IMG_8647 kopi

Det blir én skole i Rindal

Rådmannens innstilling om én skole i Rindal ble vedtatt med 14 stemmer, og 2 stemmer for det avvikende forslaget. 

Det ble en lengre meningsutveksling i kommunestyremøtet onsdag om saken som har engasjert lokalbefolkninga. Flere fremhevet at dette på ingen måte var en enkel sak. Det ble etter hvert klart fra talerstolen at flere ville gå for rådmannens innstilling. Åge Jonli (Ap) kom med forslag om å beholde Øvre Rindal skole som den er i dag. Dette forslaget fikk 2 stemmer, og rådmannens innstilling fikk dermed 14 stemmer. Det ble vektlagt fra flere hold at man vil jobbe for å få en best og mest hensiktsmessig mulig skoleskyss til alle elevene.

Rådmannens innstilling er som følger: 

1. Øvre Rindal skole og Rindal skole slås sammen med lokalisering ved Rindal skole fra august 2016.

2. Rektorene sammen med tillitsvalgte ved de to skolene bruker skoleåret 2015-16 til å forberede en best mulig overgang for elever og ansatte.

3. Gymsalen ved Øvre Rindal kan benyttes av barnehagen på dagtid og leies fortsatt ut til frivillige lag og organisasjoner på kveldstid.

4. Administrasjonen jobber med etterbruk av ledige lokaler ved Øvre Rindal.

Hele saksframlegget til rådmannen finner du her. Hele sakslista med saksdokumenter (inkludert alle høringsnotater) finner du her.
 

Åge Jonli.JPGØkonomi og pedagogikk
Økonomi ble drøftet som sentralt i at saken i det hele tatt er oppe, og Line Flåtten (Ap) stilte spørsmål ved pedagogiske hensyn og at dette ikke var mye nevnt i saksfremlegget: - For meg er det pedagogiske tilbudet det viktigste. Det som bekymrer meg, er hvordan det blir om skolene selv skal ta denne innsparinga. I dag bruker kommunen lite penger på skole, og jeg er bekymret for hvordan det vil bli om vi skal bruke enda mindre. En lærer er ikke lenger bare en lærer, men den viktigste ressursen for barns læring. Jeg er redd for voksentetthet dersom skolen skal bestemme selv.

- Kommer ønsket om sammenslåing fra ønske om barnets beste, spurte Åge Jonli (Ap) - Dersom økonomi er årsaken, er sakspapiret mangelfullt, mente han.

Øvre Dalen ble flere ganger nevnt i sammenheng med kommuneøkonomien. Birgit Reisch understreket at investeringsbudsjettet er separat.

Ordfører Ola T. Heggem (Sp) vektla at grunnen til at kommunen har økonomiske problemer er inntektssvikt i form av færre elever i skolen samt skattenedgang, og ikke finans. - Vi har ikke noe annet valg enn å øke inntekter og senke utgifter. Nå har vi gjort litt av begge.

- Når økonomien er som den er, blir det mindre penger til god skole, på begge skoler, sa Ola Syrstad (Sp). Tror dessverre for Øvre at for best mulig skole, må vi legge ned skolen på Øvre. E bli litt hæt om øråinn når deler av AP velger å se bort i fra økonomien, og ikke kommer med inndekningsforslag og vil skyve det fram til neste budsjettrunde. Er dette ansvarlig politikk, spurte han. (Dette sitatet er endret etter feil i sitatet i første versjon av artikkelen.)
 

Birgit Reisch.JPGAnsatte
- Hvor mange færre ansatte blir det, spurte Åge Jonli (Ap).  - Det eneste som står er at ingen faste skal miste jobben. Noe som er helt sikkert med de framlagte tallene er at for å oppnå besparelsene, må en stor del være lønnninger. Med tallene rådmannen legger fram, vil det være flere personer som ikke vil ha jobb høsten 2016, sa han.

- Vi har sagt at det er ingen faste ansatte som skal miste jobben, sa rådmann Birgit Reisch. Vi har et år på oss til å ordne dette.

Åge Jonli fulgte opp med spørsmål om hvor mange det blir som ikke får jobb i skolesystemet lenger. Etter litt oppklaring presiserte Reisch at man ikke kan garantere at alle som jobber i skolesystemet får en ny stilling i skolen; - Alle er ansatt i Rindal kommune, og vil dermed få en jobb i Rindal kommune, i en stilling som de er kvalifisert til. 


Miljø
Katja Røen (Ap) argumenterte for at et fint samspill mellom barnehage og skole som på Øvre Rindal, sikrer trygg og forutsigbar overgang til skolen. Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at hun hadde fått innspill fra flere foreldre som mente at miljøet på Øvre Rindal begynte å bli for smått. Tove Flåtten (KrF) vektla at miljøet er godt på skolen nede i bygda også, samt at Bolme barnehage ikke ligger ved skole, slik at det ikke er alle som opplever skole og barnehage likt. - Jeg tror det helt sikkert går bra, men det har mye å si hva vi voksne fórer barna våre med, sa Flåtten.

 

Denne saken var først på programmet, og det samlet seg en solid tilskuerbenk, noe som må sies å være heller sjelden i kommunestyremøtesammenheng. 

IMG_8630 kopi.JPG