Bjarne Nordlund

Økonomien strammer seg til

Onsdag var det kommunestyremøte i Rindal, med en lang og omfattende sakliste. Uforutsette utgifter på mange områder tvinger fram budsjettreguleringer tilsvarende flere millioner kroner. Den krevende budsjettsaken ble utsatt til høsten.


17 representanter møtte.


Møtet startet med spørretime.

Petter Baalsrud (Sp) etterlyste mer informasjon om den store NATO-øvelsen til høsten.

Ordfører Ola T Heggem sa at han selv savner informasjon om militærøvelsen. Dette skal visstnok bli den største øvelsen som har vært i Rindal, men med mindre informasjon enn tidligere i forkant.


Rådmann Birgit Reisch orienterte om status for flyktningtjenesten.

Kommunen samarbeider med NAV, og alle flyktningene i Rindal er nå i en eller annen form for aktivitet, er under utdanning eller har fått seg jobb. Alle følges opp av Rindal kommune så lenge de er med i introduksjonprogrammet. Til høsten flytter voksenopplæringen fra Øvre Rindal skole til Rindalshuset igjen. Det har ikke kommet forespørsel fra myndighetene om å ta imot flere flyktninger.


Vigdis Trønsdal orienterte om åpenhetskontroll i Rindal kommune.

Norsk presseforbund gjennomførte tidligere i år en undersøkelse om åpenhet i kommunene i landet. Det var en omfattende undersøkelse, og Rindal kommune scoret ikke spesielt bra. Staben har nå gått igjennom kriteriene i undersøkelsen, og sett på hva som kan gjøres for å forbedre rutinene. En del er allerede rettet opp. 


Ordfører Ola T Heggem orienterte om fylkesbyttet. Det er nå avgjort at Rindal går over til Trøndelag ved årsskiftet.

Rindal kommune har blant annet hatt et møte med Surnadal kommune for om mulig å fortsette med kommunale samarbeid. Når det gjelder barnevern jobbes det med mulighet for samarbeid med Surnadal og Sunndal.

Kommunen har hatt et møte med fylkestannlegen i Trøndelag. Rindal har fortsatt en tannlege i 100% stilling, og det er ingen grunn til å tro at tannlegekontoret blir stengt når kommunen bytter fylke.


Sakslista for møtet finner du på Rindal kommune sin hjemmeside.
 

Sak nr 026/18 - Godkjenning av møtebok

Møteboka ble enstemmig godkjent.



Sak nr 027/18 - Boligpolitisk plan for Rindal kommune

Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. Det er en omfattende plan med mange tiltak.
 

Rådmannens innstilling:
Kommunestyret godkjenner det framlagte forslaget til boligpolitisk plan for Rindal og delegerer til rådmannen å foreta seinere tilpasninger i planen.

 

Bente Rikstad (Sp) la fram forslag om et tillegg i saken: Forslag om vesentlige endringer og tillegg i planen legges fram til politisk behandling.

Ellers mente hun at dette er en meget god plan, noe flere representanter sa seg enig i. Hun syntes også at det er gledelig at det fortsatt skal legges til rette for boligbygging utenom sentrum.

Ordfører Ola T Heggem syntes også at dette har blitt en god plan, og at han setter pris på gode tilbakemeldinger. Han mente likevel at planen er litt for defensiv med tanke på boligbygging i åra som kommer.

Magnar Dalsegg (H) fremmet forslag om at ordføreren inngår som medlem av boliggruppa.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt. Tilleggsforslagene fra Senterpartiet og Høyre ble også enstemmig vedtatt.
 


Sak nr 028/18 - Områderegulering Sunna - sluttbehandling

Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

Det er lagt inn noen nye boligtomter i området, og Bunnpris-butikken har fått mulighet for utbygging.
 

Rådmannens innstilling:
Kommunestyret egengodkjenner vedlagte forslag til områdereguleringsplan for Sunna, i samsvar med reglene i Plan- og bygningslovens § 12-12. 


Bente Rikstad (Sp) påpekte at det har kommet flere innsigelser mot omregulering av dyrka mark til boligtomter. Rindal har allerede mer enn 70 ledige tomter både i og utenom sentrum. Rikstad mener at det mer viktigere å beholde dyrka jord enn å legge til rette for flere boligtomter, selv om det i dette tilfellet bare er snakk om små arealer. Hun sa at hun pga. prinsippet om jordvern ikke kan stemme for planen slik som den foreligger, og ba om et gruppemøte.

Tove Flåtten (Krf) var enig med Rikstad i dette. Hun kunne ikke se at det er behov for flere boligtomter i Bolme, dersom det ikke er særlig stor pågang om å få bygge der.

Magnar Dalsegg (H) mente at det er viktig for grunneierne å få avklart saken mht. framtidig bruk av jorda. Det er heller ikke store arealer det er snakk om. Han vil stemme for planen som den foreligger.

Plansjef Sivert Dombu påpekte at ikke alle e nye tomtene er plassert på jord som er dyrka i dag. Det kan også bli problematisk å gjøre store endringer i planen når man har kommet så langt som til sluttbehandlinga.

Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at Senterpartiet er delt i denne saken. Selv har hun landet på at det forhåpentligvis er behov for tomter i Bolme, og vil stemme for planen slik som den foreligger.

Tove Flåtten (Krf) påpekte at det er mange områder i Rindal der man kan bygge boliger uten at det går ut over dyrka mark. Hun vil derfor stemme mot planen.


Rådmannens innstilling ble vedtatt med 14 mot 3 stemmer.
 

ks 200618_690x397.jpg
 

Sak nr 029/18 - Salg av næringsområder i Bjergin

Hege Gåsvand var inhabil i denne saken.

Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
 

Rådmannens innstilling:
Kommunestyret godkjenner salg av to tomter som deles fra eiendommen 18/382:
- ca 6.500 m2 til Gåsvand Eiendom AS for 150.000 kr pluss vanlige omkostninger til deling og tinglysing
- ca 1.635 m2 med påstående plasthall til Holte Maskin og Transport AS for 100.000 kr pluss vanlige omkostninger til deling og tinglysing

Følgende vilkår skal gjelde:
- Eieren av 18/354 må ha formalisert vegrett over tomta for å kunne nå fram til sin skogsveg ned mot Rinna på sørsida
- Vegen rundt Bergmoens tomt må bli liggende uberørt, og øvrige næringsaktører må ha rett til å bruke denne vegen Rådmannen får fullmakt til å utferdige og signere kontrakter.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

Sak nr 030/18 - Kjøp av festetomt gnr 18 bnr 11 fnr 50

Saken gjelder tomta ved Rindal Helsetun, der Frivilligsentralen var tidligere. 
 

Rådmannens innstilling:
Rindal kommune erverver gnr 18 bnr 11 fnr 50, areal ca 768 m2 til en kjøpesum av kr 60 m2 .
Finansiering ved kommunestyrets første budsjettregulering.



Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


Sak nr 031/18 - Ny vannforsyning Lomunda Boligfelt

Saken ble lagt fram av teknisk leder Nils Heggem.

Dårlig vannkvalitet har vært et problem i flere år i Lomunda boligfelt, så det er ingen tvil om at noe må gjøres. Det har vært flere henvendelser om tilknytning til kommunal vannforsyning fra beboere i Lomundal. 

Oppstart på dette prosjektet kan tidligst bli i november.

Svorka ønsker å legge opp fiberkabel til Lomundal, så et samarbeid om grøfting kan bli aktuelt. Dette kan bli kommunens egenandel i bredbåndsutbyggingen.


Rådmannens innstilling: 
Kommunestyret setter av 2 100 000 kr til utbygging av hovedvassledning og høydebasseng til Lomunda boligfelt og Møkkelgårdsgrenda.
Kostnadene finansieres med låneopptak, og innarbeides i senere budsjettregulering.

 

Magnar Dalsegg (H) påpekte at kommunen er pliktig til å sørge for skikkelig vann til alle kommunale boligfelt. Han spurte om det er mulig å få en oversikt over hvor mange ellers i området som ønsker å koble seg på kommunal vannforsyning. Han ba også om bedre oversikt over økonomien i prosjektet, blant annet muligheter for tilskudd.

Odd Geir Rønningsbakk (Sp) spurte om kommunen kan arrangere et møte for beboere i Lomundal, for å kartlegge hvor mange som er interessert i kommunal vannforsyning på sikt. Det kan få innvirkning på f.eks. plassering av høydebasseng.


Ordfører Ola T Heggem foreslo å utsette saken til høsten.

Forslaget om utsettelse ble enstemmig vedtatt.
 


Sak nr 032/18 - Revisjon kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet - endelig behandling

Saken ble lagt fram av kulturleder Morten Møller.
 

Rådmannens innstilling:
Kommunestyret vedtar vedlagt Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet 2018- 2022.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

Sak nr 033/18 - Søknad om salgsbevilling - Sunna Dagligvare AS

Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch. Bunnpris Rindal har fått nye eiere og drivere, og da er det nødvendig med et formelt vedtak om salg av alkohol.
 

Rådmannens innstilling:
I medhold av alkoholloven §§ 1-4b, 1-6, 1-7, 1-7a, 1-7b, 1-7c, 3-1, 3-7, 7-1 gis Sunna Dagligvare AS bevilling til salg av øl(gruppe1) i lokalene til Bunnpris ved Sunna i Rindal.
Bevillingen gjelder fram til 31.03.2020


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


Sak nr 034/18 - Tertialrapport 1. tertial 2018

Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund. 

Kommunens inntekter blir mindre år for år, og dermed strammer økonomien seg til. Det er også et svakt budsjett som ligger til grunn. I en liten kommune som Rindal kan enkeltsaker slå ganske kraftig ut. I år har det oppstått enkelthendelser som gir betydelig økte kostnader, og som man ikke visste om da budsjettet ble vedtatt. Økonomisjefen påpekte at dette understreker viktigheten av å ha overskudd i det kommunale regnskapet i enkelte år.

- Rapporten viser at vi sliter ganske kraftig med det økonomiske opplegget som vi har lagt for 2018, sa Nordlund.
 

Rådmannens innstilling:
Kommunestyret tar tertialrapport for 1. tertial 2018, inkl rapport om finansforvaltningen til etterretning.


Magnar Dalsegg (H) sa at situasjonen er mye verre enn han trodde på forhånd. Han etterlyste en gjennomgang og evaluering av delegasjonsreglementet/arbeidsoppgaver med sikte på å gjøre politisk arbeid mer interessant, som er nevnt i saken, og spurte om ordføreren og politikerne selv kan starte dette arbeidet.

Line Flåtten (Ap) stilte spørsmål om budsjettet som var lagt for 2018 var realistisk, når det er behov for så store budsjettreguleringer. Hvilke muligheter har man for innstramming av utgifter framover? Hun spurte også om man vet årsaken til at sykefraværet er uvanlig høyt.

Rådmann Birgit Reich svarte at hun ikke tror det er spesielle årsaker til økt sykefravær. Det går opp og ned i perioder.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

Sak nr 035/18 - Budsjettregulering juni 2018

Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Dette er uvanlig store reguleringer så tidlig på året, men så langt er det ikke lagt opp til ekstra innsparinger i forhold til budsjettet.
 

Rådmannens innstilling:
1.Det gjøres budsjettreguleringer som oppsummert i TABELLENE 1-3 i saksframlegget.
2.Tabell 2 viser nytt låneopptak på kr. 870 000.
Rådmannen gis fullmakt til å ta opp lånet ihht økonomireglementet.
Avdragstid 25 år.


Magnar Dalsegg (H) sa at han ikke føler seg klar for eller komfortabel med å gjøre dette vedtaket. Han betegnet det som en alvorlig sak, og etterlyste bedre oversikt. Han spurte om det er mulig å utsette saken for å få mer informasjon. Uansett er dreier det seg hovedsaklig om tiltak som bare må gjennomføres.

I følge rådmannen er det ikke mulig å få tatt opp denne saken på nytt før tidligst i september. Rådmannen understreket at det er viktig å ta med seg denne erfaringen med tanke på budsjettet for 2019.

Tove Flåtten (Krf) påpekte at budsjettet kan reguleres på nytt til høsten, selv om det gjøres et vedtak nå.

Etter et kort gruppemøte sa Kirsti Barbo Landsem (Sp) at Senterpartiet går inn for å utsette saken, og sende den tilbake til Formannskapet. Saken må deretter behandles av kommunestyret så fort som mulig.

Line Flåtten (Ap) støttet forslaget om utsettelse, forutsatt at ikke ingen prosjekter stopper opp i mellomtida.


Forslaget om utsettelse ble vedtatt med 16 mot 1 stemme.



Sak nr 036/18 - Rammer for handlingsprogram, årsbudsjett og økonomiplan 2019-2022

Saken ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Økonomisjefen understreket at det er viktig at enhetslederne får konkrete rammer til de skal begynne å arbeide med budsjettene sine til høsten. Rammene må også være realistiske.
 

Rådmannens innstilling:

1.Kommunestyret vedtar tidsplanen og opplegget for budsjettprosessen slik den er beskrevet i saken.

2.De budsjettansvarlige/enhetslederne lager budsjett/økonomiplan for 2019-2022 basert på rammer i gjeldende økonomiplan og vedtak i denne saken.
Eventuelle endringer vedtatt i budsjettreguleringer gjort i 2018 og andre kjente endringer som må hensyntas innarbeides i balansert budsjett fra enhetslederne.
Enhetslederne beskriver konsekvenser av eventuelle tiltak for å komme innenfor rammen.
I tillegg skal det lages
•lister over ønskede investerings- og driftstiltak, samt
•et forslag til hvilke endringer som skal gjøres dersom eget budsjett (netto) må reduseres med 1,5 %.

3. Kommunestyret støtter vurderingene som er gjort av rådmann under «BALANSERING AV BUDSJETTFORSLAGET» i saksframstillingen. Det vil også si å gi rådmannen fullmakt til å endre rammene som fordeles ut på enhetene i starten av budsjettprosessen.
Formannskapet orienteres om dette så snart rådmannen har konkludert på justerte rammer – trolig medio september.

4. Rammer for investeringer settes foreløpig som i vedtatt økonomiplan.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


Sak nr 037/18 - Felles saksfremlegg for behandling av avtale mellom St. Olavs Hospital og Orkdal kommune om drifta av legevakt og kommunale akuttdøgnsenger.

Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

Sak 37, 38 og 39 henger sammen.
 

Rådmannens innstilling:
Rindal kommune slutter seg til den fremforhandlede avtalen mellom St. Olavs Hospital om drift av legevakt og kommunale akutte døgnsenger.


Kirsti Barbo Landsem (Sp) fortalte at dette har vært en lang prosess, men nå har man kommet fram til en god avtale. Det er viktige saker som nå kommer på plass. Denne avtalen vil blant annet styrke akuttmottaket ved Orkdal sykehus, og dermed er det større mulighet for at akuttmottaket vil bestå i framtida.

Line Flåtten (Ap) spurte om hvilke pasienter som benytter KAD-sengene. Rådmann Birgit Reisch svarte at det enkelt sagt er de som er for friske til å ligge på sykehus og for syke til å være hjemme.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

Sak nr 038/18 - Felles saksfremlegg for behandling av vertskommuneavtale om legevaktsamarbeid og kommunale akutte døgnsenger(KAD) mellom Orkdal kommune og kommuner i Orkdalsregionen

Rådmannens innstilling:
a) Rindal kommune slutter seg til den fremlagte avtalen mellom Orkdal kommune (vertskommune) og kommuner i Orkdalsregionen om drift av legevakt og kommunale akutte døgnsenger (vedlegg ), og
b) Rindal kommune slutter seg til at regionrådet utreder ny kostnadsfordeling før sommeren 2019 sånn at denne kan behandles politisk før 1.1 2020.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.



Sak nr 039/18 - Felles saksfremlegg for behandling av avtale om interkommunalt samarbeid og kontorkommuneavtale mellom Skaun kommune og kommuner i Orkdalsregionen

Rådmannens innstilling:
a) Rindal kommune slutter seg til den fremlagte avtalen om interkommunalt samarbeid og kontorkommuneavtale mellom Skaun kommune og kommuner i Orkdalsregionen.
b) Rindal kommune slutter seg til at regionrådet utreder ny kostnadsfordeling før sommeren 2019 slik at denne kan behandles politisk før 1.1 2020.

Bakgrunn:
Det er et ønske fra kommunene i Orkdalsregionen om å samordne ressurser i sekretariatet i Orkdalsregionen og i helsesamarbeidet på utviklingssiden.
- Virksomhetsoverdragelse av legevakt og KAD til St. Olavs hospital og samordning av mottaksfunksjon tilknytta Orkdal sjukehus gjør at utviklingsarbeidet kan organiseres på andre måter.
- Det forventes synergier av å samlokalisere sekretariatet i Orkdalsregionen med en hel stillingsressurs på helseutvikling.
- Skaun kommune er ønsket som kontorkommune



 Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


Sak nr 040/18 - Referatsaker og orienteringer

Skolefaglig ansvarlig Gunnhild Strupstad orienterte om tilstandsrapport for grunnskolen i Rindal 2017.

Elevtallet har vært synkende i mange år, men det ser ut til å stabilisere seg nå. Etter at de to skolene ble slått sammen har det vært to lærere i hver klasse i de aller fleste timene. Denne ordningen har fungert godt.

Fylkesmannen har nylig gjennomført et stort tilsyn ved skolen. Tilsynet viste ingen avvik.

Elever i Rindal scorer godt på nasjonale prøver, og har generelt gode resultater på standpunktkarakterer og eksamen.

Elevundersøkelsen fra 10. trinn viser svært gode resultater på flere områder, sammenlignet med gjennomsnittet i fylket og i hele landet.


Referatsaker og orienteringer tas til etterretning.

 

041/18 - Sammen skaper vi fremtiden - Den gode oppveksteier 2040 - region Nordmøre

Saken ble lagt fram av Gunnhild Strupstad.
 

Rådmannens innstilling:
Rindal kommune vedtar å ikke delta videre i hovedprosjektet «Sammen skaper vi fremtiden – region Nordmøre 2040» i regi av Nettverk Nordmøre.
Rindal kommune avslutter deltakelse i hovedprosjektet fra 1.1.2019.
Rindal kommune betaler en egenandel tilsvarende 70% jevn fordeling og 30% etter elevtall per 1.10 for perioden 1.1. – 31.12.2018.

Vurdering:
Hovedprosjektet «Sammen skaper vi fremtiden» varer ut 2020. Det legges opp til at det i løpet av hovedprosjektets siste år vil utredes hvilken form man ønsker for det videre samarbeidet.

Rindal har deltatt med de ressursene vi har hatt mulighet til det siste året. Med få personer å fordele på, har aktiviteten og deltakelsen vår vært begrenset i perioder. Plana har vært å fortsatt være deltaker i nettverket, også gjennom hovedprosjektet.

Men vi ser at vi ikke har kapasitet til å fortsette samarbeid og nettverk i begge fylkesretninger. Tidspunkt for fylkesbytte har gjort at vi har vurdert saken på nytt. Vi er en liten oppvesktsektor med begrenset kapasitet og ressurser for å kunne være en aktiv aktør på de områdene som krever aktivitet fra 2019. Saken er gjennomgått og vurdert sammen med rektor og barnehagestyrerne. Rådmannens innstilling vil bety at vi vil forlate et godt fungerenede nettverk på Nordmøre, for å rette oss mot et nytt regionsamarbeid i Trøndelag fra 2019. Fylkesmannen i Trøndelag er opptatt av at regionale nettverk skal fungere godt, og kompetansemidler til sektoren skal fra 2019 kanaliseres via regionale nettverk. Det finnes et etablert nettverk i Ordalsregionen (Orkdal/ØY) som kan være et fremtidig alternativ for oss.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

Salg av aksjer i Trollheimslab

Ordfører og rådmann fikk fullmakt til å selge kommunens aksjer i Trollheimslab.