Mali Hildrun Settem på talerstolen 240518

Grønt lys for Kult-kafé

Kommunestyret i Surnadal vedtok med 15 mot 12 stemmer at Thon Hotell Surnadal får etablere lobbybar med skjenkeløyve på kulturhuset.

Thon Hotell Surnadal får innvilget søknaden om å kunne servere alkoholholdig drikke klasse 1 og 2, øl og vin, i et område kalt «Kult-kafé» ved resepsjonsområdet.

Saken har tidligere vært tema som en del av behandling av samarbeidsavtalen mellom Surnadal kommune og hotellet. Den har vært svært omdiskutert i media, blant annet gjennom flere leserinnlegg. Kritikken har både omhandlet hvordan administrasjonen har behandlet saken som unntatt offentlighet, men har også handlet om prinsipielle etiske retningslinjer for alkoholservering i et bygg som også i stor grad brukes av barn og unge, blant annet med kulturskole.

Kommunestyret har i to møter i februar og april gitt positivt svar til etablering av lobbybar med forutsetning om at det blir gitt skjenkeløyve for øl og vin, noe som rådmannen la til grunn for sin tilråding. Kommunestyret vedtok enstemmig at det ikke blir gitt løyve til å benytte Vingespennet som skjenkeareal, da dette anses som en del av inngangs- og transportområde til Kulturhuset.

 

Hensyn til de sårbare

Saken splittet kommunestyret og ble gjenstand for bred debatt - aller mest i etisk form.

Bernt Venås (Sp) mener kommunestyrerepresentantene skal ha folket, og særlig de svake, i bakhodet når det stemmes over vedtaket.

- Jeg ber om at representantene i kommunestyret først og fremst tar hensyn til de som ikke har en stemme, og de svakeste iblant oss. Barn har ikke en stemme inn i den offentlige debatten, som vi er satt til å tale saken for.

Venås legger til at han observerer en kultur i Surnadal hvor det er fullt ut akseptert at ungdommene skal begynne å drikke ved konfirmasjonsalder.

- Vi aksepterer det stilltiende, for vi gjør ingen alvorlige grep. Nå er vi i ferd med å ta enda et grep i motsatt retning hvis det tillates alkohol på kulturhuset.

Ordfører Helge Røv mener aksepten for at ungdommene skal drikke seg full fra konfirmasjonsalder slett ikke er å finne overalt i bygda, som Venås påstår. Rakel Polden (Ap) forteller at hun blir forbannet av Venås’ påstander om at det å stemme ja skulle være ensbetydende med å ikke skulle bry seg om de mest sårbare i samfunnet.

 

Hopper bukk over handlingsplan

Mali Hildrun Settem (KrF) sier hun ikke kan forstå at allmennheten ønsker alkohol på kulturhuset, basert på de overveldende positive tilbakemeldingene hun har fått i etterkant av sine leserinnlegg. Hun trekker frem kommunens rusmiddelpolitiske handlingsplan, hvor alkoholpolitiske hensyn skal være overordnet:

- Det er rene ord for pengene. Å innvilge skjenkeløyve for hotellet for kommunens egen offentlige møteplass blir helt absurd.

Hun peker på at det skal være alkoholfri sone ved arrangement der barn ferdes alene. Det kan gis skjenkeløyve i kommunale bygg, med unntak av skolebygg. Foajeen er helt klart en del av kulturskolen sitt område, sier Settem som mener rådmannen hopper bukk over sentrale punkt i handlingsplana:

- Rådmannen tilrår skjenkeløyve på tross av dette og mener slike planer ikke er bindende.

Rådmann Knut Haugen svarer at det kan gis dispensasjon og avvik fra langsiktige planer som er vedtatt.

 

Lovlighetskontroll

Settem utfordret også rådmannen på lovligheten ved å unnta sakene fra offentligheten. Hun stilte spørsmål ved om rådmannen hadde hjemmel i Offentlighetsloven eller Kommuneloven, som sier at det er svært høy terskel hvor kun tungtveiende, offentlige interesser kan gi grunn for å lukke møter. Det å skulle skjule kommunens forhandlingsvilkår i en fremtidig avtale vil ikke være tungtveiende nok, mener Settem, som sier at hun ikke har turt å be om lovlighetskontroll.

- Hvis kommunestyret vil vurdere lovlighetskontroll er det mulighet for det, sier ordføreren.

Ordfører Røv understreker dessuten at gjelden som hotellet skylder kommunen er ikke en del av avtalen og er uavhengig av resultatet av saken. Også rådmannen presiserer at det var naturlig å starte med blanke ark og ingen restgjeld. Alternativet er å fortsette å nedbetale i løpet av 16 måneder, slik som avtalen står i dag.

Det mener Bernt Venås (Sp) er en viktig avklaring:

- Pengene våre skal vi ha uansett. Hadde det vært slik at man kjøpe seg en skjenkebevilling hadde det vært nærmere korrupsjon, så det var det bra rådmannen oppklarte.

 

Delte meninger

Nils Petter Tonning (Frp) forteller at han har kommet frem til å stemme nei på bakgrunn av at man skal ta særskilt hensyn til barn og ungdom som ferdes på kulturhuset. Han legger riktignok til at han har følt at hotellet har presset kommunen ved å si at avtalen faller sammen om det ikke blir skjenkeløyve.

Sondre Ormset (Sp) mener lobbybar i foajeen kunne vært noe positivt, men får en dårlig følelse av det hele når hotell og kommune «står og skåler i sjampanje før den er lov å serveres». Han mener saken har vært offer for «dårlig håndverk» både fra hotellet og kommunens side, noe som har gitt en uønsket konsekvens:

- Dette er blåst så latterlig ut av proporsjoner.

Ormset stemmer likevel ja.

Rita Helen Aarnes (Ap) stemmer ja fordi hun mener kommunen må gi og ta for å opprettholde et godt tilbud. Hun ser for seg at skjenking i foajeen er tenkt å være et begrenset tilbud som et ledd i å bevare en sunn drift på hotellet og ser ikke for seg at det blir i stor utstrekning.  

- Med en positiv oppslutning i dag har vi mulighet til å prøve oss i to år, og mulighet til å sette ned foten de neste fire, slår Aarnes fast.

 

Kommunestyret vedtok rådmannens tilråding med 15 mot 12 stemmer:

Surnadal kommune gjev Thon Hotel Surnadal skjenkeløyve til alkoholhaldig drikk i klasse 1 og 2 i området definert som Kult-kafe plassert ved resepsjonsområdet på       Kulturhuset. Kult-kafeen skal kunne «fjernast» lettvint dersom det er behov for å nytte heile arealet i foajeen på Kulturhuset i samband kulturarrangement eller liknande.