Tirsdag
Tirsdag Skyet
15°
Skyet
Svak vind
Onsdag
Onsdag Skyet
18°
Skyet
Flau vind
1989 7 bilder B0002

1989 et svært spennende år

Øvre Sæter og laksen 51

Sesongen 1989 var et svært spennende år for laksefisket i elvene. Spørsmålet var: Hva ville alle de nye restriksjonene få å si for laksefisket? Ville det føre til bedre elvefiske? For Surnas vedkommende slo det til for fullt, skriver Edgar Landsem i sine vurderinger av fiskesesongen 1989 når Trollheimsporten fortsetter serien Øvre Sæter og laksen. Dette er nest siste glimt fra utklippsbøkene til Edgar i år.

Edgar Landsem fortsetter sine vurderinger av sesongen 1989 slik:
Det har knapt vært et bedre laksefiske på årtider. Det eneste måtte være de første åra på 70-tallet og enkelte år på 50- og 60-tallet. Surnas oppfiskede kvantum ble i år mellom 13 og 14 tonn. Dette er det høyeste oppfiskede kvantum som er registrert for Surna gjennom alle tider.

Likevel må en her ta i betraktning at vi i dag har en mye bedre registrering. Men det som er helt sikkert, er at fangstkvantumet har fordoblet seg fra 1988 til 1989. Ellers kan en si at vi hadde svært jamt fiske over hele elva. Stort sett hadde vi mye vatn, tildels flom, noe som førte til at laksen gikk langt oppover elva. Det ble aldri noen opphopning av laks ved kraftstasjonen og områda nedover, slik vi kan ha enkelte år (sesongen 1988).

1400 kilo
I områda ved Øvre Sæter Camping (Advokaten, Sæter og Østre Moen) hadde vi et svært godt fiske. Det ble for hele sesongen fanget ca 270 laks og svel og med ørreten ble det tilsammen ca 1400 kilo. På Sæterelva og Østre Moen ble det av dette fanget 146 laks og svel på tilsammen 650 kilo. Dette er det beste resultatet siden først på 70-tallet, skriver Edgar Landsem.

Neste og siste gang for i år skal vi sjå litt nøyere på detaljene fra fra fiskesesongen 1989 ved Øvre Sæter, og litt på utsiktene for sesongen 1990. Her ser du i tillegg fleire bilder fra laksefisket i 1989 - tatt av Edgar Landsem.

Har du kommentarer eller innspill til dette fiskestoffet fra Øvre Sæter - og Surna - bruk redaktor@trollheimsporten.no.

Trollheimsporten har gjennom heile fiskesesongen kommet med ulike drypp fra utklippsbøkene til Edgar Landsem. Her er det nemlig svært mye interessant laksestoff opp gjennom åra fra 1972 - 40 års historie neste år. Er du ekstra interessert finner du alt dette stoffet under Willys arkivdykk og Edgar Landsem 1 og Edgar Landsem 2 - der du finner dette stoffet - under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida - bare klikk deg fram!

Trollheimsporten hadde denne reportasjen om synspunktene til Edgar i fjor - noe oppsiktsvekkende - Laksefiske en krevende øvelse! Før årets sesong sa Edgar Landsem dette!

Det nærmer seg slutten for serien i år. Dette er nest siste glimt fra utklippsbøkene til Edgar Landsem i denne omgang. Trollheimsporten kommer tilbake neste fiskesesong, da med stoff fra 1990. I mellomtida kan du kose deg med å klikke deg inn på linkene over.

Surnadal Elveeigarlag og Rindal Elvalag er med i Trollheimsporten - bli med - alle!