fylkesgrensa Rindal skjermdump nrk

Filmreportasje fra NRK Møre og Romsdal:

Deler ikke kampsakene

Folk i Rindal føler at de ikke har noen felles kampsaker med Møre og Romsdal, og vil derfor bli en del av Trøndelag. Det skriver NRK Møre og Romsdal. Men i filmreportasjen fra Rindal torsdag kommer det fram at det er delte meninger om saken.

Onsdag ettermiddag ble det klart at et enstemmig kommunestyre i Rindal hadde vedtatt å søke om å bli overflyttet til Sør-Trøndelag, skriver NRK.

Men dette er ikke noe nytt. Første gang Rindal forsøkte å flytte denne grensa, var allerede i 1923. Alle forsøk har så langt stoppet opp, så nå prøver de igjen.

For Rindalingen blir liksom aldri helt Møring. Selv ikke han som har jobbet som fylkes- og stortingspolitiker for Møre og Romsdal.

Ola T Heggem skjermdump nrk.jpg

– Jeg har hele tiden følt at det jeg har kjempet og sloss for på vegne av Møre og Romsdal i liten grad angår innbyggerne i Rindal, sier ordfører i Rindal Ola T. Heggem (Sp).

– Det er faktisk en realitet og jeg kunne ramset opp mange store saker i Møre og Romsdal som ikke betyr noe her, fortsetter han.

I Rindal bryr de seg ikke om fergefri E39, rasproblematikk, eller Stadt Skipstunnel. De er de eneste møringene uten kystlinje. Innlandsfolk som bor i kommunen føler seg mest i slekt med trønderne, selv om meningene er delte.

Sist gang kommunen formelt søkte om flytting, var like etter krigen. Avslaget kom først i 1962. Så tålmodig er ikke rindalingen i dag.


Les mer og se filmreportasjen fra Rindal torsdag på NRK Møre og Romsdal sine nettsider:

Deler ikke kampsakene til møringene

fylkesgrensa skjermdump nrk.jpg

Klikk på bildet eller på linken over for å komme til NRK sin reportasje.

 

Jon Aasen skjermdump nrk.jpg

Fylkesordførar Jon Aasen (Ap) vil ikkje kjempe mot at Rindal skal forlate Møre og Romsdal til fordel for Trøndelag, skriv NRK Møre og Romsdal fredag.

– Dersom det er slik at folket i Rindal er einige i dette, så vert det feil å seie at dette skal vi arbeide sterkt imot, svarer fylkesordførar i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap) til NRK. – Rindalingane må sjølve avgjere kva fylke dei vil høyre til.

Dersom Rindal går til Trøndelag kan det skape ein ny situasjon for nabokommunen Surnadal. Då må nemleg Surnadal vurdere om også dei skal sjå nordover, seier ordførar Lilly Gunn Nyheim (Ap) til NRK.

Partikollega Jon Aasen vil helst behalde både Rindal og Surnadal i Møre og Romsdal fylke, og i alle fall Surnadal.

– Rindal har vel kanskje følt seg plassert i feil fylke, men det er ikkje situasjonen i Surnadal. Eg synest surnadalingane høyrer heime i vårt fylke, seier Aasen.


Les meir på NRK Møre og Romsdal sine nettsider: – Rindalingar må sjølve velje fylke

 

Alle bilder: Skjermdump fra nrk.no