møte

Debatt om kommunereformen

Onsdag ettermiddag inviterte Rindal kommune medlemmene i Rindal Næringsforum og Rindal Bondelag til informasjons- og diskusjonsmøte om kommunereformen. - Og diskusjon ble det!

Sivert Dombu, plansjef i Rindal kommune, holdt en kort innledning om bakgrunnen for kommunereformen, de ulike alternativene, og mulige konsekvenser og muligheter for næringslivet og landbruket i Rindal.

Rindal har som kjent tre alternativer i kommunereformen. Kommunestyret i Rindal skal ta en avgjørelse om hvilket alternativ de ønsker i sitt møte 22. juni. Resultatet skal sendes til Fylkesmannen, som igjen utarbeider et helhetlig forslag for hele fylket og sender videre til Stortinget. Man vet så langt ikke stort om hvilke vurderinger Fylkesmannen vil legge til grunn i sitt arbeid.

Sivert Dombu.jpg
Plansjef Sivert Dombu ledet møtet


Utfordringer for små kommuner

For små kommuner er det blant annet krevende å greie ut med økende krav til dokumentasjon, internkontroll og folks valgfrihet og rettslige krav til tjenestene. Kommunen må ha fagfolk med spesialisert kunnskap og så stor avstand til brukerne at det ikke kan stilles spørsmål om inhabilitet. Det blir også svært sårbare fagmiljø når det bare er rom for en halv eller en hel stilling innenfor hvert fagfelt. Det kan være slik at en person må være ekspert på flere fagområdet for å kunne gå i helstilling. Dette kan også gjøre det vanskelig å få tak i kvalifiserte folk til de ulike stillingene.

Interkommunalt samarbeid kan være en løsning på slike problemer, men det er plusser og minuser med det også. Blant annet kan det stilles spørsmål ved om man har god nok politisk styring ved interkommunalt samarbeid.


Noen fordeler med å bestå som egen kommune

Lokaldemokratiet fungerer godt i små kommuner, og folk er stort sett godt fornøyd med tjenestene.

Rindal har midler fra kraftinntekter, som kan brukes til lokalt utviklingsarbeid. I en større kommune mister man i stor grad råderetten over disse midlene.

Som egen kommune bevarer man alle de kommunale arbeidsplassene i bygda. Med større kommuner vil noen kontorarbeidsplasser bli flyttet ut av bygda.

Som egen kommune bevarer man også Rindals-identiteten best.


Orkdalsalternativet eller Nordmørsalternativet?

Dombu snakket også litt om forskjellene mellom Nordmørsalternativet og Orkdalsalternativet, særlig når det gjelder næring og landbruk. Deretter ble det åpnet for spørsmål og diskusjon. Det var mange som engasjerte seg i debatten.


Arbeidsgiveravgift - et viktig punkt

Flere var bekymret for at arbeidsgiveravgiften kan øke dersom Rindal slår seg sammen med Orkdal. Dette er et viktig punkt, men det er ikke endelig avklart om sammenslåing med Orkdal vil gi høyere arbeidsgiveravgift. Surnadal har samme arbeidsgiveravgiftssats som Rindal.

En eventuell økning av arbeidsgiveravgiften vil også ramme landbruket. Flere rindalsbedrifter har i stor grad ansatte i arbeid i kommuner med høyere arbeidsgiveravgiftssats. Da må bedriften også betale høyere arbeidsgiveravgift for disse. Dette gjelder bl.a. VIBO Entreprenør AS, som har en stor del av sine ansatte i arbeid på Orkanger for tida.

Det ble kommentert at ingen vet hva som skjer med med arbeidsgiveravgiften etter 2021, uansett. Man risikerer i verste fall at arbeidsgiveravgiften blir lik over hele landet. Noen mente at differensiert arbeidsgiveravgift er viktig for svært mange kommuner, og at mange vil kjempe hardt for å beholde den ordningen.


Større tilhørighet til Surnadal?

Fra små bedrifters ståsted ble det hevdet at småbedrifter med få ansatte vil være mer betydningsfulle i en mindre kommune, som med Surnadal, i motsetning til en storkommune som Orkdalsalternativet gir.

Videre ble det hevdet at det er stor vekst på Indre Nordmøre, og det ble vist til at særlig 2015 var et godt år med mange nye bedriftsetableringer. Dette er et argument for å søke sammenslåing med Surnadal.

Den følelsesmessige tilhørigheten til Surnadal også nevnt som et argument.

- Jeg mener at politikerne setter en av distriktets best fungerende bo- og arbeidsregioner på spill ved ikke å velge sammenslåing med Surnadal, sa Magne Løfaldli.

Et annet synspunkt var at Rindal og Surnadal har kraftinntekter, og ellers lik politikk når det gjelder støtte til enkeltforetak innenfor næringslivet. Som motsetning til dette ble det hevdet at Orkdal har vedtak på å ikke gi støtte til enkeltforetak i kommunen.


Begrensninger og muligheter

Ordfører Ola T Heggem kommenterte han var mer bekymret for arbeidsgiveravgiften enn for støtten til næringslivet i en ny kommune med Orkdal. Intensjonsavtalen med Orkdal sier at det skal satses på næringslivet.

En av møtedeltakerne etterlyste større evne til å se muligheter innenfor næringslivet i en eventuell ny og større kommune. Hvorfor ikke søke relasjoner, nettverk og samarbeid der ressursene er størst? 6,4 arbeidsgiveravgift er ikke et poeng for å søke sammenslåing på Nordmøre. Den lave arbeidsgiveravgiften er heller et tegn på at man ikke har lyktes særlig bra, ble det hevdet.

En annen mente at det er en kjent sak at Rindal, Surnadal og Halsa har synkende folketall. Og at det viser med all mulig tydelighet at det ikke er vekst i området. Fv65 har ikke vært prioritert, og vi har kommet totalt i bakleksa. Indre Nordmøre er ikke et vekstområde i det hele tatt, selv om enkelte bedrifter gjør det bra.

Virkningene på tilskudd til landbruket vet man fortsatt lite om. Men her er regelverket allerede så komplisert at fylkesgrensa i alle fall ikke er noe problem.


Bemanningsproblemer i næringslivet også

Varaordfører Magnar Dalsegg kom rett fra bedriftsbesøk med formannskapet. De hadde fått forståelse for at bemanning og fagfolk er et problem for næringslivet. Det er en utfordring å skaffe kvalifisert arbeidskraft. For noen bedrifter setter det såpass store begrensinger at de ikke kan ta på seg så mye arbeid som de ønsker.

Odd Inge Løfald i Rindal Næringsforum mente at bemanningsproblemet nok må være større for kommunen enn det er for næringslivet om kommunene blir stående alene. 

Rådmann Birgit Reisch bekreftet at dette er en utfordring, særlig nå kommunene bare har en hel eller en halv stilling på hvert område. Bedriftene kan til en viss grad opprette kontorer andre steder i landet enn i egen kommune. Kommunen, derimot, er avhengig av å ha sine ansatte på plass på stedet. Og tjenestene er i tillegg lovpålagt.

- Den yngre garde og godt utdanna folk er urbane, enten vi liker det eller ikke, kommenterte John Ole Aspli.


Vanskelig avgjørelse

- Jeg synes dette er vanskelig. Men jeg tar ikke kritikk på at vi har sagt det  vi mener. Det kan ikke være feil å si hva man mener,  sa ordfører Ola T Heggem. - Jeg anbefaler nullalternativet, og jeg kan gjerne argumentere for det. Vi har vært for små i flere runder før også. Men vi er fortsatt her, og vi trives. 

Videre sa ordføreren at det ikke gir så store negative utslag å økonomien å bestå som egen kommune. Og at vi vet at det ikke blir bare store kommuner rundt oss. Det bli i alle fall ikke bare store kommuner på Nordmøre. På Orkdalssida kan vi riktignok få en stor kommune som nabo. Gulrøttene forsvinner ikke. Det er noen minussider med å slå seg sammen, og ordføreren er ikke sikker på at et kommunestyre på Skei eller Orkanger er villig til å satse så mye på rindalssamfunnet som rindalingene gjør sjøl. 

- Er det en reform å slå seg sammen med Surnadal og bli 8000 innbyggere? Jeg synes ikke det er noen reform. Jeg mener at Orkdalsalternativet har flere plussider. Hvis vi skal slå oss sammen må vi bli ferdig med det, slik at vi ikke får en runde to, avsluttet han.