Myldrepipe og krypsilkemose u morken seljestokk 4

De nære naturting (1)

- Jeg ser det har vært flotte påskepanoramer fra Trollheimen på Porten. Her følger et par fotoglimt 1. påskedag fra den motsatte ytterlighet, på en måte, skriver Gunnar Bureid i ei melding til Trollheimsporten. Og han lover fleire små glimt fra alt det rare og vakre (og stygge med)vi har rundt oss i naturen. Om leserne orker sånt stoff, da? Og det orker vi så absolutt fra Gunnar:

Kanskje kommer det fleire små glimt fra alt det rare og vakre (og stygge med) vi har rundt oss i naturen. Og som er så viktig for kloden vår - det aller, aller meste er viktig. Om leserne orker sånt stoff, da.

Hilsen Gunnar Bureid

Dette stoffet finner du også i Naturmagasinet under Trollheimen på Trollheimsporten. Der ligger det under årstallet 2010, så kan du enkelt finne det igjen når det har kommet bort fra Hovedsida.

Klikk på bildene og sjå dem større:

Myldrepipe og krypsilkemose u morken seljestokk 4
En helt vanlig, liten morken stokk - av selje - på bakken. For lokalkjente: Vi er like bak fjøset på Ner-Løset i Rindal, ved den gamle kjøreveien opp til det nedlagte bruket Flåtten. Der i solbakken pleier snøen å forsvinne tidlig. Jeg snudde stokken for å se om det var noe spennende på undersida (det er slikt jeg trøyer tida med som pensjonist, haha). Joda, der var det en friskt grønn mose, og så noe brunt innimellom.
Myldrepipe u morken seljestokk på bakken 4
Et nærbilde avslørte det brune: en sopp. Etter en nettrunde til et par personer som er spesialister på slikt, kan det slås fast med nesten 100 prosent sikkerhet at vi har å gjøre med en sopp som på norsk heter myldrepipe. Hver pipe er knapt en halv millimeter stor. Det er ikke en truet art, men heller ikke så vanlig, trur jeg. Tre funn er registrert fra Møre og Romsdal før (Eikesdalen, Smøla og Aure), ca. 40 i hele Norge. I Sverige regnes den som sjelden. Men så er det slik med småsopp, at få personer leiter etter dem. Den vakre mosen er krypsilkemose - betegnende navn det også.