tp_leserinnlegg

Leserinnlegg:

Det er det indre som teller

Trollheimsporten publiserer her et leserinnlegg som har rasisme og flyktningedebatt som tema. Forfatteren er anonymisert, da det er en 15 år gammel jente. Innlegget publiseres med tillatelse fra jenta og foreldre.

Rasisme og synet på noen som skiller seg ut i fra andre, kan være svært negativt og stygt. Mennesker er født i forskjellige land, med forskjellige bakgrunner, religioner og forskjellig utseende. Noen er lyse i hudfargen og andre er mørke. Noen bruker for eksempel hijab og andre gjør ikke, men hva er forskjellen når det er det indre som teller?

Noen mennesker ser ut til å ha veldig sterke meninger om hvordan du skal se ut og hvordan du absolutt ikke skal se ut eller være. Det er noe som jeg ser på som svært egoistisk og stygg oppførsel. Det burde ikke være lov å gå rundt og si stygge ting, kommentere eller true andre bare på grunn av utseendet. Alle er forskjellige og det burde vi se på som en positiv ting.

 

Hatet mot flyktninger

Den dag i dag er det å flykte fra et land i krig eller stor fare veldig vanlig. Mange sliter med dårlig råd og livstruende omgivelser, og har derfor nødt til å flykte fra sitt eget land. I samarbeid med FN får noen av flyktningene hjelp til å finne et sted og bo og blir satt på trygge steder som for eksempel Norge. Mange av flyktningene kommer land som Afrika og har derfor en annen hudfarge og kanskje også enn annen tro enn vi som opprinnelig er i fra Norge. De er altså annerledes enn oss og blir derfor sett på som «mindre verdt» av noen enkelte mennesker. Spesielt i bygder er dette et stort problem.

Selv om et menneske ikke har samme hudfarge som oss eller snakker samme språk som oss så kan jeg ikke forstå at noen har hjerte til å true de på livet og hate de. Hva har disse menneskene gjort oss? Flyktningene trenger hjelp. De trenger noen å lære av, og de fortjener vennlighet og omsorg. Isteden får de stygge blikk, latter og fingre pekt mot seg på grunn av hvordan de ser ut.

 

Gjemmer seg bak skjermen

Så fort folk fikk høre om flyktningene som kommer til bygda mi, var de raske til å slå opp pc-skjermene og breie seg ut på internett. De skriver stygge ting som at det ikke lenger blir trygt å gå ute om kveldene, at inngangsdørene må låses til en hver tid og at de sitter klare med hagla hvis noen av dem skulle tørre å nærme seg. Dette sier alt om måten vi er på. Sånne mennesker sliter trolig med seg selv og det er de som hadde trengt en omgang med hagla, etter min mening. Nå er det sikkert noen som vil si at jeg er like stygg som de, men er jeg virkelig det? De hater folk ved bare å se deres utseende, i mens jeg hater på folk som hater andre. Det kan være lett og bare slå opp skjermen, skrive hva enn du føler og publisere det på facebook, men det er ikke like lett å få det slettet igjen. Se for deg at du møter disse innvandrerne etter å ha skrevet sånne ting og finner ut at de faktisk ikke var så ille. Hva gjør du da? TENK før du fyrer løs på alt og alle uten å vite hva du snakker om!

 

Jente (15)