Jon Arne Mogstad og Hege Faber ingr2

Bokslipp for Mogstad-biografi

Torsdag ble Hege Fabers I dialog med maleriet lansert, den første helhetlige kunstnerbiografien om Jon Arne Mogstad og hans over 30 år som profesjonell kunstner.

- Mogstad har en bevisst lekende og eksperimentell holdning til maleri kombinert med sans for rytme og komposisjon, samt et utvilsomt talent for å jobbe i de helt store format, sier Faber.

Faber beskriver seg selv som kunsthistoriker, -teoretiker og -filosof. Hun er førstebibliotekar i filosofi, klassiske fag, kunsthistorie og estetiske fag ved NTNU universitetsbiblioteket og har jobbet ved kunstakademiet i Trondheim hvor hun først ble oppmerksom på Mogstads kunst. I dialog med maleriet er hennes første kunstnerbiografi. Innholdet er både kronologisk og tematisk fremstilt, og tar for seg Mogstads arbeid som profesjonell kunstner siden han ble ferdig utdannet i 1982 til og med 2016. Gjennom 63 fargefotografier får leseren et innblikk i Mogstads utstillingsvirksomhet, samarbeidsprosjekter, store offentlige arbeider og de senere års arbeid. Her er perspektiver på ulike verker og teknikker, som tredimensjonale bilder, installasjoner og fotoemulsjon.

Forfatteren beskriver hvordan Mogstad utforsker epoker, ulike billedspråk, hans dialog med kunsthistorien og hans evne til å se eller skape bilderom. Boka avslutter med en uformell samtale mellom forfatter og kunstner, i tråd med det gjennomgående dialogtemaet.

Detalj fra I dialog med maleriet.jpg

En detalj fra boka, som viser Reflex i rotunden i Drammen Kunnskapspark, en av flere offentlige arbeider. Mogstads kunst er også å finne blant annet på Kvinne-barn-senteret på St. Olavs Hospital og utenfor Orkdal videregående skole.

 

Første i sitt slag

Boklanseringen var i regi av Folkeakademiet Surnadal og Surnadal Rotaryklubb, på initiativ fra Dordi Skuggevik som mente boken om surnadalskunstneren fortjente sin egen lansering, opplyste leder i Folkeakademiet Surnadal Else B. Andresen. Og boken er da også den eneste i sitt slag. Det er skrevet kortere tekster og avhandlinger om Mogstads kunst tidligere, men som en helhetlig kolleksjon over hans tid som profesjonell kunstner er I dialog med maleriet den første.

- Jeg synes det har blitt ei fin bok! Og så er det jo artig å se at jeg har gjort ganske mye gjennom åra, smiler kunstneren selv.

Han forteller at mye av kunsten er laget i Surnadal, for eksempel er skulpturene utenfor Orkdal videregående skole laget på billaget på Surnadalsøra.

Musical chance Jon Arne Mogstad.jpg

Musical Chance fra 2015.