Utafor_700x467

Byggeskikkjuryen på Rindalsbesøk

Som Trollheimsporten før har omtalt er Rindal skimuseum nominert til Statens byggeskikkpris 2015. Av hele 76 innmeldte bygg ble 6 nominert til prisen, og ett av av disse er Rindal skimuseum. I dag var juryen på Rindalsbesøk.

Juryen er i disse dager på en nesten landsomfattende reise og besøker alle nominerte bygg. De starta opp søndag i Bodø, der Stormen kulturbygg er nominert. I går fikk de en minnerik tur på snøskuter i skikkelig snøvær opp til Rabothytta i Okstindan i Hemnes kommune, 1200 meter over havet. Og i dag stod besøk i Rindal og Bergen på programmet mens reisa ender opp i Oslo. I Bergen er Bergen høgskole nominert og i Oslo et næringsbygg og et boligområde.

Ei lett snøskur ble det her i Rindal også, uten at det hemma besøket på noen måte, det var jo tross alt et skimuseum de skulle se.


Ola T orienterer_700x467.jpg

Juryen ble først samla i kafeen, der de ble ønska velkommen av ordfører Ola T. Heggem, og der avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli gjennomgikk historia til skimuseet. 

Ute_700x474.jpg

Juryen ute_700x467.jpg

Etterpå var det tid for en uterunde, der arkitekt for bygget, Inger Anne Landsem, fortalte om oppgaven hun fikk seg forelagt: et gammelt tømmerfjøs skulle bli til skimuseum. - En stor utfordring, men samtidig en artig, spennende og ikke minst lærerik oppgave, selv om det tok lang tid, sa hun, og tilføyde at hun var utrolig både stolt og glad for at skimuseet ble nominert.

IMG_3236_700x467_cropped_629x447.jpg

Juryen fikk høre om hvordan det gamle tømmerfjøset ble restaurert og påbygd og ved selvsyn se hvor fint det gamle og det nye i dag spiller sammen både ute og unne. Jurymedlemmene var selvsagt forsiktige med å uttale seg i dag, men ord som originalt og veldig spesielt lot seg i alle fall høre under lunsjen etter at bygget var gjennomgått. Og en vaskelig oppgave har de foran seg når seks så ulike bygg skal settes opp mot hverandre. 

 

Etter denne runden samles juryen i Oslo noen dager i mai der de tar en grundig gjennomgang av alle prosjekter og ender opp med et vedtaksmøte. Vinneren av prisen annonseres 16. juni og prisen deles ut på et arrangement i Litteraturhuset samme dag, der kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanne vil være til stede og dele ut prisen. Det kåres én vinner og to av de andre nominerte får hedrende omtale.

Juryen har en bredt sammensatt kompetanse av arkitekter, én landskapsarkitekt og én ingeniør. Anne Enger er juryens leder.

 

Ola T.Heggem og Anne Enger_700x523.jpg
Disse to hadde visst møttes før.

 

Byggeskikkprisens statutter:

Statens byggeskikkpris er en hederspris for bygninger, med tilhørende anlegg, som gjennom utførelse, materialbruk, og samspill med sted og miljø bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Kandidater til prisen skal ha god arkitektonisk utforming og skal oppfylle sentrale kvaliteter innenfor miljø og universell utforming.

Prisen deles ut av kommunal- og moderniseringsdepartementet. Husbanken er sekretariat for juryen.

 

Så er det bare å vente og se, men som juryformann Anne Enger sa: "Dette er en høythengende pris, så her er det en stor anerkjennelse bare å bli nominert."

 

Se alle nominerte bygg her på Husbankens nettsider

Følg også Statens byggeskikkpris på Facebook