Britt Ingeborg Foseide Henriksen fikk doktorgrad

Tirsdag forsvarte Britt Ingeborg Foseide Henriksen sin avhandling om velferdvurdering av mink ved Universitetet i Aarhus, Danmark, avdeling Husdyrvidenskab, Foulum. Britt Ingeborg Foseide Henriksen er opprinnelig rindaling, nå bosatt i Danmark.

Britt Ingeborg med avhandlingA IMGP0838.JPG
Britt Ingeborg Foseide Henriksen med avhandlinga
 

Tittelen på avhandlinga er:
"Assessment of animal welfare in mink farms - based on the WelFur-Mink-Protocol"

Britt Ingeborg har utdanninga si fra Norges Landbrukshøgskole og har vært ansatt hos NORSØK/Bioforsk Økologisk på Tingvoll i 14 år. Der har ho arbeidet mest med dyrevelferd hos drøvtyggere.

- Det har vært et spennende og utfordrende fagområde å komme inn i, og jeg har lært riktig mye i løpet av disse tre årene, sier den nybakte "doktoren".


Trollheimsporten gratulerer!
 

IMGP0804.JPG

Britt Ingeborg med opponentene IMGP0824.JPG
Britt Ingeborg med opponentene, som er presentert nedafor.

2015-06-30 12.56.24.jpg

IMGP0818.JPG
Britt Ingeborg med sine to veiledere, Steen Henrik Møller (t.v.) og Jan Tind Sørensen. De fikk hver sin turkopp, laga i Todalen.


Fra forhåndsomtale på Aarhus Universitet sine nettsider phd.au.dk:
 

MINKENS VELFÆRD BØR VURDERES KORREKT PÅ DEN SIMPLEST MULIGE MÅDE, OG RESULTATERNE SKAL KUNNE BRUGES AF AVLERNE TIL AT FORBEDRE DYRENES VELFÆRD

Med udgangspunkt i velfærdsvurderingssystemet WelFur-Mink har Britt I. F. Henriksen forsket i vurderingen af minks velfærd og brugen af staldskoler i anvendelsen af resultaterne på farmene. Minkproduktion er strengt synkroniseret med tre hovedfaser, som sammenlignet med andre produktionssystemer både giver nogle særlige udfordringer og fordele i vurderingen af dyrenes velfærd og i velfærdsplanlægningen på farmene.

Da velfærden vurderes i hver af de tre faser har Britt I. F. Henriksen undersøgt hvordan hver fase bidrager til den overordnede vurdering og om man på grundlag af denne viden kan forenkle procedurerne, og hvordan ændringer indenfor dieperioden kan påvirke klassificeringen af en farm. Hun har også studeret hvordan avlerne opfatter staldskoler, når de bruges som et redskab til at forbedre farmpraksis til fordel for dyrenes velfærd. De nye forskningsresultater bidrager med viden om hvordan man kan vurdere dyrevelfærd i et synkroniseret produktionssystem, og hvordan staldskoler kan være nyttige til at forbedre dyrenes velfærd i denne type systemer.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Husdyrvidenskab, Science and Technology, Aarhus universitet.


Link til artikkelen på phd.au.dk


Trollheimsporten tar ikke sjansen på å oversette fra dansk til norsk, da kan det fort bli feil betydning.

 

Foto: Ole Trygve Foseide