Martin Trønsdal

Åpner gardsbakeri

Martin Trønsdal har startet Gardsbakeriet Hæmstelt, og fredag har han første offisielle åpningsdag. Utsalg og produksjon foregår hjemme på gården Nestu Røen i Rindal.

Bildet over: Martin Trønsdal.

Trønsdal er utdannet kokk fra Meldal videregående skole, og har hatt lærlingtiden sin ved Luftkrigsskolen i Trondheim. Han har brukt det siste året på å planlegge gardsbakeriet, i tillegg til full jobb ved Luftkrigsskolen. Før jul flyttet han hjem til Rindal og skal etter hvert ta over gården, hvor gardsbakeriet blir en fin tilleggsnæring til gårdsdrifta. For å hente litt ekstra inspirasjon til bakeriet har Martin vært på besøk hos Erketunet Gardsbakeri i Jølster. 
- Erketunet driver nesten på samme måte som jeg har tenkt. Derfor var det greit å besøke de for å hente både tips og inspirasjon. 

I kjelleren på låna er det nå innredet bakerom, mye takket være støtte fra Rindal kommune som har vært svært positive til prosjektet, sier Trønsdal. Her står det blant annet en steinovn fra Italia som veier ca. 1 tonn, og som kan steke femti brød i gangen. 
- Ovnen kom i tre deler, og heldigvis fikk jeg god hjelp til å få den inn og montert, sier Trønsdal. 

Mikseren i gardsbakeriet har en litt annen historie. Den har vært i bruk ved Børset bakeri på 70-tallet, men har de siste årene vært i Olav Børsets eie. Mikseren har vært oppbevart på låven til Olav, som ga bort mikseren til Martin når han fikk høre at han vurderte å starte opp bakeri. Martin forteller at det fremdeles produseres slike miksere i Tsjekkia, og at de har handlet nye boller derifra. Den største bollen rommer 60 liter. Nå er mikseren oppusset og så god som ny.

Gode tilbakemeldinger på prøvebakst

Martin opprettet et testpanel før jul, litt for å gjøre seg kjent med ovnen, samt teste markedet. Han hadde to runder med baking, og tilbakemeldingene har vært utelukkende gode begge gangene. Etterspørselen ble så stor at Trønsdal måtte sette en stopp på to brød per person. Når Sagene Puck Klubb arrangerte ishockeyturnering i Rindal var Martin leverandør av hamburgerbrød, og også her var det lovord å høste. 

Brødene er langtidshevet, og helt uten tilsetningsstoffer. Her er det "ekte vare", sier Trønsdal, som bruker økologisk stenmalt mel fra Holli Mølle. I tillegg til grovbrød, blir det også produsert diverse søtbakst, som skolebrød og kanelknuter. 

Åpner fredag

Fredag 2. februar er det altså klart for første offisielle åpningsdag, og for å ha en plass å selge varene fra har Martin og familien fått fraktet en liten stue fra Vindøldalen og hjem til gården i Rindal. Den er nå plassert nedenom fjøset, og er innredet og klar til innrykk på fredag. I første omgang blir utsalget åpent hver fredag, og her er det først til mølla-prinsippet som gjelder. 

- Nå i starten er det vanskelig å vite hvor mye jeg skal produsere, så det lønner seg å være tidlig ute, sier Trønsdal.

Trollheimsporten kommer tilbake med åpningstider.

Her kan du følge Gardsbakeriet Hæmstelt på Facebook.

Ovn.jpg
I steinovnen fra Italia kan Martin steke 50 brød samtidig.

Mikser.jpg
Mikseren fra Børset Bakeri har fått godt stell etter å ha stått ubrukt i flere år.

Utsalgsbod.jpg
I denne sjarmerende lille stua blir det mulighet til å kjøpe både brød og søtbakst.