Oddleiv Syrstadvold brukes en gang foto avisa ST

Da reinsdyrspor ble til 40 sauer

En politimelding gitt ut på sviktende grunnlag ble starten på et mareritt for meldalsbonden Oddleiv Syrstadvold.

– Er det en ting jeg ikke vil bli beskyldt for, så er det dyreplageri.


Høsten 2015 ba Syrstadvold om hjelp til å finne savnede sauer gjennom Trollheimsporten.

– Jeg er takknemlig for all hjelp jeg får når det gjelder å finne sau i fjellet, og derfor satte jeg inn en annonse i Trollheimsporten om at hvis folk så sau i området Landsemsetra - Tifjellet så satte jeg pris på å bli kontaktet, sier han til avisa Sør-Trøndelag.

Rett før jul formidlet Trollheimsporten en takk fra Syrstadvold til alle som hadde tatt kontakt om observasjoner av sau.

For et par uker siden meldte avisa Sør-Trøndelag, og også Trollheimsporten, en uttalelse fra politiet om at opptil 40 sauer kunne være savnet i området, og at det var observert spor som kunne være sauespor. Politiet uttalte at Mattilsynet var varslet, og at det kunne komme til å bli satt i gang leting på saueeiers regning. Det var disse uttalelsene som førte til at sauebonden ble beskyldt for dyreplageri på sosiale medier. Politiet var raskt ute med å dementere påstandene, men skaden var allerede skjedd.

– I Jøngfjellet i grenselandet mellom Rindal og Meldal, opp mot Tifjellet, der er det bare jeg som har sau. Det var selvfølgelig ikke vanskelig for folk rundt omkring å finne ut hvem det var sine sauer som politiet snakket om, sier Syrstadvold til avisa Sør-Trøndelag.

Hver sommer slipper han rundt 700 sauer ut på beite i dette fjellområdet. Da har han i løpet av våren tatt i mot rundt 600 lam i fjøset på gården. Så er det ut i marka og se etter saueflokken i området som kan være hjemsøkt av både jerv og gaupe.

– Jeg går tilsyn. Da går jeg over området og sjekker, og noterer alt jeg ser. Sauene er merket med bånd på bjellene, som sier hvor mange lam de har med seg. Finner jeg en sau med blått merke, som betyr to lam, og den er alene, så noterer jeg det. Men området er stort. Og selv om jeg går tilsyn to ganger i uka, vil det være dyr vi ikke ser i løpet av sommeren, sier Syrstadvold.

Å unngå å miste dyr på utmarksbeite i løpet av sommeren er i realiteten ikke mulig. Mattilsynet opererer med normaltap på 1 prosent for voksne dyr og fire prosent på lam. Er det jerv eller gaupe som herjer i bestemte områder, kan tapene bli betraktelig større.
 

Les hele historien om hvordan reinsdyrspor ble til 40 sauer på lokalavisa Sør-Trøndelag sine nettsider.
 

Foto: Lillemor Hestvik, Avisa Sør-Trøndelag

syrstadvold avisa st.jpg
Avisa Sør-Trøndelag 4. februar 2016