Bredt tilbud i Kulturskolen

Kulturskolen på Indre Nordmøre starter et nytt skoleår med en solid lærerstab som favner alle fagområder. Kulturskolen har over 500 elever, men de har plass til enda flere. Det er bare å søke! Voksne kan også bli elever i Kulturskolen når det er ledige plasser.

kulturskolen ill 2 2016.jpg
De ansatte i Kulturskolen har oversikt over Skei fra kontoret i andre etasje i Kulturhuset. F.v. Alex (Lubomir Alexandrov), Liv Berit Brusethaug (kontor), Stine Valde, Rune Dalager, Linda Torvik, Sander van der Loo og rektor Torbjørn Larsen.


Mye øving i de tusen hjem

Mandag formiddag var lærerne i Kulturskolen på Indre Nordmøre samlet på kontoret i Kulturhuset. Det vil si, ca halvparten av dem. På grunn av forskjellige arbeidssteder er det vanskelig å samle alle på ett brett. Flere av lærerne arbeider både i vårt distrikt og i Sunndal. 

- Vi har en bra stab nå. Vi er fulltallige på alle fagområder, sier rektor Torbjørn Larsen fornøyd. - Vi er motiverte for et nytt skoleår. Elevene er også veldig motiverte, så vi tror det blir mye god øving i de tusen hjem framover.

- Det er viktig at man øver godt hjemme. Det blir jo mer moro jo mer man øver, sier Linda Torvik.

Kulturskolen har et mål om at alle skal opp på scenen og framføre noe minst en gang i året. Kunstelevene viser fram noen av arbeidene sine på utstilling. Det er viktig at elevene har et øvingsmål. Og de aller fleste har gode opplevelser med å opptre for publikum.

- Vi har sjelden opplevd at noen har spilt konsert og ikke vil spille igjen, sier Rune Dalager.
 

Fortsatt mange ledige plasser - også for voksne

Det er nå 12 lærere ansatt i Kulturskolen på Indre Nordmøre. Skolen har over 500 elever, godt fordelt på alle fagområdene som skolen tilbyr. Men det er ledig plasser i mange av fagene, så skolen ønsker flere påmeldinger. Det er bare å sende inn en søknad i ett av fagene der det er annonsert ledig plasser. 

De tar også imot søknader fra voksne. Voksne får plass der det er ledig kapasitet, så det er for eksempel mulig å lære å spille et instrument sammen med barnet sitt. Lærerne drar fram fiolin som et godt eksempel der dette kan være aktuelt.

- Men for voksne er vi mer lempelig med kravene om å stille opp på konsert, smiler Torbjørn Larsen.


Det blir ikke band uten bassgitar!

Kulturskolen har en stabil stab, med flere lærere som har jobbet her lenge. Det er viktig at skolen har faste lærerkrefter over flere år, synes rektor Torbjørn Larsen. Men noe fornying må det være, og det har kommet inn litt nytt blod i år også.

Torgeir Andresen er trompetlærer i Surnadal. Han har ledig kapasitet, og kan også ta timer i Rindal.

Elisabeth Gjørsvik underviser i sang og piano i Rindal/Surnadal og Halsa. Det er ledig kapasitet på sang og piano i Rindal.

Det er også ledig plasser på visuelle kunstfag i Rindal, og på fiolin i både Rindal og Surnadal. Det er dessuten ledige plasser på gitar/trommer og bassgitar begge steder. Det er få elever på bass nå. Men det blir jo ikke noe band uten bass!


Gjerne flere gutter på dans

Stine Valde underviser i dans i Rindal hver onsdag. Der er det ledig plasser. Det er tilsammen 35 elever på dans i Rindal. Det er mest jenter, men også et par gutter er med. Valde vil gjerne har med flere gutter. 

I Surnadal har hun mange dansegrupper. I tillegg til basis dans, der elevene har to øvinger pr uke, er det også grupper i jazz, hiphop og tåspiss. Så de danserne som ønsker det kan faktisk delta på fem øvinger pr uke Dette er nok et ganske unikt tilbud.

På drama i Surnadal er det ledig plasser på flere av gruppene. I Rindal er det ikke et dramatilbud nå, for søknaden har vært for liten.


Håper på bedre rekruttering til korps

Sander van der Loo er ny dirigent i Surnadal skolekorps, og håper på bra rekruttering der. Mo skolekorps har allerede hatt ganske bra rekruttering, men de har plass til flere, også fra Rindal. Alle korpsene våre har god plass til flere musikere.

Kulturskolen anbefaler individuell opplæring i tillegg, når man begynner spille i korps.

Sander van der Loo planlegger ei korpshelg i Surnadal 14. - 15. januar. Fire forskjellige korps skal samles. Da blir det gruppeøvinger og konsert mm.


Mange konserter

Torbjørn Larsen forteller at det som vanlig blir noen konserter og arrangementer i Kulturskolens regi utover høsten. Det blir både cafekonserter og samarbeidskonserter.

Når Kulturskolen får forespørsel om underholdningsoppdrag så stiller de som oftest opp. For eksempel hadde de en stor konsert på pensjonistlaget sitt årsmøte. Der var ca 30 deltakere fra Kulturskolen med. Den konserten varte i ca en halv time, så det er et av de større oppdragene de har tatt på seg.

- Vi er med der vi blir spurt, sier lærerne.

Kulturskolen har også en aktiv rolle i UKM.


Fantasy-uke og låtskriverkurs

I mars er det planlagt en prosjektuke, inspirert av fantasy-genren, blant annet av Pokemon-jakt.

Inga Dalsegg er Kulturskolens fantasy-spesialist. Hun har gjort kollegaene oppmerksomme på at fantasy er så mye mer enn man skulle tro, og at ungdommen som oftest vet mye mer om dette enn de voksne.

- Kanskje vi vokse får utvidet horisonten litt også, smiler Larsen.

Det planlegges også et låtskriverkurs. Dette kurset skal gjennomføres i skolen, som kultursekkverksted, i løpet av det kommende skoleåret.
 

Det er sjelden at alle kulturskolelærerne er samlet, men her er 10 av 12 fra en anledning tidligere i år:

KIN-lærerne 2016 foto kulturskolen.jpg
F.v. Rune Dalager, Elisabeth Gjørsvik, Stine Valde, Inga Dalsegg, Sander van der Loo, Alex (Lubomir Alexandrov), Anne Stine Sæther, Linda Torvik, Torgeir Andresen og Torbjørn Larsen. Gerd Ingrid Kvendset og Synnøve Hammervold er ikke med på bildet. (Foto: Kulturskolen)


Lærerne:

Sander van der Loo - Dirigent, klarinett, treblås. Spiller også munnspill mm.
Torgeir Andresen - Trompet, messingblås
Torbjørn Larsen - Trompet, messingblås
Alex (Lubomir Alexandrov) - Band
Rune Dalager- Band
Synnøve Hammervold - Fiolin
Linda Torvik - Piano, tangenter
Elisabeth Gjørsvik - Sang og piano
Stine Valde - Dans
Anne Stine Sæther - Dans
Gerd Ingrid Kvendset - Drama
Inga Dalsegg - Visuelle kunstfag