Buskskvett3

Hans Martin Høiby har sendt oss svar på hvem reiret tilhører

Buskskvett og heipiplerke

Du finner buskskvetten ofte i toppen av et tre, i åpent terreng med busker eller spredte trær. Dette paret vi traff etter den gamle setervegen mot Grytbakksetra og Finnråa var hissige og forsvarte tydeligvis sitt område. Vi fant også et reir med seks egg - trolig heipiplerke, eller kanskje buskskvett - overraskende seint på året! Sjå bildene av buskskvetten, terrenget og reiret.

Buskskvetten er utbredt i heile landet, fra kysten og opp i fjellbjørkeskogen. Den er en kraftig bygd fugl med kort hale. Det beste kjennetegnet er det mørke kinnet og den kraftige kvite stripa over øyet. Hannen har et sterkt oransjefarget bryst, hos hoa er denne fargen noe svakere.

Buskskvetten trives i forholdsvis åpent terreng, med busker eller spredte tre. Den sitter ofte i toppen av ei busk, en gjerdestolpe eller lignende med vippende hale. Fra en slik utkikkspost gjør den raske utfall mot flygende innsekter.

Bildene våre viser buskskvetten i toppen av ei rogn og ei tørr busk. Den har reir på bakken, godt skjult i vegetasjonen. 5-7 blågrønne egg legges i mai-juni.

Heipiplerka legger også egg på bakken og liker seg i samme terreng som buskskvetten. Den legger 4-5 egg, gråaktig med mørke flekker i mai-juni.

Reiret vi fant var godt skjult på bakken og hadde seks egg - sjå bilde nedenfor. Vi er litt usikre på hva det er - heipiplerke eller buskskvett. Det vi er sikre på er at dette er uvanlig seint med egg nå i midten av juli for begge arter. Trolig er det andre runde, etter den dårlige våren og tidligsommeren i mai og juni, da det nesten ikke var innsekter og mat å finne.

Kanskje leserne av Trollheimsporten kan hjelpe oss med å artsbestemme reiret på bakgrunn av bildene nedenfor. Klikk på dem og sjå dem større og i serie. Send kommentarer til redaktor@trollheimsporten.no. Nedenfor ser du også bilder fra Finnråa og terrenger reiret og buskskvetten var å treffe.

 Bildene viser nok et heipiplerke-reir, siden egg av buskskvett er ensfargetblågrønne. På bilde nr 3 sitter det jo også ei heipiplerke. 
 - Hans Martin Høiby

 

Buskskvett1
Buskskvett2
Buskskvett3
Buskskvett4
heipip reir1_1024x709
heipip2_1024x681
terreng_1024x657
Finnråa_1024x569