor Piazzolla.




Verdens beste damekor, Cantus, stod for mye av underholdningen under dagens konsert, og med seg hadde de ingen ringere en Henning Sommero! Cantus sørget for vakker sang som gir deg gåsehud nedover ryggen. En blanding av "Eatnement Vuelie" og "Deilig er jorden" er ikke noe man hører hver dag.




"O salutaris Hosttia" med solistene Maria Boer Johannessen, Lene Marita Nysæter, Cesilie Welle Lande og Liv Ingrid Nordlund.








Cantus trollbandt publikum med "Heaven full of Stars" og "Spes", og mange ble rørt av de vakre tonene kvinnekoret klarte å få frem. Til slutt slo koret seg sammen med Henning Sommerro for å synge versjoner av "E slåttatæja", "Håpet er ei stjerne" og "Bruremarsj fra Øre" man aldri før har hørt! 




- Grip øyeblikket. Se med øynene. Le med magen. Finnes i hvert minutt. Det er tid for å leve.








Toril Moes vakre fremførelse av "Gabriellas song" med Cantus glemmer man ikke lett!




- Vi har to liv. Det siste starter den dagen du oppdager at du har bare ett.